Marieke Dijk ( Oranje Nassau-dames): Ik stoor mij aan mensen die bij voorbaat al een oordeel over dames/meisjesvoetbal hebben.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Marieke Dijk voetbalt voor de dames van Oranje Nassau en is met haar 20 jaar niet iemand die een blad voor haar mond heeft. Zo heeft ze een advies voor haar broers Diederik en Tiemen, denkt ze dat het allemaal erger gaat worden na ‘Parijs’ en vind ze het storend hoe er door velen over het damesvoetbal gedacht wordt.
image-2015-01-19

 Marieke Dijk, uiterst rechts op de foto, in actie voor Oranje Nassau.
Foto: www.raoullacroisfotografie.nl
Marieke jij voetbalt bij Oranje Nassau in Groningen. Waarom niet in de provincie zoals Jolien, Diederik en Tiemen: ‘
Omdat ik een stapje hogerop wou. Ik heb hiervoor bij Loppersum gevoetbald net zoals Jolien. Dat was heel leuk, maar ik wou kijken hoe hoog ik zou kunnen komen en heb daarom voor Oranje Nassau gekozen.”
Jou techniek wordt door je beide broers en zus als uitstekend gezien. Overdreven of klopt het wel een beetje:’ Hm, das lastig te zeggen over mezelf, maar ik mag zeker niet klagen over mijn techniek. Uitstekend is misschien wat overdreven, maar ben technisch wel aardig sterk. “
Voetbal jij alleen bij ON of ben jij ook verder nog actief in de voetbalwereld: ‘Op dit moment voetbal ik alleen bij ON. Ik heb vorig jaar training gegeven samen met mijn zus aan meisjes E-team, maar dat was niet helemaal mijn ding. En zaalvoetbal lijkt mij heel erg leuk, alleen dat is voor later misschien. “
Jouw zus Jolien vertelde, Tiemen, Marieke en Diederik samen is de ideale combinatie als voetballer. Wat zou de combinatie Jolien, Diederik en Tiemen betekenen: ‘Dat zou een leuke combinatie zijn. Jolien, Diederik en Tiemen lijkt mij ook een super goede combinatie. De techniek en slimheid van Died. Het verdedigen en sterk in duels zijn van Tiemen en de rust, inzicht en doorzettingsvermogen van Jolien. Daarnaast  kunnen ze alle drie kunnen een aardig  goaltje maken.. Tja, dan heb je een goede speler op het veld.”
Jullie kregen thuis het voetbal met de paplepel ingegoten of zie ik dat verkeerd:’ Ja dat klopt inderdaad. Mijn moeder voetbalde vroeger en mijn vader voetbalt nog steeds. Mijn vader zegt wel eens dat ik op mijn 2e al met een bal liep.”
Jij bent uiteraard ook bij Stedum begonnen als voetbalster. Snap jij dat Tiemen en Diederik daar blijven voetballen: ‘Ja en nee. Ze voetballen er al sinds de F-jes dus snap dat je bij je club wilt blijven spelen. En natuurlijk voor de gezelligheid en bekenden/vrienden. Maar puur naar het voetbal kijkend vind ik het heel jammer. Diederik is echt een prima voetballer, ik denk dat hij ergens anders veel fijner kan voetballen. En dat geld voor Tiemen net zo, ze zijn nogmaar 20 jaar dus als ik hun was zou ik mooi nog even wat hoger gaan voetballen dan in de 5e klasse.”
Friet van Piet is:’ De beste cafetaria van Groningen! Ik werk er al meer dan vier jaar. Wij zijn anders als de rest. We hebben een heel uitgebreid assortiment. Vlees, Glutenvrije, biologische en vegetarische producten bijvoorbeeld, daarmee zijn wij speciaal!”
Na Parijs is het er niet veiliger op geworden in West-Europa: ‘Nee denk niet dat het er veiliger op geworden is. Het is vreselijk wat daar gebeurde. Ik heb het idee dat het alleen maar erger word.”
Wie wordt er dit jaar landskampioen en waarom: ‘Ajax. Ik vind dat ze een hele goede selectie hebben en door Ajax wordt vaak mooi voetbal gespeeld. En kwalitatief zijn ze op veel posities beter als andere ploegen. “
Er zijn er die het beleid van Oranje Nassau, steeds nieuwe speelsters benaderen, veroordelen. Onzin of: ‘Dat zou kunnen. Ik hou me daar niet zoveel mee bezig. Ik denk dat elke club speelsters benaderd. En bij ON gebeurt dat dus ook. En als speelsters niet benaderd worden melden ze zichzelf wel aan, omdat je er op vier niveaus kunt spelen, dus je kan je altijd door ontwikkelen.”
Michael de Leeuw moet niet naar China gaan omdat: ‘Groningen hem nodig heeft. Ik vind hem een goede speler, zou het jammer vinden als hij weg gaat.”
Kunstgras of natuurgras en waarom:’ Kunstgras. Ik vind dat je op kunstgras fijner loopt, de balsnelheid is veel hoger en het tempo daardoor ook. "Veel lichter dan op gras. Enig nadeel is de hitte op het veld in de zomer en als je valt dat je dan gelijk je benen open hebt.”
Wat doe jij in het dagelijks leven: ‘Ik ga naar school, doe de opleiding verzorgende IG in Assen. Werk dus bij Friet van Piet. Voetbal bij ON, alleen nu even een poosje niet vanwege een rugblessure. Ben veel met vrienden. En verder tijd doorbrengen/leuke dingen doen met mijn vriendin.”
Door de resultaten van het Nederlands dames elftal wordt het dames/meisjesvoetbal steeds populairder. Dat is iets waardoor de criticasters hun mening, damesvoetbal is niets,  nu eens moeten bijstellen: ’Dat moesten ze sowieso al doen. Vind het heel storend hoe mensen snel een oordeel hebben over damesvoetbal. Als ik met m’n voetbaltas bij de club aan kwam toen ik nog met jongens speelde was het altijd: ‘oh een meisje dat word niks.’ En na de wedstrijd waren ze stomverbaasd. Gelukkig draaien veel mensen nu wel bij.”