Thomas Wensink ( jeugdtrainer SV Marum): Jeugd voetbalt misschien wel meer dan wij vroeger deden

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Thomas Wensink is jeugdtrainer bij SV Marum. Een functie die hij bij de derdeklasser al een groot aantal jaren vervult. Dat, en nog veel meer, was voor Puurvoetbalonline reden om de Marumer een aantal vragen en stellingen voor te leggen waarbij de reden om te stoppen met veldvoetbal ook aan de orde kwam.

image-2014-12-29
Thomas, ik ken jou als voetballer en jeugdtrainer van SV Marum maar ik begreep dat je nu alleen nog jeugdtrainer bent: ‘Hallo Johan! Inderdaad. Tijdens een wedstrijd van Marum 2, een paar jaar geleden, raakte ik nogal geblesseerd en daardoor werd ik min of meer gedwongen om te stoppen met veldvoetballen. Toevallig speelde ik al een tijdje met de gedachte om te stoppen. Dat het zo ging was nogal zuur. Daarna heb ik het een flink aantal maanden en een operatie later nog geprobeerd, maar geen succes.”
Wat doe je in het dagelijks leven: ’Momenteel ben ik als productiemedewerker werkzaam voor Friesland Campina. Op flexibele basis vul ik opengevallen diensten in. Dit alles gaat nu nog via uitzendbureau Olympia, maar binnenkort neemt Randstad het over.”
Je traint op dit moment Marum D1. Wat is er leuk aan het trainen van deze leeftijdscategorie: ’Als trainer heb ik inmiddels meerdere teams gehad. Van F's en E's trainen voor stage, tot trainer/leider bij de D's en C's. Ondertussen weet ik van mezelf dat ik bepaalde karaktereigenschappen bezit waardoor D's het beste bij mij lijken te passen.”
SV Marum doet het op dit moment erg goed. Volg je het eerste nog een beetje of is dat meer op afstand: ’Probeer zoveel mogelijk te kunnen zien. Thuis lukt dat over het algemeen wel, maar uit wordt lastiger. Voor mij natuurlijk extra interessant omdat mijn broertje regelmatig speelt. Verder kijk ik niet alleen naar Marum 1, maar probeer ik ook andere teams te zien. Spelers die ik bijvoorbeeld eerder als coach had of misschien ooit mee heb samengespeeld. Al zijn er van die laatste niet zoveel meer over.”
FC Groningen gaat de nacompetitie halen omdat:’ De staf het na een mindere periode allemaal beter op de rit lijkt te hebben. Met de aankoop van Tibbling en Rusnak plus de rentree van voetballers uit de ziekenboeg gaat het niveau alleen nog maar omhoog. Hopelijk krijgen we het beste nog te zien.
Dat het Nederlands damesteam zich voor het WK geplaatst heeft is een prima zaak voor het damesvoetbal in Nederland: ’Het laat zien dat vrouwenvoetbal nog steeds een enorme ontwikkeling doormaakt. Valt niet alleen aan de kwalificatie voor het WK te merken, maar op kleinere schaal bijvoorbeeld ook. Inmiddels heeft SV Marum ongeveer 100 vrouwelijke leden en dat aantal blijft groeien.”
Waar liggen jouw ambities als trainer: ’Ambitie heb ik nooit echt gehad. Ik zie mij in ieder geval geen hoofdtrainer worden of werken voor een BVO.
Bij wie zou jij als trainer wel een keer in de keuken willen kijken en waarom: ‘Klinkt misschien wat vreemd na mijn vorige antwoord, maar Pep Guardiola lijkt me een keer leuk om te volgen. Wat hij iedere keer weer doet is verschrikkelijk knap. Bayern staat na 17 wedstrijden ongeslagen bovenaan met 41 doelpunten voor en maar 4 tegen. Ook in Spanje draaide hij lang mee met één van de beste ploegen in de wereld. Daar kwam volgens mij pas echt verandering in na zijn vertrek.
Ben jij nog wel actief binnen Futsal Marum of is dat ook meer passief: ‘Gelukkig nog redelijk actief. Door mijn blessure zou ik nooit meer kunnen voetballen werd mij in eerste instantie verteld. Dat was toch even slikken. Daarom ben ik blij met iedere gespeelde minuut. Probeer daarnaast ook mee te trainen om enig ritme te houden. Je traint toch met jongens die 3 of 2 klassen hoger spelen.
SV Marum gaat ook deze keer een goed figuur slaan op het Leekster Voetbalgala omdat: ’Marum beschikt over veel kwaliteit waardoor ze meerdere ‘blokjes’ kunnen opstellen die week in, week uit op hoog niveau zaalvoetballen. Kun je denken aan talenten uit Marum 1 en 2, maar ook Marum 3 kan Erwin Bandringa leveren. Komt het niveau in Leek alleen maar ten goede.”
Vaak wordt gezegd, de jeugd wil steeds minder tijd aan het voetballen besteden. Deel je die mening: ‘Ja en nee. Aan de ene kant merk ik dat bij de jeugd dingen minder vanzelfsprekend zijn geworden, maar aan de andere kant juist veel blijven voetballen. Om maar een voorbeeld te geven: Eerder was het voor ons normaal om na een training te gaan douchen. Tegenwoordig is dat allemaal niet meer zo. Maar valt het me juist op dat jeugd meer lijkt te voetballen. Als Marum D1 bijvoorbeeld 's ochtends heeft gespeeld gaan ze in de middag bijna allemaal weer voetballen. Of wij dat eerder altijd deden durf ik niet te zeggen.
Gertjan Verbeek, Erwin van der Looi, Henk de Jong, Ron Jans, Dwight Lodeweges. In welke volgorde komt jouw 1 t/m 5 eruit te zien en waarom: ‘Pff. Vind ik moeilijk. De één loopt al langer mee dan de ander, maar allemaal hebben ze verschillende goede en minder goede prestaties geleverd. Om daar dan een nummer voor te moeten zetten is heel erg lastig.
Wat is jouw sportmoment van 2014 en waarom: ‘Goede vraag. Zelfs na lang nadenken heb ik werkelijk geen idee. Dacht automatisch aan voetbal, maar ook daar kan ik persoonlijk niet echt een 'sportmoment 2014' uit benoemen. Wat mij wel altijd zal bijblijven is dat ik op een avond in 2013, na maanden van onzekerheid, eindelijk weer mocht trainen. Toen ik thuis eindelijk mijn tas weer eens kon uitpakken. Waarschijnlijk herkennen meerdere sporters dit gevoel wel. Heerlijk!