puurvoetbalomline in gesprek met FC LEO-voorzitter Arjen Fledderman

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Het is al weer enkele weken geleden dat het vriendschappelijk duel FC LEO-Eenrum werd gespeeld. Een duel wat een mooie aanleiding was om naar Leens te gaan om wat personen te spreken voor een artikel dat er voorlopig nog niet gaat komen omdat het moment daar nu niet geschikt voor is. Wat mij op die bewuste donderdagavond echter wel in de schoot geworpen werd was een gesprek met FC LEO -voorzitter Arjen Fledderman. Een gesprek met een bevlogen voorzitter die op deze bewuste donderdagavond een uitstekende gesprekspartner bleek te zijn waardoor een saaie tweede helft in Leens door enkele goed onderbouwde opmerkingen opeens een prachtige tweede helft werd.

image-2014-12-03
Prestaties eerste elftal: ’De prestaties van ons eerste elftal zijn boven verwachting. Ik had niet verwacht dat we er op dit moment zo voor zouden staan. We hebben nog steeds een jonge groep en je moet altijd maar afwachten wat een degradatie met een selectie doet. De komende weken met voor de winterstop nog duels tegen Opende Ropta Boys en Twijzel zijn wat dat betreft wel belangrijk. Komen we die een beetje goed door dan ziet het er aardig uit wat een eventuele promotie betreft.”
Tweede elftal: ‘Hoe mooi ik het ook vind dat het eerste elftal goed presteert, eigenlijk zou ik het nog mooier vinden als ons tweede team wat hoger zou komen te voetballen. Net als bij veel andere verenigingen bungelde dat team er de laatste jaren steeds een beetje bij. Dat is gewoon niet goed. In een tweede elftal moeten spelers voetballen die ook van waarde voor het 1e elftal kunnen zijn. Daarom ben ik het wel met een uitspraak eens dat het beter is dat het tweede promoveert dan ons eerste elftal.”
Klaas van der Ploeg:’ Een prima binnen de club passende trainer. Dat is het eerste wat in mij opkomt. We merken aan de spelersgroep dat de juiste klik er is met deze trainer. Dat is altijd maar afwachten want als bestuur kun je wel een goed gevoel hebben maar de spelers en trainer moeten met elkaar samenwerken. Maar we zijn als bestuur zeer tevreden over de inbreng van Klaas. We hebben dan ook zeker de intentie om de samenwerking met nog minimaal een jaar te verlengen( iets wat ondertussen is gebeurd. Pvo.).”
Vijf voetbalverenigingen: ‘Door de terugkeer van Zeester zijn we nu in de gemeente De Marne met vijf voetbalverenigingen. Of dat goed is in een krimpgemeente zoals De Marne wordt genoemd weet ik niet. We moeten echter wel begrijpen waarom men in Zoutkamp tot een terugkeer van Zeester is gekomen. Als we dat naar Leens zouden vertalen zou dat ook hier als iets verschrikkelijks worden gezien. Een voetbalclub is toch een bindmiddel binnen een dorp en dan maakt dat niet uit of dat in Kloosterburen, Ulrum, Zoutkamp, Eenrum of Leens is.”
Samenwerken: ‘ Met de vijf voetbalverenigingen in onze gemeente hebben we op gepaste tijden overleg of we op bepaald gebied misschien kunnen samenwerken. Zo hebben we een samenwerking met Kloosterburen op het gebied van B-junioren. Beide hadden we onvoldoende spelers voor een eigen team en vandaar dat we contact gezocht hebben met Kloosterburen. Tussen beide verenigingen zijn de banden goed te noemen. Zaterdags zie je bij ons als het eerste elftal thuis speelt veel voetballiefhebbers uit Kloosterburen langs de lijn staan en omgekeerd is dat ook het geval. Maar ook op een ander gebied zouden we kunnen samenwerken zoals het gezamenlijk inkopen van materialen die we als voetbalclub allemaal nodig zijn. Daar wordt gelukkig zeer constructief over gesproken en wat ons naar de toekomst alleen maar sterker maakt.”
Toekomst:’ Iedereen weet dat de wereld er ook in onze regio over tien jaar anders uitziet dan nu het geval is. Er wordt bijvoorbeeld gesproken over een herindeling van de diverse gemeenten. Dat is iets waar we ons wel een beetje zorgen over mogen maken. Iedereen wil natuurlijk graag dat alles blijft zoals het nu is maar ik vrees dat dit een utopie is. Daarom moet je als voetbalclub steeds met de toekomst bezig zijn want stilstand is wat dat betreft achteruitgang.” 
G-voetbal: ’Dat we als FC LEO het G-voetbal omarmd hebben ben ik nog alle dagen blij om. Dat team zorgt echt voor extra dimensie binnen de vereniging. We betrekken ze ook echt bij alles wat we organiseren. Natuurlijk vergt het wat aanpassingen als je als club met een G-team begint en waar je aan bijvoorbeeld aan het vervoer van het team moet denken. Daar hebben we als club echter een potje voor gereserveerd omdat we vinden dat als je als club A zegt moet weten dat er ook een B komt.”

Met deze laatste woorden kwam er een einde aan een leuk gesprek omdat scheidsrechter Martin Rozema voor de laatste keer op deze avond op zijn fluit blies ten teken dat het duel in Leens was afgelopen. Een teken ook dat ons gesprek was afgelopen omdat voor Arjen nog enkele verplichtingen lagen te wachten en ik ook nu niet van mijn principe afstapte, na afloop van een wedstrijd zijn kantine en bestuurskamer voor mij ‘verboden’ gebied.