Puurvoetbalonline op bezoek bij de voetbalvereniging Eenrum.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

We hebben het al eerder gedaan, het bezoeken van verenigingen en deze rubriek komt terug met als titel: Puurvoetbalonline op bezoek bij de voetbalvereniging……. Iedere zaterdagmorgen zal Puurvoetbalonline zich melden op een sportcomplex in de regio voor een rondje langs de velden. Een rondje zoals vorige week in Eenrum waar de C-jeugd van KRC/ZEC zijn eerste wedstrijd speelde, een heus kaboutertoernooi op het programma stond, Elise Bijlholt het vooroordeel tegen meisjesvoetbal ondersteboven voetbalde maar er geen broodje kaas was.
Zaterdag 14 maart stond in Eenrum in het teken van twee primeurtjes. Naast dat een combinatieteam van C-junioren uit Kantens en Zandeweer het op moest nemen tegen hun leeftijdsgenoten uit Eenrum was daar ook een heus toernooi op kabouterniveau. In de Eenrum-ArenA waren namelijk Lycurgus, SJO.V.V. Winsum en FC LEO te gast voor een heus toernooi waar het enthousiasme vanaf spatte.
Rustig

Het was rond half negen nog rustig in Eenrum waar de nodige voetballers en voetbalsters verwacht werden. Ook voor de jeugd begonnen de competities weer wat ook gold voor het uit C-junioren bestaande combinatieteam uit Kantens en Zandeweer. Enkele dagen eerder waren de afspraken op papier gezet tussen beide verenigingen en door snel reageren van de KNVB kon er dus direct gevoetbald worden door het combinatieteam. Namens Z.E.C. was jeugdvoorzitter Jan Posthumus mee naar Eenrum gekomen die vertelde dat beide verenigingen een goed gevoel hadden bij deze samenwerking. ‘We waren er als bestuur heel snel uit dat we door deze vorm van samenwerken elkaar konden helpen. De C-junioren die wij hadden voetbalden met dispensatie in de D-junioren wat niet goed is. Dan spelen ze zonder fysieke weerstand en waar ze niet beter van worden.” De zorgde voor de vraag wat er verder van deze eerste samenwerking verwacht mocht worden en waar de nog steeds als doelman van Z.E.C. actief zijnde Jan Posthumus een helder antwoord op had. ‘Als ik zie hoe men bij K.R.C en Z.E.C. gereageerd op de samenwerking sluit ik niet uit dat we in de toekomst met meerdere teams gaan samenwerken.”
Broodje kaas
Ondertussen werd het al wat drukker in de kantine van de vierdeklasser waar een broodje kaas helaas niet voorradig was om een rammelende maag van wat brandstof te voorzien. Dat mocht de pret echter niet drukken want naast het duel Eenrum C-KRC/ZEC-combinatie was ook het toernooi in de Eenrum-ArenA van start gegaan. Duidelijk was te horen dat het publiek een waar spektakel te zien kreeg want diverse aanmoedigen klonken luid en helder over het sportcomplex in Eenrum. Ondertussen zag ik nog een bekende het sportcomplex op komen lopen. Niemand minder dan Hemmo Battjes was naar Eenrum gekomen om als scout van de KNVB een tip na te trekken die bij de bond was binnengekomen over een talentvolle voetballer. Nadat we even de laatste nieuwtjes hadden uitgewisseld was de tijd voor de tweede helft van de E-pupillen van de roodbaadjes tegen hun leeftijdsgenoten uit Sauwerd. Een leuk duel met aan de kant van Eenrum een speelster, Elise Bijlholt, die liet zien dat de vooroordelen tegen het meisjesvoetbal maar eens moeten stoppen. Lekker fanatiek, voor de duvel niet benauwd en ook nog leuk voetballend bracht ze meer dan degene waar Hemmo Battjes voor kwam omdat hij als talent was opgegeven. Maar dat, zo vertelde de ervaren Hemmo Battjes, is iets wat je als scout wel vaker tegenkomt. ‘Soms krijg je tips dat er bij een club een ‘topper’ rond loopt maar dan blijkt dat het woord ‘topper’ wel heel erg ruim gezien wordt. Niet zelden is het aantal gescoorde doelpunten bepalend maar zo werkt dat natuurlijk niet. Er komen ook andere dingen bij het voetballen kijken zoals meeverdedigen en hoe staat het met het gedrag. Ik moet zeggen dat ik dat laatste wel belangrijk vind in mijn beslissing of ik een positief rapport uitbreng.”
Elise
Maar voor ons was de kleine Elise Bijlholt in de tweede helft de uitblinkster bij Eenrum en wie weet komt er voor de jonge voetbalster nog en keer een vervolg op het bezoek van een scout van de KNVB. Toen de traditionele strafschoppenserie aanbrak besloten we veld 2 te verlaten. Niet omdat het niveau ons niet aanstond maar we beide de logica niet zagen van wachtende kindertjes in een snerpende kou op iets, ja op wat eigenlijk. Ik nam afscheid van Hemmo en even later ook van Jan Posthumus die had gezien dat KRC/ZEC een keurige remise met de thuisploeg was overeengekomen. In de Eenrum-ArenA werd nog volop gevoetbald en wie er won was duidelijk. Dat waren alle mini-voetballers die op deze koude zaterdagmorgen op het kunstgras van Eenrum in actie mochten komen.