Het Leekster Voetbal Gala heeft verloren

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Zaterdagavond was de Topsporthal in Leek overvol met voetballiefhebbers. Voetballiefhebbers die kwamen kijken naar de finaleavond van de 29e editie van het Leekster Voetbal Gala. Maar wat een gala-avond had moeten worden, met het voetbal als de grote winnaar, werd voor de ware voetballiefhebber een geweldige anticlimax en waarbij in de dagen daarna viel te beluisteren dat velen eens bij zichzelf te rade moeten gaan over hoe het nu verder moet met een voetbalevenement dat volgend jaar zijn 30e editie hoopt te vieren.

 Foto Jordi Haverdings 112Groningen
Via de sociale media en de website www.rtvnoord.nl kwamen de beelden uit Leek veelvuldig voorbij. Beelden van obscene gebaren makende spelers, toeschouwers die spelers stonden aan te moedigen waar ze een paar uur eerder nog niet van wisten dat ze bestonden en een hal die bijna uiteenbarstte van haat richting een ploeg, Pelikaan S, die als topfavoriet voor de 29e editie van het Leekster Voetbal Gala werd gezien. Want dat was namelijk het verhaal vooraf, Pelikaan S-voorzitter Wim Bulten had zijn ambities bepaald niet onder stoelen of banken gestoken. De flamboyante Bulten is iemand die wil winnen en wat natuurlijk ook geldt voor het Leekster Voetbal Gala. Hoe je het namelijk ook wendt of keert, als winnaar van het Leekster Voetbal Gala stel je, zeker in het Westerkwartier, iets voor. Al is de prijs maar een beker van een paar Euro, supporters gaan volledig uit hun plaat als hun favorieten het Leekster Voetbal Gala als winnaar verlaten. Vergelijk het met de FA Cup in Engeland. Daar wordt aan het winnen van de FA Cup bijna meer waarde gehecht dan aan een landstitel.

Vechtpartij

Dat zorgde in de weken voor het Leekster Voetbal Gala al voor de nodige vooracties richting een finaleavond die als slagroom op een taart mag worden gezien. Slagroom die zaterdagavond te zuur was om te eten want wat er na het laatste fluitsignaal van de finale tussen SV Marum en Pelikaan S gebeurde was te gek voor woorden. Een massale vechtpartij was dat wat volgde die in het persbericht vanuit de organisatie werden betiteld als een paar knokpartijen. Over wie er begon en wie er geslagen heeft doen diverse verhalen de ronde waarbij een man steeds weer wordt genoemd. Wim Bulten is de man die steeds wordt genoemd als de grote boosdoener. Velen vinden dat de voorzitter zich anders had moeten opstellen. Die vinden dat hij nog  meer als vredestichter had moeten optreden. Op www.rtvnoord.nl vertelde Bulten dat hij helemaal klaar was met het toernooi. Zolang ik voorzitter van Pelikaan S ben komt Pelikaan S niet meer naar het Leekster Voetbal Gala, waren de woorden die hij sprak. Iets wat door sommige voetballiefhebbers jammer wordt gevonden. Er zijn er namelijk voldoende die het jammer vinden wanneer Pelikaan S niet meer tot de deelnemers zouden behoren. ‘Je kunt zeggen wat je wilt maar het is wel een team wat ook sportief gezien kleur aan een toernooi geeft”, was een opmerking die ik te horen kreeg.
Organisatie
Maar er door de personen die ik heb gesproken  werd niet alleen naar de flamboyante voorzitter van de vierdeklasser uit Oostwold gekeken. Ook de organisatie kwam er niet bij iedereen goed af. Stug vasthoudend aan een verouderd draaiboek werd vorige week in een column geschreven. Stug vasthouden door topduels in de poules op veld 2 te laten spelen waar het publiek en spelers geen kant op kunnen terwijl er op veld 1 een duel voor anderhalf man en het bekende paardenhoofd wordt gespeeld. Belachelijke beslissingen worden dat genoemd als voorbeelden waarin je veranderingen moet durven doorvoeren.
Explosief
Meer ruimte voor de spelers werd er ook gezegd. Het kan niet dat spelers letterlijk vanuit het publiek een intrap of corner moeten nemen als je weet dat de stemming in een hal explosief kan worden. Je moet namelijk wel wereldvreemd zijn als je niet weet dat alleen het noemen van de naam Pelikaan S bij velen al voor gevoelens zorgen van haat tegen alles wat ook maar iets met de club uit Oostwold te maken heeft. En ook een biertap langs de lijn mag bijna als een in een berm verscholen bom gezien worden. Maar iemand noemde nog iets anders. 'Het zal je gebeuren dat een messteek voor fatale gevolgen kan zorgen want niets is bijna nog gek in deze wereld.”
Verliezers
Alleen maar verliezers werd er gezegd en die mening deel ik. Alleen maar verliezers omdat in drie jaar drie keer bonje in Leek gewoon teveel is. De voetbalwereld wordt steeds gekker hoorde ik van iemand die bewust niet naar Leek was gegaan. Bewust niet omdat hij wist, dit gaat niet goed komen. Er gaan daar dingen gebeuren waar ik niet bij betrokken wil zijn. Als je dat hoort dan ben je in eerste instantie verbaasd. Even later niet eens meer want je bedenkt je hetzelfde zou hebben gedaan. Niet naar een voetbalfeest gaan omdat je weet, dit wordt knokken. Want ook dat was wat ik hoorde, dat er toeschouwers waren die duidelijk niet voor het voetbal kwamen. Die alleen maar naar Leek waren gekomen om trammelant te schoppen.
Uitlokken
Er werd dus niet alleen naar Pelikaan S gewezen maar wat wel steeds terugkwam, het flamboyante gedrag rond de vierdeklasser uit Oostwold. De limousine werd aangehaald als iets wat als een foute actie werd gezien. Ook het juichen na een goal hadden velen graag anders gezien waar de voorzitter een rol in had kunnen spelen. Een rol door tegen technische staf en spelers te zeggen, kappen nu met dit gedrag, we gaan onze overwinningen als een ware sportman vieren.”
Organisatie
Vanuit de organisatie vertelde Marja Adema aan RTV Noord dat het een schandalig einde van het toernooi was en ze het antwoord nog niet wist of Pelikaan S of de ploeg uit Oostwold nog wel weer werd uitgenodigd. Een rustig gegeven verklaring van Marja Adema die er zichtbaar niet op zat te wachten om nog meer olie op het vuur te gooien. Iets wat burgemeester Hoekstra van de gemeente Leek op de zelfde zender ook niet deed. Hoekstra gaf echter wel aan dat er iets moet gebeuren omdat de hal gewoon te klein is om de toeschouwersaantallen die, en wat duidelijk werd genoemd, door de ambities en het gedrag van Pelikaan S alleen maar groter zijn geworden nog te kunnen bergen.
Meningen
Zo werden het een groot aantal meningen over het gebeuren in Leek waar het voor de derde keer in drie jaar uit de hand liep. Allen die ik sprak waren echter niet verbaasd dat het ook dit jaar weer fout ging. Maar allen waren ook een en dezelfde mening toegedaan. Wat er de komende dagen of weken ook wordt besloten, het Leekster Voetbal Gala zal na 10 januari 2015 nooit meer het Leekster Voetbal Gala zijn waar de ware voetballiefhebber zich op verheugd.