Op zondag liggen veel kunstgrasvelden er verlaten bij.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Dit weekend zullen er veel vriendschappelijke duels afgewerkt worden en al deze wedstrijden zullen bijna op kunstgras worden gespeeld. Het vele regenwater wat er is gevallen, en nog gaat vallen, zorgt er namelijk voor dat een veld met gewone sprietjes onbespeelbaar zal zijn.
Veel trainers zullen blij zijn dat ze bij een club werken wat een kunstgrasveld tot zijn beschikking heeft. Er zullen zijn die blij zijn dat ze een bevriende collega of club ze uitgenodigd voor het spelen van een oefenduel. Zo worden er morgenmiddag enkele duels in Uithuizen gespeeld. Duels die op een prima grasmat gespeeld gaan worden en waar de trainers blij mee zullen zijn.
Vrijdagmiddag kreeg ik het verzoek uit Eenrum of ik een bericht wilde plaatsen dat de Eenrumers nog een oefenduel zochten omdat het duel in Houtigehage niet door kon gaan en ook de velden in Eenrum de vergelijking met een moeras konden doorstaan. Ik weet zeker dat Eenrum-trainer Ronald Bouwman, en veel van zijn collega’s bij een club zonder een kunstgrasveld, jaloers kijken naar een club met een veld van, zoals sommige zeggen, van plastic sprieten.
Een veld van plastic sprieten waar deze week in Bedum heel veel om te doen was. Voorzitter Edwin van Zanten maakte op de nieuwjaarsreceptie van SV Bedum namelijk bekend dat het nieuwe huurbedrag voor het kunstgrasveld behoorlijk was verhoogd. Een verhoging waar op de sociale media het nodige over te doen was. Velen vonden het huurbedrag van 11.000 euro, waar volgens de gemeente over te onderhandelen valt, wel heel erg hoog maar er waren ook die daar anders over dachten.
Een bedrag van 11.000 euro is inderdaad veel geld waar, zo waren de geluiden uit de gemeente, nog over te praten valt. In de bekende wandelgangen werd mij een bedrag genoemd wat redelijk zou zijn omdat je bij een kunstgrasveld nu eenmaal met meerdere zaken te maken hebt. Zaken zoals dat er eigenlijk altijd getraind kan worden, het onderhoud lager is, de kantine een hogere omzet heeft en ook niet onbelangrijk, je geen externe trainingsfaciliteiten hoeft te huren. Ik moet zeggen, ook dat was een stevig bedrag wat er jaarlijks door eerst v.v. Bedum en CVVB en later door SV Bedum moeten worden betaald. Iets wat nadat het kunstgrasveld in gebruik werd genomen niet meer nodig was.
Wat voor bedrag er uiteindelijk ook uitrolt, het bedrag aan huur is altijd lager te maken waarbij we het kunstgrasveld in Uithuizen als voorbeeld kunnen nemen. Daar werden op zaterdag 10 januari 2015 in totaal vier duels gespeeld. De B-junioren van Noordpool speelden een duel en Poolster-Godlinze, Noordpool-FC LEO en Corenos-TEO stonden voor de rest van de dag op het programma zodat de vierdeklasser ook nog een aardig bedrag uit de kantineopbrengst kan halen.
Navraag leert echter wel dat het vreemde zich voordoet dat er door zaterdagclubs wel naar de mogelijkheden om het kunstgrasveld in Uithuizen te huren gevraagd wordt maar dat zondagverenigingen daar in achterblijven. Sterker nog, de aanvragen om op de zondag het veld in Uithuizen te huren zijn bijna op de vingers van een door vuurwerk geteisterde hand te tellen. En dat terwijl het huurbedrag, gedeeld door twee clubs, eigenlijk wel meevalt. Nog geen honderd euro voor een wedstrijd op een prima te bespelen grasmat. Iets  waar menig trainer zeer content mee zou zijn en wat misschien ook voor SV Bedum, althans dat werd  geopperd, zeker op de zondag een optie zou kunnen. Een optie om je veld te verhuren om op die manier wat aan de door de gemeente voorlopig vastgestelde  huurprijs te doen.