Ere wie ere toekomt.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

liggen vele verhalen, nieuwtjes en mooie momenten op de diverse sportcomplexen verstopt. Nieuwtjes, verhalen, momenten of een grappig  detail waar je van denkt, daar moet je iets mee doen.
Johan Staal
Gisteren, zondag 2 november, was ik voor de Ommelander Courant aanwezig bij het duel, Warffum-Tynaarlo. Een duel uit de ‘kelder’ van het amateurvoetbal zoals er vaak gezegd wordt. Inderdaad was het niet top wat de voetballers in Warffum lieten zien. Dat was enkele uren later in de Euroborg echter ook niet het geval. Het was maar goed dat Jelle ten Rouwelaar een blunder beging want anders…..Maar we laten FC Groningen-NAC lekker laten gaan en ons richten op Warffum-Tynaarlo. In de eerste helft zag ik ‘onze’ fotograaf, Ronnie Afman uit Baflo al aan komen lopen. Camera en zitkussentje paraat want Ronnie gaat voor een mooie foto. Hij installeerde zich naast het doel van Tynaarlo, wat ik niet onlogisch vond. De Drenten hadden nog geen punt en ook tegen Warffum was Tynaarlo de onderliggende partij zodat een goal voor de thuisploeg wel voor de hand lag.

Niet veel later klonk er echter een fluitsignaal en arbiter Arjen van Ittersum vertelde onze fotograaf dat hij daar niet mocht zitten. Ronnie, niet iemand van een lastig soort, nam de opmerking serieus en koos voor een plaats buiten de omheining. Uiteraard werd er wat lacherig gedaan over dit voorval waarbij iedereen iets had van, wat is dit nu weer. Orderegels werden er bijgehaald en steeds meer waren van mening dat scheidsrechter Van Ittersum helemaal fout zat.

Het verhaal werd echter anders omdat bij het nogmaals lezen van de orderegels bleek dat de arbiter uit Sauwerd honderd procent gelijk had. Fotografen moeten aan weerszijden van de doelen op tenminste 3,50 meter afstand van de doellijn plaatsnemen. Indien deze ruimte niet aanwezig is, mogen de fotografen plaatsnemen tegen de reclameborden of afrastering langs de zijlijn. Dat mag alleen maar gebeuren op helft van het speelveld waar zich geen assistent-scheidsrechter bevindt. In dit geval dient de fotograaf plaats te nemen ter hoogte van de 16-meterlijn.

Duidelijker kan het niet omschreven worden en dus deed de arbiter alles goed. Je kunt zeggen, het komt pietluttig over maar als er wat gebeurd is hij de ‘Sjaak’. Dan krijgt hij te horen, jij had die fotograaf weg moeten sturen want zo zijn de regels. Voor de zekerheid heb ik de rapporteur, die ik persoonlijk ken, even een mail gestuurd. Een mail omdat hij ook dacht dat Van Ittersum fout zat. Ik ben geen rapporteur maar als ik de scheidsrechter een cijfer zou mogen geven had hij een ruime 9 voor een prima gefloten wedstrijd gekregen. Een ruime 9 omdat hij het duel goed aanvoelde en, inclusief pupil v/d week en alle formaliteiten ‘gewoon om 14.00 uur begon.