Bij v.v. Gorecht staat een clubscheidsrechter er nooit alleen voor.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Vrijdag 14 november heeft de KNVB, in samenwerking met  sponsor ARAG,  vv Gorecht gekeurmerkt voor hun scheidsrechterbeleid. Een avond waar Eredivisiescheidsrechter Jochem Kamphuis als gastspreker voor een mooie, maar bovenal leerzame avond zorgde voor de club en alle verdere aanwezigen waarbij er veel lof was voor Gorecht, als organisator van deze avond, en de KNVB voor zijn gastsprekers.
foto van Bert Bult.
 De dertien clubsscheidsrechters, Martin Schipper, Thijs Rozeboom en Jochem Kamphuis

Voorbeeld

Het scheidsrechtersbeleid binnen Gorecht mag als een voorbeeld voor veel collega-verenigingen worden gezien. Dat waren de woorden die de verschillende sprekers gebruikten tijdens het ondertekenen van het certificaat waar de KNVB, de COVS afd. Groningen en sponsor ARAG mee aan wilden tonen dat de zaterdag tweedeklasser zijn clubarbiters serieus neemt.
Op sportpark De Koepel is een clubscheidsrechter nameluhj nooit alleen. De zaterdagclub zorgt er namelijk voor de veelal jonge scheidsrechters goed begeleidt worden. Een begeleiding die bestaat uit ervaren clubscheidsrechters, KNVB-arbiter of die dat zijn geweest. Een prima zaak noemde Thijs Rozeboom de aanpak van Gorecht. Rozeboom, ruim dertien seizoenen als assistent-scheidrechter in het betaald voetbal actief geweest, roemde de wijze waarop jonge leden binnen Gorecht enthousiast gemaakt worden voor het vak van scheidsrechter.
Talenten
Dat werd even later onderstreept door Marcel Bellinga die namens de COVS-afdeling Groningen de voetbalvereniging Gorecht van harte feliciteerde met de certificering. ,,Een compliment voor Gorecht is zeker op zijn plaats. Een vereniging die op deze wijze met zijn clubarbiters omgaat verdiend veel waardering waar wij als COVS erg blij mee zijn. Alle scheidsrechters zijn in veel gevallen als clubscheidsrechter begonnen en hopelijk zitten er tussen deze groep jonge arbiters wel een paar, dat we over een paar jaar terug zien als KNVB-scheidsrechter.”
Jochem Kamphuis
Dat die kans vrij groot is bleek tijdens het tweede gedeelte van het programma. Een tweede gedeelte dat verzorgd werd door Jochem Kamphuis. De Groninger is actief in het betaald voetbal en floot op 15 oktober 2011 zijn eerste wedstrijd in de eredivisie. In Heerenveen floot hij toen het duel Heerenveen-De Graafschap. De 28-jarige arbiter stal vrijdagavond de show door zijn open en eerlijke uitleg over het vak van scheidsrechter. Dat het een vak is werd namelijk bevestigd door de beelden die de sympathieke arbiter liet zien. Beelden die in veel gevallen een beeld gaven van dat het voor een scheidsrechter niet meevalt om steeds de juiste beslissing te nemen. Want regelmatig werden de beelden stilgezet en volgde er een discussie waarbij de jeugdige arbiters zich bepaald niet onbetuigd lieten.
Verantwoordelijk
Zo werd het een leerzame avond waar Gorecht-voorzitter Dick Jager met veel plezier op terugkeek. ‘ Als vereniging is het leuk om te horen dat je iets goed doet. Dat het scheidsrechtersbeleid binnen Gorecht iets is waar wij door de KNVB voor gecertificeerd zijn moet een stimulans zijn voor ons om ook andere verenigingen daar in te ondersteunen. Als clubs zijn we namelijk gezamelijk verantwoordelijk voor onze clubscheidsrechters die nooit het gevoel mogen hebben dat ze alleen staan.”