Rutger Faber( SV Bedum E2) straalt uit dat hij keepen leuk vindt.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Sinds het seizoen 2012 volg ik een jeugdteam van SV Bedum dat toen als F3 aan hun ‘voetbalcarrière’ begon. Voor het volgen van dit jeugdteam bedacht ik toen de titel Van Pupil tot Junior en kwam er in februari 2013 een ‘mega-interview’ tot stand. Nu twee jaar later komen we terug met een groot aantal spelers van toen en twee nieuwe gezichten in de vorm van portretjes waarbij de foto’s zijn gemaakt door Duut Knol.
image 2015 03 21
Twee jaar geleden was de 9-jarige Rutger Faber nog voetballer maar nu is hij de vaste doelman van SV Bedum E2. ‘Ik vond dat ik als voetballer te weinig aan de bal kwam. Daardoor wilde ik wel wat anders proberen en toen ben ik gaan keepen,” aldus Rutger die blij is dat hij ook gerichte keepertraining krijgt. ‘Ik heb iedere week keepertraining van Jan Medema of Klaas Jan Heemstra en soms van Theo Staal. Daar leer je als doelman echt heel veel van zoals hoe je de bal moet uitgooien en uitschoppen. Maar ook hoe je een bal moet vangen wordt veel op geoefend.”
Dat er veel op de specifieke vaardigheden van een doelman getraind wordt is duidelijk zichtbaar als je de jonge doelman vergelijkt met de keeper die aan het begin van de najaarsreeks van het seizoen 2014-2015 bij de Bedumers onder de lat stond. In het eerste duel na de winterstop was er een meer zelfverzekerde doelman die op die gure zaterdagmorgen een lange zwarte keepersbroek had aangetrokken die uitstekend bij zijn verdere tenue paste. Een tenue waar Rutger prima over te spreken is. ‘Naast dat ik mijn tenue met een groen shirt, zwarte broek en zwarte kousen mooi vindt, zit het ook nog eens lekker.”
Klaas-Jan Huntelaar was twee jaar geleden nog zijn favoriete voetballer maar de spits van Schalke’0 4is nu ingeruild voor een andere international. ‘Ik ben nu fan van Jasper Cillissen omdat ik nu keeper ben maar ik volg niet alles van Jasper Cillissen op TV hoor. Ik ben niet echt een voetbalkijker zoals mijn broer Yoran. Die keept in de E1 van SV Bedum en volgt het voetballen veel meer dan ik.”
Hij mag dan geen voetbalkijker zijn maar de jonge doelman, die in groep 6a van de Regenboog zit, zou wel eens een dagje met Jasper Cillissen willen optrekken om op die manier nog meer te leren over het keepersvak. ‘Dat zou zeker mooi zijn maar we leren ook heel veel van onze trainer. Gert-Jan Hageman geeft ons training en die is heel fanatiek. Hij kan soms wel een beetje streng zijn maar hij is verder echt heel aardig wat onze leiders Jarno Hoving, Chris Slager en Bert van der Veen ook zijn,” vertelt Rutger die in de wedstrijden die ik hem zag spelen echt uitstraalt dat hij keepen leuk vindt. Vaak zie je bij jeugdteams keepers of keepsters onder de lat staan die er liever niet staan. Dat is bij Rutger Faber zeker niet het geval wat in mijn beleving mede komt door de wekelijkse keepertrainingen die er bij SV Bedum ook voor jeugdige keepers op het programma staan.