Jolien Dijk( SC Loppersum):Na jaren van blessureleed weer terug op het veld

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Jolien Dijk komt uit een echte voetbalfamilie. Naast dat haar vader en haar beide broers Tiemen en Diederik voor Stedum voetballen, speelt haar zus Marieke voor het Groningse Oranje Nassau. Zelf voetbalt Jolien voor SC Loppersum waar ze als trainster de MC1 traint iets wat ze verder ook bij SJO STEO doet. Over dat en nog veel meer gaat onderstaand vraaggesprek met de een na oudste van de vijf voetballende ‘Dijkjes’.

 Jolien Dijk
Jolien jij voetbalt voor de dames van SC Loppersum. Is dat je eerste vereniging of was jij eerder elders actief. ‘Ik heb vanaf mijn 5e tot mijn 18e gevoetbald bij v.v. Stedum, waar m´n broers nu nog voetballen. Omdat ik een meisje ben, moest ik na de A-junioren op zoek naar een dameselftal terwijl mijn mannelijke teamgenoten gewoon naar de senioren van v.v. Stedum konden. Vandaar dat ik toen naar S.C. Loppersum ben gegaan.”
Jij werd twee jaar lang gekweld door blessureleed. Dat behoort nu tot het verleden: ’Ja, zo goed als wel. Ik heb nu nog een halve meniscus en daar merk ik altijd nog wel wat van. M’n knie is altijd aanwezig, maar daar valt prima mee te voetballen hoor; die knie is ook iets mentaals (‘zit tussen de oren’).”
Jouw broer Tiemen noemde jouw doorzettingsvermogen als een sterke eigenschap. Klopt dat een beetje: ’Ik denk wel dat ik een doorzetter ben, helemaal als je kijkt naar m’n knieblessure en dat ik nu wel gewoon weer voetbal, dus ja dat klopt wel.
Jij bent ook als trainster van MC1 actief binnen Loppersum. Wat is er leuk aan het verzorgen van een training: ’Klopt en ook van de MC van SJO STEO. Ik vind het leuk om te zien dat de meiden vooruitgang boeken en naar mij op kijken. Als ik iets voor doe dan zie ik ze kijken van ‘hé, dat wil ik ook kunnen’ en dat probeer ik ze dan ook te leren en als het lukt, is dat het allermooiste.
Wat doet Jolien Dijk in het dagelijks leven: ’Op dit moment ben ik bezig met afstuderen. Ik hoef alleen nog maar m’n masterscriptie af te schrijven en dan ben ik afgestudeerd in Pedagogische Wetenschappen (Orthopedagogiek) aan de RuG.”
Velen zeggen, de KNVB moet veel harder optreden tegen ploegen die voor competitieduels wegblijven. Wat is jouw mening: ’Als ik kijk bij het dames voetbal zou ik het wel graag zien, aan de andere kant wordt mijn team daar zelf ook dan de dupe van. Ook wij zeggen nog wel eens een wedstrijd af omdat we met te weinig zijn. Aan de andere kant zouden hardere straffen misschien wel helpen; een geldboete die je gaat verhalen op de spelers zou misschien wat teweeg kunnen brengen.”
Wat hebben jou beide broers Diederik en Tiemen aan capaciteiten die jij als voetballer mist:’ Diederik is heel technisch, daar kan ik nog wel wat van leren (balaannames en dan hoge ballen panklaar leggen). En Tiemen is fysiek super sterk, dat zou ik ook wel wat meer willen zijn (wat harder de duels in durven gaan).”
FC Groningen gaat Michael de Leeuw verliezen aan een Chinese club omdat:’ Dat voor zijn eigen ontwikkeling wel goed zou zijn. Hij is niet goed genoeg voor de Premier League of de Bundesliga maar ik denk dat een buitenlands avontuur iemand wel goed kan doen. “
Na de aanslagen in Parijs denken velen dat het nooit meer hetzelfde zal gaan worden. Denk jij dat ook: ‘Dat ligt aan de mensen zelf. Zolang wij zelf niet ook alle moslims over één kam scheren en ook met hen in gesprek gaan over de gebeurtenissen denk ik dat het helemaal niet zo erg hoeft te zijn. Je hebt er altijd wel extreme mensen tussen lopen, maar die zijn er ook wel binnen bijvoorbeeld het christendom of het Jodendom. Heel veel moslims keuren de aanslagen ook af en ik zelf vind dat ik pas kan oordelen over de Islam als ik daadwerkelijk weet wat er precies in de Koran staat beschreven of als ik weet wat dat geloof precies inhoudt. En tot die tijd probeer ik iedereen zoveel mogelijk in zijn/haar waarde te laten. En dat zou iedereen moeten doen, denk ik.”
Vivianne Miedema wordt de Messi van het vrouwenvoetbal genoemd. Overdreven of de waarheid: ’Waarheid. Toen mijn zusje Marieke en ik meetrainden bij Heerenveen hebben we samen met haar mogen voetballen, toen als 14-jarig meisje was ze al één van de beste speelsters daar. Ze vertelde dat ze bij de jongens mid-mid speelde en aanvoerder was, zeker in een jongenselftal wordt je dat niet gauw als meid, dus zij is écht heel goed!!”
Is Loppersum jouw einddoel als voetbalster of zeg je, een stapje hoger zou ik wel willen: ’Een stapje hoger zou ik altijd wel willen. Maar welke club dat dan gaat worden weet ik nog niet. Ik ben nu ook aan het zaalvoetballen bij Omlandia en dat is op zich ook al een hele leuke uitdaging en ook een stapje hoger.”
Jouw zus Marieke voetbalt bij Oranje Nassau. Wat vind jij Marieke haar sterke punten:’ Volgens mij heeft Tiemen dat ook al benoemd, maar Marieke heeft echt een super schot en is ook ontzettend technisch. Als je de drieling (Diederik, Tiemen en Marieke) in één persoon had gestopt denk ik dat we echt een wereldvoetballer hadden gehad.”
Met wie zou jij wel een dag willen ruilen en waarom: ’Niet specifiek één persoon, maar in elk geval een speler van Barcelona, zodat ik een keer mee kan trainen met dat team en samen met Xavi en Iniesta kan voetballen en vooral ook van hen kan leren. Hoe zij steekballetjes kunnen geven en het spel helemaal door hebben vind ik echt prachtig om te zien; een dergelijke voetballer probeer ik ook te zijn.”