Geen amateurvoetbal met Nico de Vries( Rood Zwart Baflo): Joop Gall past wel bij FC Groningen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Nico de Vries voetbalt voor Rood Zwart Baflo en is verder ook als jeugdtrainer actief in Baflo. In de rubriek ‘Geen amateurvoetbal’ praat de  nummer 14 van RZB echter over allerlei onderwerpen die niets met het amateurvoetbal te maken hebben.

Nico de Vries
 Dat het duel tussen PSV en Feyenoord niet op dinsdag 2 december gespeeld kon worden bewijst maar weer eens hoe ‘klein’ we denken in Nederland:
‘Iedereen heeft zo zijn regels. Alleen moet er wel verder gekeken worden dan alleen de regeltjes van de KNVB. Als je hoort dat een wedstrijd moet worden afgelast, omdat er niet genoeg Openbaar Vervoer beschikbaar is, vind ik dat wij een klein land zijn en alleen maar denken in het IK (de KNVB). Voordat er een besluit wordt genomen vind ik wel dat je belangrijke zaken op een rijtje moet hebben. Dit had in mijn ogen dan ook voorkomen kunnen worden.”
In Rotterdam sloeg een vader een vijftienjarige arbiter in het gezicht en in Hoogezand liepen een vader en zoon 'stoer' te doen. Een paar maanden in  de cel in of een levenslang veldverbod:
‘Het gebeurt overal en ik denk dat dergelijk gedrag ook in het verleden gebeurt. Natuurlijk is dit niet gewenst en is het triest dat er over gepraat wordt. Toch is het een onderwerp die door de social media flink wordt uitgepakt. Als vereniging zou ik zeggen een jaar lang elke week wedstrijden fluiten of je kop hier nooit meer vertonen. Ik denk dat deze mensen dan wel uit een ander vaatje moeten tappen. De stelling lag iets anders en ik zou ervoor kiezen om ze een x bedrag te doneren aan de vereniging en dan een levenslang veldverbod of iets waarbij een scheidsrechter bij is betrokken. Dan is wel mijn vraag:”Hoe ga je dit voor elkaar krijgen?”
De bedreigingen van Willem Holleeder richting Peter R. de Vries. Serieus nemen of een een/tweetje tussen twee publiciteitsgeile mannetjes:
‘Het is het ene verhaal tegen het andere. Peter R. heeft graag publiciteit om zich heen en wil dingen oplossen om zo met de eer te strijken. Natuurlijk voor nabestaanden verricht hij fantastisch werk. Holleeder heeft geen blad voor de mond en doet waar die zin in heeft. Als die wordt opgepakt is dat zo en zo niet, dan zal die gewoon doorgaan tot het weer fout loopt.”
Op 15 december kwam de crème de la crème van het Nederlands Voetbal bijeen om over de toekomst van het voetbal in ons land te praten. Poppenkast of zeg jij daar gaat wat goeds uit komen:’
Een grote poppenkast. Je draait een fantastisch WK en nu loopt het niet en dan kom je aan met een gesprek met mensen die verstand van voetbal hebben. Elk individu heeft zijn eigen aanpak en om dan bij elkaar te komen en alles door te gaan lichten vind ik een poppenkast. Zodra het Nederlands elftal gewoon was blijven draaien en de kwalificatie wedstrijden winnend had afgesloten, was er voor deze bijeenkomst ook weinig animo. “
Dat PSV en Feyenoord gaan overwinteren werd volgens velen wel heel erg euforisch gevierd. Deel jij die mening: ’Nee vind ik niet, het is toch fantastisch als jouw club meedoet in Europa. Het is in de afgelopen jaren al minder geworden, met hoe ver wij als Nederlandse club komen in Europa. Dan vind ik ook, als je gaat overwinteren dat je dit ook goed moet vieren. Toen ik de loting volgde was het Dudek die Feyenoord een hele zware tegenstander bezorgde met AS Roma. Toch verwacht ik in de Kuip dat AS Roma wordt getrakteerd op een 2-0 nederlaag. En dan hopen dat ze in Italië de marge binnen 1 te houden dan ben je gewoon een ronde verder. Voor PSV acht ik de kans kleiner om door te gaan. Hulk en Witsel de grote namen bij Zenit zullen het de verdediging van PSV erg lastig maken verwacht ik.”
Michael de Leeuw vertrekt in de winterstop bij Groningen omdat: ’Hij gaat helemaal niet weg, mag ik hopen voor de club FC Groningen. Met 9 doelpunten en niet eens in het begin een basisplek, dan doe je het erg goed. Hij is nu de clubtopscoorder en heeft een vaste basisplaats gekregen. Als je hem weer ziet tegen FC Twente en dan kop je een dergelijke bal erin. Nou dan is het niet best als zo iemand je club verlaat. Dit heeft Van Loo natuurlijk ook door en zou ook gek zijn om hem niet in de basis te zetten. Mocht hij nog wel weg gaan, dan zal er nog goed gezocht moeten worden om hem te vervangen.”
Dat Arjen Robben niet bij de genomineerden voor de gouden bal zit is te belachelijk om over te praten:’
Robben heeft een geweldig seizoen gehad en veel prijzen gepakt. In Duitsland is het, het mannetje van Bayern. Elke keer probeert die het weer naar binnen draaien en uithalen in de verre hoek. Het is knap dat dit nog steeds zo vaak goed gaat. Op het moment dat Oranje in de finale had gestaan tegen Duitsland zat Robben bij de beste 3 genomineerden denk ik. Het is dus ook allemaal weer een grote poppenkast, waarbij de winnaar zal komen uit de finalewedstrijd van het WK. Ik verwacht dat Neuer deze prijs gaat pakken. Of het nou belachelijk is om over te praten, dat zeg ik niet. Wel vind ik dat je niet alleen naar de prijzen moet kijken. Er is meer dan voetbal.”
Gerard Kemkers krijgt een belangrijke functie binnen FC Groningen. Een prima zaak of zeg jij, daar had ik liever een oud-voetballer gezien: ’Als je deze man binnen kan halen dan ben je heel goed bezig. Als je als club een ambitie uitspreekt om jezelf te onderscheiden van andere clubs dan maak je nu een hele sterke zet. Er zijn genoeg voetballers die verstand van het spelletje hebben. Alleen het zijn ook gewoon mensen en met een persoon als Kemkers verwacht ik dat er op het mentale en fysieke aspect een sterke progressie wordt geboekt. Als je kijkt naar AC Milan wat voor een lab ze daar hebben en hoe oud spelers dan wel niet zijn, omdat ze zo fit zijn. Met een persoon als Kemkers ga je denk ik ook die kant op. Hij heeft natuurlijk al jaren op topsport niveau gecoacht en nu in een team zal dat niet veel anders zijn. Ik ben heel erg benieuwd hoe de opleiding van FC Groningen er met 5 jaar uit ziet.”
Dat het kabinet niet is gevallen komt puur en alleen omdat men vlak voor de Kerst geen gezeik wil in Den Haag: ’De VVD en PvdA die zorgen er wel voor dat het niet valt. Op het moment dat het erop aan komt dan steken ze de handen in één. Als Nederlander zit je ook niet te wachten om elke 2 jaar te stemmen dus laat ze maar mooi 4 jaar regeren en dan kijken of er voldoende draagvlak is voor een vervolg. Als je kijkt na de MH17 crash dan doen ze ook weer veel goede dingen. Je hebt mensen voor en tegen, maar wat ze ook beslissen het gaat altijd ten koste van de mensen.”
Wat betekent nummer 14 voor jou: ’In de jeugd was nummer 9 of 8 mijn rugnummer. Sinds mijn terug keer naar Rood Zwart Baflo draag ik nummer 14. Het nummer heb ik gekozen, omdat Thierry Henry toen spelend voor New York Red Bulls altijd nummer 14 droeg. In de tijd dat die nog met Dennis Bergkamp bij Arsenal speelde vond ik beide heren, geweldige voetballers. Bergkamp stopte en Henry ging nog even door. Bij Barcelona en New York Red Bulls bleef die met 14 spelen dus toen dacht ik. Nu wil ik ook met 14 spelen. Zo is Henry ook uit gegroeid tot mijn favoriete voetballer.
Wie wordt er volgens jou landskampioen en waarom: ’Ajax zal denk ik landskampioen worden. Voor de vijfde keer op rij denk ik dat, omdat PSV in de breedte wel steeds beter wordt, maar toch teveel punten laat liggen. Ajax heeft afgelopen jaren juist op het laatst veel punten goed gemaakt en weinig steken laten vallen. Ook dit jaar verwacht ik dat ze dit gaan doen. De visie van de club en de trainer sluiten goed aan en juist de wissels bij Ajax weten precies wat er moet gebeuren op het moment dat ze er moeten staan. Zeker dat laatste mis ik nog wel eens bij andere clubs. Ik denk ook niet dat de Europa League een belemmering zal zijn, want de top 3 van Nederland doet hier allemaal nog aan mee. Feyenoord staat op plek 3 met 12 punten achterstand op PSV. Ik denk niet dat zij het redden, omdat deze in de breedte niet sterk genoeg zijn. Zodra hier 3/4 spelers geblesseerd raken dat dit lastig op te vangen valt. “
Ook in Baflo ondervond men hinder van de aardbevingen, Dit probleem wordt volgens velen gebagatelliseerd in Den Haag, Deel jij die mening:
‘Om eerlijk te zijn heb ik nog niet een keer bewust mee gemaakt dat er een aardbeving is geweest. Dan hoor ik op het nieuws, of lees ik ergens, dat er een beving is geweest. Als ik er later aan terug denk dan klopt het wel, maar in Den Haag lopen de niet tegen deze problemen aan. Als ik het nieuws bekijk en filmpjes van huizen dan schrik je wel. Den Haag doet er wel vrij gemakkelijk over zolang die de centjes maar krijgen is er niets aan de hand. Er moet altijd eerst iets ergs gebeuren, voordat er door de hoge heren wat ondernomen wordt. Dit is natuurlijk heel krom en klopt voor geen meter. Het wordt wel wat de kop in gedrukt om zo, zo min mogelijk publiciteit te krijgen.”
Gertjan Verbeek vertrekt naar VFB Bochum. Verrassend of zeg jij, Verbeek is echt een trainer voor Duitsland: ’Verbeek is een echte liefhebber. Na de wedstrijd Vitesse – Go Ahead ging die helemaal tekeer tegen de aanvoerder van Vitesse, Van der Heijden. Met zijn passie en overtuiging denk ik dat Duitsland het beste in zijn straatje past. In Nederland is alles een stuk gemoedelijker en ben je voor iedereen een voorbeeld en zodra je ook maar iets verkeerd doet dan wordt dit gelijk uitgepakt als een groot schandaal. Het is toch prachtig als je het interview terug ziet dat een trainer zoiets durft te doen bij zijn eigen team. In Nederland lijkt dat niet mogelijk, maar in Duitsland zeker wel. De passie staat voorop en hard werken met elkaar leidt vanzelf tot resultaat.”
Joop Gall wil graag trainer van FC Groningen worden. Deel jij mijn mening dat hij dat zeker zou kunnen: ’Een mooie ambitie en ik deel hierin zeker jouw mening. Als ik kijk naar zijn verleden als trainer is dit allemaal in het Noorden geweest. Afgezien van Go Ahead. SC Veendam, FC Emmen en Go Ahead Eagles als hoofdtrainer. Zelfs bijna Veendam naar de Eredivisie gekregen in 2007 dacht ik. Het verleden met FC Groningen ligt er wel, hij is er al eens assistent geweest en als je voor jezelf durft uit te spreken om ooit nog hoofdtrainer te willen worden van FC Groningen. Dan ben ik niet bang om mee te gaan in deze stelling. “