Een verpleegafdeling ‘omgebouwd’ tot sportcafé.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Hoe krijg je een verpleegafdeling in een ziekenhuis omgebouwd tot sportcafé zou een vraag kunnen zijn. Een vraag die heel snel beantwoord is door Hans Top aan te stellen als ‘uitbater’ en het sportcafé ‘BV2A’ kan zijn deuren openen en wat Puurvoetbalonline met eigen ogen mocht aanschouwen.
image-2015-01-07
Op 2 januari ’15 werd dakdekker Hans Top getroffen door een hartinfarct, De dakdekker uit Hoogkerk had zijn oude passie, het hardlopen, weer opgepakt en besloot om die dag in Surhuisterveen mee te doen aan een loop over tien kilometer . Een loop die hij ook volbracht maar moest bekopen met een hartinfarct die hem uiteindelijk in het UMCG deed belanden. Daar ligt de ‘Bikkel uit Hoogkerk ‘ nu te wachten op een operatie die, zoals het er nu voorstaat, op donderdag 8 januari plaats zal vinden.
Bij binnenkomst in het ‘sportcafé’ was Hans net een medewerkster binnen het UMCG aan het uitleggen waar ze zich op moest focussen bij het hardlopen. Uit alles wat hij vertelde klonk zijn liefde voor de hardloopsport. De dakdekker uit Hoogkerk was daarmee in zijn element want zo vertelde Hans, het bezoek wat ik krijg zorgt er voor dat ik goed voorbereid de operatie inga.”
En bezoek kwam er want vanaf vrijdagavond tot aan woensdagmiddag was het al een komen en gaan en wat niet gaat veranderen want ‘Toppie’ is niet alleen een bekende Hoogkerker, zoals Hoogkerk-voorzitter Ronny Melessen hem later noemde, maar ook een bekend iemand in de verdere Noordelijke sportwereld.
Het moet gezegd, Hans was een uitstekend gastheer in zijn 'sportcafe' want de kopjes koffie, thee en chocolademelk werd door de ‘uitbater’ met verve ingeschonken wat natuurlijk voor de nodige hilariteit zorgde. Want alles is bijna verkrijgbaar binnen de muren van het UMCG maar een alcoholische versnapering is toch even een ander verhaal. Maar dat mocht de pret niet drukken want ook nu, met een stevige operatie voor de boeg, waren er weer de nodige anekdotes die de aanwezigen deden lachen.
‘Mijn sportcafé’ is s’ morgens al vroeg open, vertelt Hans. ‘Mijn biologische wekker staat namelijk nog steeds op 04.30 uur ingesteld wat betekent dat ik iedere morgen de ochtendploeg kan verwelkomen en de nachtploeg kan uitzwaaien. En verder vermaak ik mij hier wel omdat er steeds wel iemand is die even langs komt waaien.”
Maar de man die op vrijdag 2 januari door het oog van de naald kroop verteld zijn bezoek dat de operatie die hij moet ondergaan aanstaande is. ‘Dat voelt als een soort bevrijding. Het zag er eerst naar uit dat het volgende week zou worden. Vandaag kwamen ze echter vertellen dat ik voor morgen op de lijst sta.”
Ondertussen gaat de zoete inval rustig door op B2VA maar waar het personeel niet eens meer verbaasd over is verteld een van de verpleegsters waar ik samen mee naar de uitgang loop . ‘Als we meneer Top zoeken lopen we direct naar koffieruimte want daar zit hij toch. En het is niet te geloven, hij heeft steeds bezoek."