Christian Mulder: Twin Games zorgt voor meer balcontacten en veel doelpunten.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

De voetballiefhebber die veel doelpunten wil zien moet zaterdag 30 mei in Uithuizermeeden zijn. Daar wordt dan namelijk een toernooi georganiseerd met als naam Twin Games waarbij diverse E en F-Junioren in wedstijdjes van 5 tegen 5 het tegen elkaar gaan opnemen.
Christian Mulder
Twin Games is sterk aan het opkomen in Nederland. Er zijn al verschillende BVO’s waar deze methode, het spelen van wedstrijdjes 5 tegen 5, wordt gehanteerd. Binnen het amateurvoetbal is echter nog niet heel veel over dit onderdeel van de voetbalsport bekend. In het achter ons liggend half jaar is daar verandering in gekomen en is er onderzoek gedaan naar het aantal balcontacten dat de pupillen gemiddeld hebben in een reguliere wedstrijd. Tijdens het toernooi in Uithuizermeeden zal er ook onderzoek gedaan worden, waarbij alle balcontacten worden gescoord en vergeleken zullen worden met de eerder opgedane scores vanuit het reguliere wedstrijdsysteem. Mochten de resultaten positief zijn, dan is het niet ondenkbeeldig dat er in de toekomst misschien ook een plek voor de Twin Games weggelegd is in het amateurvoetbal.
Onderzoek
Christian Mulder uit Uithuizen is als ALO-student degene die als eerste in Nederland een Twin Games-toernooi gaat organiseren en legt uit waarom hij tot dit idee gekomen is. ‘Voor mijn opleiding aan de ALO heb ik meegewerkt aan dit onderzoek naar het aantal balcontacten wat een pupil bij een 7 tegen 7 wedstrijd heeft. Dat kwam neer op een gemiddelde van 30 balcontacten per speler. Dezelfde teams hebben we vervolgens 5 tegen 5 laten spelen en bleek dat er een gemiddelde uitrolde van 80 balcontacten per speler. Ik moet eerlijk zeggen dat ik een dergelijk verschil niet had verwacht. Aan de andere kant is het ook wel weer logisch. Met Twin Games speel je op een veld van 20x30 meter. Iets wat ook op de trainingen vaak de afmetingen zijn waarin partijvormen worden gespeeld.”
Deelname
Voorde F-categorie hebben zich tot op heden v.v. Warffum, Corenos, Omlandia, Noordpool en Rood Zwart Baflo aangemeld en in de E-categorie zijn dat Corenos, Warffum, Omlandia, Noordpool, Loppersum, De Heracliden en Middelstum. In beide categorieën gaat het om de eerste teams in deze leeftijdscategorieën. De 24 jarige Christian Mulder, als scheidsrechter actief in de top van het amateurvoetbal, haast zich echter om te zeggen dat als er nog ploegen zijn die zich willen aanmelden voor 30 mei dit nog kan. 'We kunnen zeker nog wat teams gebruiken waarvoor men zich  via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kan aanmelden. “
Voetbalclinic
Christian Mulder is verder nog in onderhandeling met een professionele organisatie om het toernooi nog wat extra cachet te geven want er zal niet maar wat vrijblijvend gevoetbald worden. 'Tijdens het toernooi zullen er metingen gedaan worden wat betreft het aantal balcontacten van de spelers die voor het onderzoek gebruikt gaan worden. Verder wordt er een beste speler en  beste keeper van het toernooi gekozen en zal er ook een prijs voor de topscoorder van het toernooi zijn. Verder krijgen alle deelnemende teams een voetbalclinic aangeboden en zal een scheidsrechter die actief is in het betaald voetbal het toernooi openen,” aldus Christian Mulder die zelf razend enthousiast is over Twin Games. 'Bij PSV bijvoorbeeld is oud-prof Patrick Pauwe zeer nauw bij dit project betrokken. Pauwe is razend enthousiast over Twin Games omdat iedereen veel meer in balbezit komt en er veel meer wordt gescoord. En laten we eerlijk zijn, voor iedereen is het scoren van goals iets wat hij of zij graag wil beleven. Dat dit bij Twin Games kan weet Christian Mulder als geen ander want tijdens het onderzoek bleek dat uitslagen met dubbele cijfers de normaalste zaak van de wereld waren. ‘Dat maakt het natuurlijk extra leuk voor de deelnemende teams die eigenlijk met twee vijftallen voor een en hetzelfde resultaat spelen. Bij Twin Games worden de punten van de twee vijftallen namelijk bij elkaar opgeteld om het allemaal nog aantrekkelijker te maken. Om een voorbeeld te geven: Als De Heracliden E1A met 14-10 van Omlandia 1A wint maar De Heracliden E1B verliest met 15-10 van Omlandia E1B dan heeft Omlandia de wedstrijd gewonnen. Dus ook al verlies je als team, je kunt daardoor nog wel winnaar worden.” Allemaal regels die het voetballen op jonge leeftijd nog leuker moeten maken in een poging nog meer kinderen bij het voetballen te betrekken. ‘We kennen allemaal de situaties dat er een paar spelers aan de bal bepalend zijn als ze de ruimte krijgen. Door met 5 tegen 5 op een kleiner veld te spelen hoopt men dat toch wat te voorkomen en gezien de resultaten denk ik dat het project een grote kans van slagen heeft,” verteld Christian die hoopt dat er op 30 mei een groot aantal teams met Twin Games wil kennismaken.