Zou de tuchtcommissie ‘ballen’ hebben.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

De straf van tien duels die Groninger Boys-doelman Erwin Oosterhof kreeg naar aanleiding van een incident op een zaalvoetbaltoernooi in Gieten zorgde uiteraard voor reacties. Reacties van herkenning, onbegrip, verbazing en de opmerking dat foutief invullen van de strafcode door de scheidsrechter en het feit dat de tuchtcommissie op het gebied van emotie in de voetbalsport het buskruit ook niet heeft uitgevonden.

De hoogte van de straf van Erwin Oosterhof deed mij vanmorgen opeens terugdenken aan een voorval van een aantal weken geleden. Een voetballer vertelde mij toen het verhaal dat zijn schorsing van zeven wedstrijden was teruggebracht naar 1 wedstrijd. Bij een opstootje had de desbetreffende speler zich in de ogen van de arbiter misdragen en kreeg een rode kaart waar hij op het wedstrijdformulier code 12, het ongeoorloofd ten val brengen van een tegenspeler, waar ook haken, omver lopen enz, onder valt, achter zijn naam kreeg.
Dat zorgde voor zeven duels schorsing waar speler, in samenwerking met zijn club tegen in beroep ging. Het verweer van speler en club werd ondersteund door de tegenpartij die ook vond dat code 12 toch wel wat anders was dan er daadwerkelijk was gebeurd.
Zo gingen er dus zes duels van een schorsing af omdat het allemaal wel een beetje meeviel wat er gebeurde en waardoor het ook nooit tot een mondelinge behandeling had hoeven komen.
Vandaag hoorde ik de opmerking, eigenlijk zou je als scheidsrechter een dag later de codering op het wedstrijdformulier moeten zetten. Dat zou je moeten doen omdat je soms nog ‘in’ de emotie van een wedstrijd zit als je de administratie moet bijwerken. Even wat langer wachten zou heel veel ellende minder betekenen voor spelers, clubs en de tuchtcommissie.
Een tuchtcommissie waar overigens ook van werd gezegd dat het een orgaan is waar de leden niet overlopen van kennis hoe het er precies op de velden toegaat. Het zijn vaak personen, zo werd er gezegd, die juridisch goed zijn maar niet veel kaas van het spelletje hebben gegeten. Dat zorgt, samen met soms verkeerd of te snel ingevoerde codes, voor straffen regelmatig hoger beroep tegen aangetekend wordt. Een hoger beroep wat geld kost omdat een tuchtcommissie niet uit liefdadigheid bijeenkomt.
Dat waren zomaar wat meningen over de straffen die er de laatste tijd op de leden van de KNVB neerdalen. Straffen die er ook verwacht worden als het gaat over de gebeurtenissen tijdens de finaleavond van het 29e Leekster Voetbal Gala. Maar, en dat was wat ik vandaag een paar keer hoorde, men is wel benieuwd of ze bij de tuchtcommissie van de KNVB  in de zaak 'Leek' dezelfde ‘ballen’ tonen die ze bij Erwin Oosterhof en alle anderen wel lieten zien.