Het sterrenteam van oud-scheidsrechter Marcel Bellinga

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Aan oud-scheidsrechter Marcel Bellinga vroeg ik of hij een sterrenteam zou willen samenstellen bestaande uit voetballers die hij in zijn prachtige carrière had gefloten. Dat was geen gemakkelijke klus voor de nog steeds als secretaris van de COVS afdeling Groningen en omstreken actief zijnde oud-arbiter die echter met een sterrenteam kwam dat klinkt als een klok waarbij Marcel zijn keuze op voorhand al toelicht. ’Ik ben bij het samenstellen van mijn team niet alleen van kwaliteit uitgegaan. Ik heb ook gekeken met welke spelers je een bepaalde klik had of juist een sportieve strijd voerde in het veld. Vele namen zijn door mijn gedachten gegaan en ik zal er ongetwijfeld veel zijn vergeten. Ik had bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de broers Van Dommelen of de broertjes De Winter, die in de zaterdagtop een behoorlijke staat van dienst hebben. Ook spelers als Gerard Kocks, Roy Stroeve, Ivo Rotine, Roy Terschegget, Thijs Houwing en Dennis van Meegdenburg haalden de shortlist, maar staan niet in mijn team. In het team ook geen plek voor spelers die ik tijdens oefenduels van profclubs of duels van de beloften heb gefloten, heb me beperkt tot degenen die ik in amateurwedstrijden tegenkwam. Sommige spelers staan niet helemaal op hun eigen positie, maar moesten, vond ik, wel in mijn team.”
 Marcel Bellinga
Trainer-coach: Henk de Jong:’ Heb hem vaak meegemaakt in zijn periode bij Harkemase Boys en daarvoor bij de beloften van FC Groningen. Geweldige vent! Een echte motivator, kon best eens tekeer gaan langs de lijn, maar altijd met respect. Als FC Groningen supporter zou ik hem heel graag nog eens als trainer/coach van de FC zien.”
Elftaleider:Aaldrik Stadens (Oranje Nassau): ‘Had zijn zaakjes altijd goed voor elkaar en was ook een gezellige kerel. Hoewel hij ooit eens heel boos op mij was na een in zijn ogen onterechte rode kaart voor een ON-speler.”
Doel Albert Flier(Genemuiden):’Zocht soms wel eens de grens op, maar kon het volgende moment weer vette grijns op zijn gezicht toveren. Hij staat bovendien al zolang in het eerste en dat verdiend respect. Ik mocht mijn periode als scheidsrechter onder andere afsluiten met de bekerfinale Genemuiden - Staphorst en in de competitie met Genemuiden - Harkemase Boys en dat vond ik vooral door de aanwezigheid van spelers als hij erg leuk.”
Rechtsback Germain Beck(ACV, Harkemase Boys), Germain kwam ik tegen als speler van ACV, Harkemase Boys en in een oefenduel bij Achilles 1894. Altijd even een praatje, nooit gedoe mee, wederzijds respect. Prima speler!
Centraal in de verdediging Rob Hopman(IJsselmeervogels, Sparta Nijkerk) en Jasper van Buiten(Oranje Nassau): ‘Rob Hopman ben ik meermalen tegen gekomen als speler van IJsselmeervogels en later Sparta Nijkerk. Stuurde hem zelfs weg in mijn allereerste wedstrijd op het hoogste amateurniveau. Dat was Urk - IJsselmeervogels. Achteraf zwaar bestraft. Maar daarvan heeft hij later nooit een punt gemaakt. Jasper van Buiten kwam ik regelmatig tegen als speler van Oranje Nassau en van hem had je als scheidsrechter ook nooit last en altijd in voor grap of kwinkslag.”
Linksback Danny van Dijk(ACV, Harkemase Boys): ‘Ging er best vaak stevig in, maar kon behalve uitdelen ook zonder zeuren incasseren.”
Rechtermiddenvelder Oebele Schokker (Harkemase Boys): Ik kies voor een viermansmiddenveld, met daarop één speler die eigenlijk een echte flankspeler is en dat is Oebele Schokker. Eén van de beste amateurspelers van de laatste jaren. Prachtige speler om te zien en daarnaast ook een speler waar je als scheidsrechter nooit last had.”
Centrale middenvelder Maikel de Harder(IJsselmeervogels): ‘Een creatieve speler en volgens mij al jaren één van de weinige 'eigen' spelers in het eerste van de rooien. Scoorde in de door mij gefloten derby.”
Jelle Loosman (Urk): ‘Zeer nuttige speler voor elk team, heeft jarenlang in Urk 1 gespeeld. Geen makkelijke jongen in het veld voor een scheidsrechter, maar nooit echt vervelend. Schrijft op www.voetbalopzaterdag.com  al enige tijd zeer vermakelijke columns (aanrader!).
Jan van Raalte (Harkemase Boys): ‘Ik heb menig verbale strijd met hem uitgevochten als ik Harkemase Boys weer eens floot. Dat waren soms pittige discussies, maar nooit over de grens. Ben hem later als trainer ook meermalen tegengekomen. Kan me herinneren dat ik bij de wedstrijd Oranje Nassau - Flevo Boys eens het halve veld over wandelde om hem na zijn zoveelste opmerking aan te bieden de leiding van de wedstrijd over te nemen. 'Boodschap is duidelijk Bellinga' reageerde hij en ik had geen last meer van hem.”
Spits Willem Lanjouw(Be Quick, Genemuiden): ‘Zag je soms amper in een wedstrijd, en scoorde dan ineens. Sympathiek persoon bovendien. Was een speler die door verdedigers vaak stevig werd aangepakt en je dan als scheidsrechter in bescherming moet nemen.”
Spits Erwin Looms (Excelsior'31): ‘Fysiek sterke spits en negentig minuten lang bezig met de scheidsrechter. Een opmerking, een knipoog. Speelde dat spel mooi. Maar vond het ook prachtig als je hem eens verbaal tackelde. En altijd met respect.”
Reserves:
Doelman Jacob de Vries(Flevo Boys, Harkemase Boys): ‘ Een rustige en bescheiden persoon, en bovendien een prima keeper.
Hans v.d. Haar(Spakenburg). ‘ Kon een enorme driftkikker zijn, maar ook een echte leider. Gaf hem in de slotfase van de veelbesproken derby geel op aangeven van de assistent-scheidsrechter en dat had ik achteraf liever anders opgelost.”
Wierd Kuipers (Harkemase Boys). ‘Zeker niet de gemakkelijkste en gaf ook wel eens een tik als je niet keek als scheidsrechter. Een voetballer die de grens opzocht, en met dat soort spelers kon ik het meestal goed vinden.”
Ype Jansma(ACV). ‘Hoort ook bij mijn selectie. Goede en dynamische speler van ACV en ik dacht ook nog Drachtster Boys. Accepteerde makkelijk je beslissingen, kon wel eens wat zeggen, maar dan nooit te gek.” 
Sandor v.d. Heide (ONS Sneek). ‘Was juist wel een speler die vaak zijn mond open had. Geweldige voetballer vooral, maar tegelijk ook lastpak voor een scheidsrechter. Later als (assistent0) trainer van ONS zag ik hem juist veranderen in de rustige persoon die spelers vooral tactisch coachte en zorgde voor rust. Opmerkelijke verandering.”
Martijn Bartho(Harkemase Boys). ‘Vaak gefloten bij Harkemase Boys. Koele spits, rustig persoon. Kreeg samen met enkele anderen alsnog zijn kans in het betaalde voetbal van Henk de Jong en heeft nu ook op het hoogste niveau bewezen wat hij kan. Leuk om te zien.”