Alwin Zwerver ( v.v. Middelstum): Een bevlogen doelman

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Op sportcomplexen en in sporthallen kom je altijd wel mooie verhalen tegen. Geen
verhalen over een wel of niet terecht weggestuurde speler of een trainer die er
niets van bakt maar verhalen waarin een echte liefhebber aan het woord komt.

image-2015-01-04
  Alwin Zwerver hier in actie met Middelstum tegen Mamio
  Foto: Jaap van der Laan www.middelstum-info.nl

Voor aanvang van het seizoen 20 13-2014 had Alwin Zwerver besloten dat het mooi was geweest. De doelman van Middelstum zou na dat seizoen een punt achter zijn loopbaan zetten als keeper van het 1e elftal. Toen Jan Jaap Zijlstra echter als opvolger van Frank Konneman werd aangesteld was een van de eerste acties van Zijlstra om te proberen de ervaren Alwin Zwerver voor nog een seizoen als keeper van  het eerste elftal vast te leggen. De poging van Jan Jaap Zijlstra werd door Alwin Zwerver met een positief antwoord beloond zodat ‘Schoerver’ ook dit seizen bij de vierdeklasser onder de lat staat.
Ik zag Middelstum dit seizoen drie keer op het veld en twee keer op het toernooi om de Energiewacht Hogeland Cup spelen. Alle vijf de keren stond de Middelstum-doelman er keurig gekleed op in een tenue waarbij alles op elkaar was afgestemd  ven wat mij als een liefhebber van mooe tenues wel kon bekoren.
Deze week trof ik Alwin in de kantine van sportcentrum De Mencke en kregen we het over zijn twee keeperstenues waar hij in zijn laatste seizoen als doelman van Middelstum 1 te bewonderen is. We kregen het eerst over zijn witte outfit . ‘Ik zocht voor mijn laatste seizoen als doelman van het eerste elftal een speciaal tenue. Ik wilde niet in een tenue keepen wat door bijna alle keepers van clubs die bijvoorbeeld kleding van het merk Hummel hebben gedragen wordt. Niets ten nadeel van het merk Hummel, maar wat ik zocht had Hummel niet. Adidas had wel een compleet wit tenue maar dat was niet in Nederland verkrijgbaar. Sommige mensen zullen dat raar vinden maar toen ik mijn zinnen op een wit tenue had gezet moest het er ook komen. Ik ben verder gaan zoeken en toen bleek dat het in Duitsland wel leverbaar was. Dus keep ik nu in een tenue wat precies zo is samengesteld zoals ik het graag wilde.”
image-2015-01-04 1
Alwin Zwerver hier in actie tegen de zaterdagtak van  Be Quick 1887 
Foto: Jaap van der Laan www.middelstum-info.nl
 Toch was er een klein probleem want er zijn ook aantal wedstrijden dat Alwin Zwerver voor een ander tenue moet kiezen waarbij de doelman niet op een tenue uit het ‘verleden’ wilde terugvallen. Zijn tweede tenue werd daarom ook een van het merk met de drie strepen en de doelman koos voor het rode shirt waar Ajax-doelman Jasper Cillissen ook regelmatig zijn wedstrijden in keept. ‘Wij hebben als Middelstum een wit uitshirt en daarom moest ik ook een reservetenue aanschaffen en koos ik voor een rode versie van mijn eerste tenue met het verschil dat ik voor een blauwe voetbalbroek en ook blauwe kousen koos,” vertelt Alwin Zwerver die verder een duidelijke mening heeft over hoe een doelman het veld op behoort te komen. ‘ Ik vind dat je als doelman iets moet uitstralen. In mijn beleving stap je als keeper ook niet in kleding wat je in de warming up al hebt gedragen het veld op. Er zijn doelmannen die daar anders over denken maar dat is niet iets wat bij mij past. Ik voel mij daar gewoon niet prettig bij omdat ik als keeper met een goed gevoel aan een wedstrijd wil beginnen. “
Dat laatste zal volgend seizoen echter op een niveautje lager zijn want de ervaren doelman heeft een tekst in de kraag van zijn shirts laten zetten  met een verwijzing naar dat hij met zijn laatste seizoen als doelman van Middelstum 1 bezig is dus wat dat betreft is er geen weg meer terug voor een bevlogen doelman......