Het zaalvoetbal verdiend een serieuze benadering

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

In Nederland wordt er niet alleen op het veld veelvuldig gevoetbald. Dames en herenteams zorgen er ook voor dat de sporthallen regelmatig bezet zijn door een groot aantal zaalvoetbalwedstrijden. Wedstrijden die er voor zorgen dat er geen al te grote gaten in de begroting van de sporthallen komen en die in de meeste gevallen eigendom van een gemeente zijn.

In de weekenden dat ik ergens op een sportcomplex kom dan hoor je weleens iets waar je van denkt, dat kan niet waar zijn. Het kan niet zo zijn dat een ploeg waar de tegenstander zomaar van wegblijft ‘gewoon’ de zaalhuur moet betalen maar nergens aan kan kloppen voor steun. Een ploeg die structureel niet op komt dagen kan een ander team gewoon op kosten jagen waar vervolgens niets mee gebeurt. Je gelooft het bijna niet maar in Nederland is het wel de realiteit. Als team A denkt, vanavond hebben we even geen zin in een potje zaalvoetbal en we bellen af kost dat de gastheren de volledige zaalhuur. Vanuit de verhuurder gezien volledig correct maar voor de ploeg die graag wil voetballen maar een tegenstander treft die andere ‘belangen ‘ laat prevaleren is dat heel vervelend. Die kan voor de kosten opdraaien van de zaalhuur en kent daarnaast de frustratie van het niet kunnen voetballen.

De opmerking van een andere toehoorder was, daar zou de KNVB veel strenger in moeten zijn. Als een team zich voor bijvoorbeeld de tweede keer afmeldt mochten er volgens deze persoon maatregelen genomen worden. Maatregelen in de vorm van een boete of nog steviger, exit competitie. Dat laatste is wel een stevige maatregel maar ergens wel eentje waar je van denkt, misschien moet het wel zo. Dat is gelukkig niet aan mij maar aan de bond die toch wat moet doen om het zaalvoetbal wat serieuzer te benaderen. Dat was namelijk ook wat ik hoorde. De KNVB ontvangt wel bondscontributie van de zaalvoetballers/sters maar om te zeggen dat wij als leden van de bond veel voor terug zien is niet waar.

Vooral in de lagere regionen is een aangewezen scheidsrechter even zeldzaam als een overwinning van het keurkorps van Guus Hiddink. Iets wat ook niet altijd kan maar waar wel reclame mee gemaakt wordt. Daar is in de zaalvoetbalwereld ook nog wel begrip voor ook omdat de invulling van een zaalvoetbalvond soms een ‘beetje’ vreemd is.

Om 19.00 uur starten met een zaalvoetbalwedstrijd daarna 2x een uur badminton en vervolgens om 22.00 uur verder met het zaalvoetbal zorgt niet voor volle zalen. Als je dan als ‘planner’ van de KNVB ook nog eens zo slim bent om achter het duel van 22. 00 uur dezelfde scheidsrechter te zetten die om 19.00 uur ook mag fluiten weet je dat je het thuisspelende team een probleem bezorgt. Dan begrijp je niet dat een arbiter er niet op zit te wachten dat hij eerst twee uur naar badminton op recreatieniveau moet kijken om vervolgens zijn tweede wedstrijd te moeten fluiten.

Zo zijn dit zomaar een aantal aandachtspunten waardoor het zaalvoetbal steeds meer iets krijgt van, we doen maar wat want ook worden competities vaak ‘gewoon’ niet uitgespeeld maar wat zoals gezegd de thuisspelende ploegen wel geld kost. Dat is jammer vinden de liefhebbers van het zaalvoetbal en vandaar dit artikel over een tak van de KNVB waar in de ogen van velen door de bond wel wat serieuzer mee omgegaan mag worden.