FC Lewenborg: ‘Slachtoffer van zijn eigen succes.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Begin deze week kreeg ik een bericht binnen van een teleurgestelde vader. De teleurstelling kwam voort uit het feit dat de vader teleurgesteld was dat zijn zoon niet voor FC Lewenborg kon uitkomen. De voetbalvereniging uit de wijk Lewenborg had namelijk geen plaats voor zijn zoon. Een kwestie die uiteraard vragen opriep en die door mij aan FC Lewenborg werden gesteld. Binnen vierentwintig uur kreeg ik via een vriendelijk telefoongesprek met de voorzitter van het jeugdbestuur, Jan Blikman, antwoord op mijn vragen en er is maar een antwoord mogelijk, FC Lewenborg is slachtoffer van zijn eigen succes geworden.
De jeugdafdeling van FC Lewenborg bestaat wat de bovenbouw betreft uit 2 A, 3B en 4C-teams. Daarnaast beschikt het over 4 D,7 E en 8F-teams wat betekent dat er op een zaterdag minimaal dertien duels gespeeld moeten waar de club twee velden voor tot zijn beschikking heeft.
Dat betekent dat het iedere zaterdag weer passen en meten is om het programma rond te krijgen zodat alle teams ook daadwerkelijk kunnen voetballen en wat volgens Jan Blikman niet altijd lukt. ‘Toen we terug moesten van drie naar twee velden deed zich de situatie voor dat we tegelijkertijd met een enorme toeloop aan leden werden geconfronteerd. Dat is voor een vereniging natuurlijk een prima zaak maar zorgde al snel voor problemen. Toen de oude situatie nog bestond, en we nog drie velden hadden werd door de gemeente geopperd dat we als FC Lewenborg naar Kardinge konden verhuizen. Dat was voor ons geen thema omdat een wijk als Lewenborg een eigen voetbalclub behoort te hebben. Omdat het scholencomplex duidelijk meer ruimte nodig had kregen wij een complex met twee kunstgrasvelden en een nieuw onderkomen. Een veld minder met steeds meer jeugdteams werd een steeds groter wordend probleem wat er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat wij op dit moment een wachtlijst kennen. Iets wat wij als bestuur verschrikkelijk vinden maar het kan niet anders.

Binnen FC Lewenborg bestaan teams die in een 7x7 competitie spelen namelijk uit maximaal tien voetballers/sters en een elftal bestaat bij ons uit maximaal 15 spelers. Dat is een bewuste keuze omdat op die manier iedereen aan het spelen komt.

Deze keuze betekent wel dat we op dit moment qua aantal jeugdleden vol zitten en we dus kinderen en ouders moeten teleurstellen.”

Een duidelijke verklaring van Jan Blikman die daar nog aan toevoegt dat FC Lewenborg soms al uitwijkt naar de vrijdagavond. ‘Daar hebben we natuurlijk de hulp van de tegenstanders bij nodig en vaak lukt dat wel maar niet altijd. Verder beginnen we zaterdagmorgen al om half negen hoewel de KNVB dat eigenlijk niet toestaat. Daarnaast moeten we zaterdag om zes uur van het complex zijn omdat de buurtbewoners anders klagen over overlast. Dit zijn de feiten waardoor wij op dit moment ouders moeten berichten dat er op dit moment, en hoe graag we dat ook anders willen, er op dit moment gewoon geen ruimte is om hun kinderen bij ons te laten voetballen.”