Eddy Koopman (SV Bedum-zaterdag 2): 'We lopen in Nederland als makke schapen achter de politiek aan."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Eddy Koopman voetbalt voor SV Bedum-zaterdag 2 en is de volgende die wel wilde meewerken aan de rubriek ’Geen amateurvoetbal’. Ook Eddy is iemand die graag duidelijke antwoorden en vandaar veel plezier met onderstaand vraaggesprek.
1347892744N44621 1577007711029 3091487 n 1
De traditionele ‘top drie’ in de eredivisie is hersteld. Voor hoelang is dat of denk jij dat AJAX, PSV en Feyenoord gaan uitmaken wie er landskampioen wordt: ’Ik denk inderdaad dat een club uit de top drie kampioen wordt, ik hoop altijd op Feyenoord maar ik denk dat PSV de beste papieren heeft. Laten we hopen dat Ajax het dit keer niet redt.”
De KNVB had Bas Nijhuis van Utrecht-PSV af moeten halen nadat hij met een privéaangelegenheid in de pers kwam: ‘Tja, ik denk dat er bij de KNVB mensen zitten die daar prima over kunnen beslissen. Dat weet men in Zeist echt wel dat de ‘scheidsrechter’ in zijn privé leven op een verkeerde manier is omgegaan met het vrouwelijk geslacht. Het is altijd een afweging hoe je in zulke situaties moet handelen. Nu heeft Bas de ellende gehad en is hij er vanaf. Misschien lag de druk nog wel hoger wanneer hij een week later moest fluiten, wie zal het zeggen? Ik denk zelf dat gewoon doorgaan het beste alternatief is, zoals met veel dingen.”
We klimmen als Nederland economisch gezien langzamerhand uit het dal wordt er beweerd. Deel jij die mening:’ Nee Absoluut niet, de media doet geloven dat we er langzaam uit komen. Ikzelf zie alles duurder worden. Kijk alleen maar naar de gezondheidszorg, zorgverzekeraars hebben afgelopen jaar ontzettend veel winst gemaakt maar de premies gaan wel omhoog evenals het eigen risico. Mensen raken hun banen kwijt en komen lastig weer aan de bak. Waar geen geld verdient wordt kan ook geen geld worden uitgegeven en dat is erg slecht voor de economie. “
Nederland heeft een flinke naheffing, 642 miljoen, gekregen op de afdracht aan Brussel voor dit jaar. Rutte noemt dat een onaangename verrassing. Hoe denk jij daarover: ’Ik vind het verrassend dat Rutte zegt dat het hem flink tegenvalt, het is een mededeling. Het volk slikt het zoals gewoonlijk weer. En we gaan netjes betalen met zijn allen. Zo doen we dat tegenwoordig, de politiek zegt wat en wij gaan als makke schapen mee want zo doen we dat in Nederland. Op deze manier ga je ook geen licht aan het einde van de ‘crisistunnel ’zien.
Wat is jouw mening over de discussie rond wel of geen zwarte piet: ’Volgens mij heeft een hele kleine groep moeite met zwarte piet en ziet dat als iets racistisch. Vervolgens worden er bepaalde zaken anders geregeld rondom deze Nederlandse traditie. Ik vind dat de bevolking hier te weinig in betrokken is. Wanneer je een stemronde gaat houden geloof ik er niks van dat er iets veranderd zal worden. Ik begrijp er niets van hoe een dergelijk besluit tot stand komt. Wanneer je in een democratie leeft heb je recht op keuzes maken in je eigen land, dat stukje ontbreekt voor mij. Wij leven in Nederland in een multiculturele samenleving waarin we genoeg doen voor anderen. Maar ons eigen Sinterklaasfeest wordt aangepast. Volg jij het nog?”
Guus Hiddink, Johan Cruyff, Dick Advocaat, Rinus Michels, Leo Beenhakker, Ernst Happel. Wat wordt jouw volgorde van 1 t/m 5 en waarom:  Johan Cruyff is voor  mij de absolute nummer een. Ik vind dat een inspirerend persoon. Voetballend was hij zijn tijd ver vooruit en zijn kijk op het leven en op het spelletje is fantastisch. Sommige mensen vinden hem te eenvoudig door zijn simpel lijkende uitspraken als: “elk nadeel heb z’n voordeel” en “vaak moet er iets gebeuren voordat er wat gebeurd”. Ik vind dat juist een grote kracht, doormiddel van weinig woorden tot de kern komen. Op YouTube kijk ik nog weleens naar zijn voetballende acties en zijn interviews, geweldig! Op twee Michels en Hiddink, het enige echte succes van het Nederlands elftal in ’88. En Hiddink vanwege zijn prestatie in Zuid-Korea, al vind ik het wel zonde dat Hiddink het Nederlands elftal nu moet leiden, hij was in mijn ogen niet de aangewezen persoon. Op drie Leo Beenhakker door zijn charisma die hem bij o.a. Real Madrid tot een zeer geziene trainer maakte. Op 4 en 5 Advocaat en Happel, die zeggen me niet zoveel. De Chinese wereldkampioen tafeltennis Zhang Jike heeft maar kort kunnen genieten van zijn winstpremie van 45.000 dollar (32.500 euro) die hij ontving na het winnen van de World Cup. De jury pakte hem het geld af omdat hij zijn zege niet op gepaste wijze vierde. Zhang trapte een boarding om het speelveld doormidden en gooide zijn shirtje in het publiek. Belachelijk of terecht: ’Wanneer je een prijs wint, heb je die prijs gewonnen omdat je ergens goed in bent. Ik vind dat je op een andere manier voor deze daad gestraft moet worden, een schorsing is dan meer op zijn plaats lijkt mij. “
Louis van Gaal lukt het niet om Manchester United kampioen van Engeland te laten worden: ‘Louis hoeft zich als trainen niet meer te bewijzen, hij kan het wel dat weet iedereen. Ik denk dat Louis wat tijd nodig heeft, anders volgend seizoen maar. “
Dat Van Gaal zich met zijn ‘kleuterschool-Engels’ belachelijk maakt interesseert hem niets of denk jij dat Van Gaal dat bewust doet: ‘Ik denk dat Louis gewoon niet zo goed in Engels is.”
Naast een standbeeld voor Tonny van Leeuwen moet er ook een beeld van Piet Fransen bij de Euroborg komen te staan: ’Ik zit meer te denken aan een standbeeld van Arjen Robben, die mogen ze er nu alvast wel neerzetten dan hoeven ze dat over 30 jaar niet meer te doen.”
Dat er oeverloos geanalyseerd moet worden rond wedstrijden in het betaald voetbal laten mij vaak afhaken:’ Klopt, het boeit me niet zoveel. Als voetballer kijk je naar het spelletje, ik kan m’n eigen conclusies wel trekken. Zoveel mensen zoveel meningen, het enige wat telt is de puurheid van het spelletje. 22 spelers een scheidsrechter en een Derby star, wat wil een mens nog meer?!’