GKC-voorzitter Otto Mulder: Voetbalkamp Gasselte 2015 wordt fantastisch.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Otto Mulder werd in 2011 voorzitter van de voetbalvereniging GKC uit Gasselte. Vanuit die functie maakte de preses van de voetbalclub meerdere keren het KNVB-voetbalkamp mee wat er jaarlijks op de velden in Gasselte wordt georganiseerd. Een voetbalkamp wat de zondag vijfdeklasser dit jaar zonder ondersteuning van de KNVB gaat organiseren. Dat en nog veel meer vertelt Otto Mulder in het vraaggesprek dat Puurvoetbalonline had met een voorzitter die hoopt dat hij in de week van 6 t/m 10 juli weer ruim honderd jonge voetballers en voetbalsters mag verwelkomen om er samen met de staf o.l.v. Jan ten Caat een prachtig voetbalkamp van te maken.
Voetbalkamp Gasselte 2014
 Zo je in het kort wat over je eigen voetbalcarrière willen vertellen: ‘Ik ben in Gasselte geboren en zoals zoveel jongens op mijn 6e gaan voetballen. Dit moet ongeveer in 1983 zijn geweest. Volgens mijn moeder had ik in het begin meer oog voor de omgeving dan voor de bal. Toch beleefde ik ontzettend veel plezier aan het spelletje. Volgens de geleerden zat ik in een 'goede lichting' dus kon ik mij aan de andere jongens optrekken. Ik kan me herinneren dat we best vaak kampioen zijn geworden. Toevallig kwam ik laatst in wat oude administratie een handgeschreven brief tegen uit 1992. Daarin deed het toenmalige B-elftal (waarvan ik deel uitmaakte) het verzoek aan het bestuur dat we zo vaak naar het zwembad waren geweest om een kampioenschap te vieren dat we nu wel graag eens iets anders zouden zien. Het bestuur heeft toen een prachtig nieuw gesponsord tenue voor ons georganiseerd. De successen waren zeker niet door mijn aandeel behaald, maar ik had wel het gevoel dat ik als rechtsback werd gewaardeerd door het elftal. Helaas is dat B-elftal niet doorgestroomd naar een A-elftal. Wat je nu ook veel ziet, in deze leeftijdscategorie blijft een team door bijbaantjes en studies vaak niet bij elkaar. Omdat ik voor de B-junioren toen te oud werd, ben ik doorgeschoven naar het 3e elftal. In de volksmond ook wel bierbuikvoetbal genoemd. Dat hebben ze me daar trouwens ook geleerd; bier drinken. De trainer zag dat het zonde was om mij in het 3e te laten voetballen en ik ging dan ook al snel mee met het 2e elftal. Het eerste elftal heb ik helaas nooit gehaald. Zelfs mee al reserve op de bank heb ik niet kunnen presteren. Op mijn 22e  ben ik gestopt met voetballen omdat ik toen naar Groningen ben verhuisd. Dat was rond 2000. “
Sinds wanneer ben je voorzitter en waarom heb je deze taak op je genomen:’ In 2008 ben ik samen met mijn vriendin vanuit Groningen naar Gasselte verhuisd. Men kreeg al snel door dat ik terug was en al snel werd ik gebeld. Eerst weer in het 3e elftal gespeeld, toen leider van het 3e tot dat in september 2009 vv G.K.C. haar 50 jarig jubileumfeest mocht vieren. Binnen de korte keren zat ik in het bestuur. De toenmalige voorzitter had in 2011 aangegeven te stoppen. Hij had ondertussen het halve dorp gevraagd om hem op te volgen, maar niemand wou. Als iemand mij vraagt waarom ik voorzitter ben is dus steevast mijn antwoord: bij gebrek aan beter...”
                                                                                                     Voetbalkamp Gasselte 2014
Hoe zou je GKC als voetbalvereniging willen omschrijven:’ Ik heb bij GKC altijd de Olympische gedachte. Meedoen is belangrijker dan winnen. Bij GKC staat bij veel mensen gezelligheid voorop. Conflicten worden veelal gemeden. Mij filosofie: Als het gezellig en leuk gaat, dan komen de prestaties vanzelf. We zitten bij GKC nu midden in een dergelijke fase!
Jullie waren vijftien jaar gastheer van een van de KNVB-voetbalkampen. Hoe verbaasd waren jullie toen de bond bekend maakte dat men er mee stopte: ‘Natuurlijk begrijpen wij dat er in deze tijden bezuinigd moet worden. Als je echter ziet wat voor bedragen er binnen de KNVB omgaan, verbaast ons dit wel. Procentueel stelt deze bezuiniging namelijk niets voor. En wat bezuinig je weg? Zoals dat bij elke sportvereniging geldt: de jeugd heeft de toekomst. Zal dit bij de KNVB anders zijn? We zijn op de laatste WK’s tweede en derde geworden. Dat is volgens mij te danken aan een zeer goed beleid wat de KNVB de afgelopen decennia heeft gevoerd. De pijlers worden nu onder dit beleid weggezaagd als je bij de jeugd al gaat bezuinigen. Laatst een leuke gedachte van iemand gehoord: Niet meer investeren in je hoofdtrainer maar in de trainer van de pupillen. Dan zijn ze later geen trainer meer nodig...”
Voetbalkamp Gasselte 2014

Er wordt nu een doorstart gemaakt. Wat is voor jullie de reden geweest om tot een doorstart te besluiten: ‘Natuurlijk komen bij ons uit de omgeving veel jongens en meiden op het kamp. Iedereen vond het ontzettend jammer dat dit zou verdwijnen. Toen Jan ten Caat ons benaderde stond niets ons meer in de weg. We hebben het gehele draaiboek liggen en kunnen de organisatie wel dromen. Jan ten Caat en zijn trainersstaf konden we echter niet vervangen. Natuurlijk is het leuk dat het eten lekker is en het gras kort gemaaid is, maar het gaat natuurlijk om de voetbalervaring. “
De staf en begeleiding zullen voor het overgrote gedeelte bestaan als dezelfde trainers en begeleiders als in eerdere jaren. Is dat ook een beetje de kracht van ‘Gasselte: ’Dat weet ik wel zeker!
Wat doe je in het dagelijks leven:’ Overdag ben ik werkzaam bij een woningcorporatie. Voor het grootste gedeelte staan deze woningen in de gemeente Aa en Hunze, waaruit Gasselte deel uit maakt. Ik ben hier verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud en het toezicht van groot onderhoud, renovatie en nieuwbouw. Ook als mensen gaan verhuizen ben ik vaak de persoon waar men mee te maken krijgt.”
Ik zag op de site www.voetbalkampgasselte.nl een groot aantal sponsoren staan. Zonder geen sponsoren geen voetbalkamp is een opmerking die klopt: ’Natuurlijk zijn wij ook gaan rekenen. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat we nooit iets aan de kampen overhouden. v.v. G.K.C. is echter een kleine vereniging die wat extra opbrengsten goed kan gebruiken. Door de inzet van veel vrijwilligers verdienen we graag een leuk bedrag voor onze club.”
Ik begreep dat jullie honderd deelnemers nodig hebben om uit de kosten te komen. Waar staat de teller nu op: ‘ Onze penningmeester is ontzettend zuinig en hij houdt dan ook altijd alles ruim aan! Ik denk dat we bij negentig deelnemers ook nog uit de kosten komen en waarbij de teller nu op zestig staat.”
Commerciële voetbalkampen schieten als paddestoelen uit de grond. Waarin onderscheidt Gasselte zich van andere voetbalkampen:’ Dat is toch echt het voetbaltechnische aspect. Ook het overnachten, schept een enorme band onder elkaar. Een voetbalprof uitnodigen voor een handtekeningsessie voegt volgens mij niet veel toe. Dit type kampen is volgens mij ook vaak twee keer zo duur.”
Wat zou je tegen de jonge voetballers en voetbalsters willen zeggen die zich nog niet voor Gasselte 2015 hebben opgegeven:’ Geeft je snel op nu het nog kan. De meeste jongens en meiden die zich nu al hebben opgegeven waren er vorig jaar ook. Zij willen deze onvergetelijk week nooit meer missen!”