Vijko Postma(Zeester):Bij het jeugdvoetbal moet plezier voorop staan

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Vijko Postma is naast voetballer van het eerste elftal van Zeester ook een van de vele vrijwilligers binnen de voetbalvereniging uit Zoutkamp. Dat was voor Puurvoetbalonline reden om de jonge Zoutkamper uit te nodigen voor een vraaggesprek  met als onderwerpen, de prestaties van het vlaggenschip, de jeugdafdeling en wat er verder ter sprake kwam.
Vijko Postma
Vijko jij bent nadat Zeester weer als zelfstandige vereniging is verder gegaan teruggekeerd vanuit VVSV'09.Vanwaar dit besluit:'In december 2013 heb ik een blessure opgelopen. Daardoor heb ik de tweede seizoenshelft ook niet kunnen voetballen. De reden waarom ik ben overgestapt is omdat ik bij beide clubs opnieuw moest beginnen doordat ik een hele tijd niet heb gevoetbald. Ik heb voor Zeester gekozen omdat ik graag wat met de jeugd doe en bij Zeester is die kans gewoon voor mij groter door de vele jeugdteams op dit moment. “
Had jij verwacht dat jullie het als eerste elftal zo lastig zouden krijgen in de vijfde klasse:'Ja, dit had ik zeker verwacht, toen deze poule bekend werd heb ik echt bij mezelf gedacht dat dit echt een ontzettend lastig seizoen wordt. Ik heb tegen sommige teams al eerder gespeeld daardoor wist ik dat dit heel lastig zou worden. We hebben als team wel een goede sfeer, we blijven positief coachen. Daar krijgen we ook wel complimenten over van andere teams.”
Jij bent als 19-jarige naast speler ook actief binnen de jeugdafdeling als trainer. Hoe staat de jeugdafdeling van Zeester er op dit moment voor:'De jeugd is de toekomst word wel gezegd. Op dit moment is er bij Zeester veel jeugd. Ik train zelf de D2, ook kijk ik bij andere trainingen. De jeugd bij Zeester heeft in mijn ogen veel plezier in het voetballen en dat staat voorop in het jeugdvoetbal.”
Michael de Leeuw was aan het begin van dit seizoen nog wisselspeler bij Groningen. Had jij verwacht dat hij zo belangrijk voor Groningen zou worden:'Eerlijk gezegd vind ik Michael de Leeuw een uitstekende voetballer voor de FC. Ik snapte ook niet dat hij wisselspeler was, want hij heeft vorig jaar ook al het nodige laten zien. Maar dat hij dit seizoen  een van de belangrijkste spelers zou worden had ik niet verwacht.”
Wat vindt jij een ondergewaardeerde voetballer in de eredivisie en waarom:'Dan ga ik toch voor de topscoorder van de eredivisie Michiel Kramer van ADO den Haag. Hij heeft in de eerste seizoenshelft goed gepresteerd. Ik denk dat bijna niemand dit had voorspeld.”
Jullie presteren als Zeester duidelijk beter op natuurgras dan op kunstgras. Wat is daar volgens jou de oorzaak van:'Ja, dat is wel gebleken in de eerste helft van het seizoen. Persoonlijk ben ik ook niet zo’n fan van kunstgras. Als team presteren we minder op kunstgras denk ik omdat we daar gewoonweg de voetballers niet voor hebben. De manier hoe wij voetballen, veel strijd leveren, is gewoon niet te doen op kunstgras.”
Zoutkamp is:'Als Zoutkamper ben je trots op je dorp, vooral als je natuurlijk hier al je hele leven woont. Maar op de vraag wat is Zoutkamp. Zoutkamp is gezelligheid, voetbal en vertrouwd.”
Dat Oranje tot nu toe onder Hiddink zo matig presteert had jij wel verwacht:'Dit had ik niet verwacht, doordat Louis van Gaal al een weg in was geslagen en bewees dat hij daar succesvol mee was. Louis had eigenlijk al een hele weg uitgestippeld daar kon Hiddink zo mee verder want alles was daarvoor aanwezig. Het is echter ook een stukje eigenwijs zijn. Alles weer omgooien is niet de manier om op dit niveau te werk te gaan. Oranje speelt al niet veel met elkaar. Daardoor zou ik doorgegaan zijn  met de weg die Louis van Gaal had ingeslagen.
Bij welke club zou jij als jeugdtrainer weleens in de keuken willen kijken en waarom:'Zelf ben ik leider van het team dat ik train. Wij voetbalden laatst tegen D3 van Grootegast, daar zou ik als jeugdtrainer best eens willen kijken hoe ze daar trainen. En dan in bijzonder bij de D-jeugd.”
Wat doet Vijko Postma in het dagelijks leven:'Ik ga nog naar school, doe de opleiding manager transport en logistiek aan het Noorderpoort in Groningen. Verder werk ik nog in de horeca en ben ik doordeweeks op de avonden op het voetbalveld te vinden.”
Er was veel te doen rond het duel PSV-Feyenoord. Is Roda niet terecht een beetje boos:'Ja, dat kan ik wel begrijpen. Eigenlijk blijf je maar aan het verschuiven. Waarom dit gedaan is snap ik ook niet. Want deze wedstrijd moet ook weer ingehaald worden. “
Over tien jaar is er nog steeds een zelfstandige voetbalclub in Zoutkamp:'Ja, daar ben ik eigenlijk wel zeker van. Door de vele vrijwilligers kun je een hoop bereiken. Bij Zeester zijn er veel vrijwilligers en als we met elkaar de schouders eronder zetten is het niet ondenkbaar dat er over tien jaar gewoon nog een voetbalclub in Zoutkamp is.”
Wat heb ik niet gevraagd maar wil jij nog wel vertellen:' Dat ik heel veel bewondering heb voor wat er in Zoutkamp in een korte periode op het gebied van een eigen voetbalclub is gerealiseerd.