Henk de Koe: 'Ik zie VVK-zondag als een prachtige uitdaging

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Zoals VVK vandaag via een persbericht bekend maakt wordt Henk de Koe met ingang van het seizoen 20 15-2016 de nieuwe trainer van de zondagafdeling. De Koe is nu nog trainer van de zondagtak van SC Stadspark en begint bij VVK aan zijn vijfde klus als hoofdtrainer in het amateurvoetbal.

Vandaag, woensdag 7 april maakte de Voetbal Vereniging Korreweg bekend dat het Henk de Koe als nieuwe trainer voor de zondagafdeling heeft weten te contracteren. Een verbintenis waar niet alleen VVK , maar ook Henk de Koe blij mee is. ‘Toen eind februari bekend werd dat mijn wegen en die van SC Stadspark zich zouden scheiden waren de meeste clubs al voorzien wat betreft een trainer voor het nieuwe seizoen. Dat maakte het even lastig voor mij omdat ik nog niet klaar ben als trainer. Ik ben 52 jaar en wil nog graag een zevental jaren als hoofdtrainer actief zijn. Vandaar dat ik open stond voor een gesprek met VVK waar men voor zijn zondagafdeling een nieuwe hoofdtrainer zocht.”
Uitdaging
Een zondagafdeling, zo weet de ervaren trainer, die er op dit moment niet meer is zodat er een team vanaf de grond opgebouwd moet worden. ‘Bij het eerste contact wat ik met het bestuur van VVK had werd dat verhaal ook direct helder. Van het team wat dit seizoen nog in de vierde klasse uitkwam blijven niet veel spelers over. Maar ik heb zaterdag de A1zien spelen en ik moet zeggen, daar zitten zeker spelers met potentie in. Dat zijn er echter geen elf zodat we misschien ook extern onze ogen en oren open moeten hebben om tot een volwaardige selectie te komen.”
Een selectie die weer in de vijfde klasse moet beginnen wat Henk de Koe een logisch gevolg van datgene wat er is gebeurd vindt. ‘Wat er allemaal precies gebeurd is weet ik niet precies en wil ik ook niet weten. We gaan volgend seizoen met een schone lei beginnen om van VVK weer een stabiele vierdeklasser te maken. Een klus wat ik als een mooie uitdaging zie hoewel ik er even aan gedacht heb om een jaartje rust te nemen. Dat idee heb ik echter snel laten varen want ik voelde dat ik nog te gedreven ben voor een jaartje aan de zijlijn zonder club.”
Ervaren trainer
Henk de Koe is ondertussen eenentwintig jaar actief als trainer. FVV, Velocitas, De Vogels en SC Stadspark waren de verenigingen waar De Koe als trainer actief was of, zoals in het geval van SC Stadspark, nog is. De CV van de ervaren trainer bekijkende mogen we zeggen dat Henk de Koe als aardig succesvol mag worden gezien. Vooral de laatste jaren had hij samen met De Vogels een patent op een plaats in de nacompetitie en ook nu met SC Stadspark liggen er nog mogelijkheden om de nacompetitie te bereiken. Iets wat De Koe ook daadwerkelijk hoopt te bereiken. ‘Dat zou zeker een mooie afsluiting zijn van mijn periode bij SC Stadspark en de negen jaren daarvoor bij De Vogels wat een beetje mijn club is. Ik ben als speler begonnen bij GVAV Rapiditas maar als B -junior ben ik overgestapt naar De Vogels. Daar heb ik vervolgens dertien jaar in het eerste elftal gespeeld. Op mijn 30e ben ik trainer geworden. Als voetballer ben ik De Vogels altijd trouw gebleven. Ik had namelijk wel mogelijkheden om hogerop te kunnen spelen. Ik werd wel door andere clubs benaderd maar ben De Vogels altijd trouw gebleven want door hun heb ik al mijn trainerspapieren kunnen halen.”
Scouting
Een duidelijk verhaal van een voetbaldier die na zijn trainerscarrière nog een grote wens heeft. ‘Wanneer ik er rond mijn zestigste een punt achter mijn loopbaan als trainer zet, ik wil als trainer niet als een ouwe man worden gezien, zou ik wel wat in de scouting bij FC Groningen willen doen. Heerlijk speurend op de velden naar jong talent. Dat zou mooi zijn maar daar zijn natuurlijk wel twee partijen voor nodig. Maar dat is met alles zo en wat ook geldt voor mijn uitdaging bij VVK. Samen met het bestuur ben ik aan deze uitdaging begonnen want alleen bereik je namelijk niets.”