Middagje Kantens, zes minuten op een wonder gehoopt

Geschreven door Eduard Zuidema op . Geplaatst in Binnen de lijnen

De Kantens Robben Combinatie, ofwel KRC. Vorig seizoen troosteloos onderaan geëindigd in de kelder van het amateurvoetbal met slechts 1 overwinning en liefst 141 tegendoelpunten. Het seizoen werd beschouwd als een leerjaar want men was net weer begonnen in de standaardklasse. Doelstelling voor deze jaargang is meer punten behalen dan vorig seizoen. Dat kan nog steeds maar helaas ligt de hoofdmacht uit Kantens alweer op ramkoers: de eerste zes duels leverden geen punt op en er werden al 55 tegentreffers geïncasseerd. Tijd voor uw razende reporter om eens af te reizen naar Kantens en aan den lijve te ondervinden hoe het reilt en zeilt bij KRC1 op een zaterdagmiddag.
    image-2014-10-31
     Bron Ommelander Cournt       Door Eduard Zuidema
     Foto: Henk Majoor Ten Post
Bij aankomst op Sportpark de Kooi zijn direct de charmes van het amateurvoetbal en een kleine dorpsvereniging te merken. Helaas geen programmaboekje en bij navraag waar zich de bestuurskamer bevindt, wordt geantwoord: "Daar sta je al in", door de vriendelijke bardames. Hm oké, de kantine fungeert schijnbaar ook als bestuurskamer en aangezien er geen printer aanwezig is om het digitale wedstrijdformulier uit te printen volsta je met een foto van de laptop voor de namen. Je wilt toch graag weten wie hoofdtrainer Bert Knapper in de selectie heeft opgenomen voor de kraker tegen TEO.

De bardames zijn optimistisch over de kansen van KRC vandaag. De 'Wotterman' heeft namelijk een 15-0 zege voorspeld. Ja heus, in het voordeel van KRC. Gezien de recente resultaten van KRC klinkt het niet bijster aannemelijk maar wellicht komt er zo een buslading belchinezen aan in Kantens, je weet het niet, hoop doet leven. Voor wie zich afvraagt wie de 'Wotterman' is. Dat is de verzorger van KRC, echte naam Harmen Goederee en een sieraad voor de club. Vist ballen uit sloot, verleend medische assistentie aan de spelers, maar misschien nog wel belangrijker is het mental support, hierover later meer.

KRC neemt de wedstrijd serieus en staat keurig om 14.00 uur op het veld om met de warming-up te beginnen. Ongeveer hetzelfde tijdstip als waarop de gasten uit Ten Post op het sportpark arriveren. Hierdoor lijkt er sprake van onderschatting. Om 14.15 laten de TEO-mannen zich op het veld zien om te beginnen aan hun warming-up. Van de scheidsrechter is nog geen teken van leven ontvangen.

Van afstand ziet Knapper toe hoe KRC zich geheel zelfstandig opmaakt voor de wedstrijd. "Het zal weer een lastige wedstrijd worden. Sommige teams komen hier om met 10-0 te winnen en gaan schelden op elkaar als dat doel niet wordt bereikt. Ik moet mijn spelers nageven dat ze niet op elkaar schelden, hoe ruim we ook achterstaan." De selectie is vandaag niet helemaal compleet, onder andere de vaste keeper is afwezig waardoor veldspeler Johannes Mars als doelman zal fungeren. Indien er te weinig spelers zijn op de zaterdag zal Knapper zelf gaan keepen. "Dat heb ik jaren gedaan", aldus Knapper.

Menig voetbalvolger vraagt zich vanzelfsprekend af of KRC niet beter af is in de reserve klasse. Vooral de 18-0 nederlaag tegen SGV voedde deze gesprekken en ook de oefenwedstrijd tegen Zeester ging met ruime cijfers verloren, 7-1. Zeester is natuurlijk ook geen hoogvlieger in de 5e klasse. Toch is Knapper hier stellig in: "Uitkomen in de standaard klasse is belangrijk voor een vereniging, qua uitstraling en ook een stukje publiciteit en aandacht in de media. Je laat zien dat je als club nog bestaat. Het ligt er uiteraard ook aan wat de spelers zelf willen, dat zullen we later dit seizoen nog wel zien. Maar de stap van de reserve klasse naar de standaard klasse is gewoon groot."

Zo vlak voor half drie laat scheidsrechter Swart zich ook zien. In keurig uniform besluit hij zonder enige vorm van warming-up het duel te beginnen. Het ligt voor de hand om te zeggen dat Swart zich hiermee aanpast aan het niveau maar liever zeg ik dat Swart het gaat doen op routine. Een TEO-supporter is hierover echter een andere mening toegedaan. Swart zou de middencirkel toch niet uitkomen en heeft daarom geen warme spieren nodig. De 'Wotterman', in een mooie bedrukte KRC-jas gegoten, heeft nog een goed advies voor de mannen van KRC als Swart voor het eerste signaal fluit. "Kom op KRC! De beuk d'r in!", schalt over Sportpark de Kooi, hij lijkt er zelf van te schrikken. De klassieker van Goederee, "Kom op KRC, in de benen!" Zou deze middag ettelijke malen vallen.

Het spelbeeld is zoals verwacht: TEO in de aanval, KRC op de eigen helft. Dit alles voor ongeveer 25 supporters. Bij navraag aan een TEO-supporter hoeveel het deze middag gaat worden geeft hij uiterst bescheiden aan met een 1-0 zege genoegen te nemen. Nadat TEO zonder resultaat ongeveer 20 minuten lang heeft geprobeerd een goal te maken laat KRC zich ook eens zien op de andere helft, het levert een corner op die gemakkelijk wordt verwerkt. Maar toch, het voelt alsof je wordt verwend. Nooit gedacht dat ik nog eens blij zou zijn met een corner voor KRC. De gunfactor is er zeker.

Een volgende verbazing: een van de aanwezige toeschouwer blijkt een neutrale te zijn. "Ik kom hier even om 10 of 12 goals te zien." Echt tevreden over het vertoonde spel van beide teams is hij echter niet: "Kijk hij is nu al moe, wijzend naar een KRC-speler, dat kan toch niet in een eerste elftal, 't is nait veul."

Als na ruim 20 minuten Arjan Spriensma (KRC) geblesseerd het veld verlaat, is Knapper veroordeeld tot het hanteren van de vlag. De enige wisselspeler vlagde namelijk in eerste instantie. Spriensma: "Ik heb last van m'n knie bij het rennen, ik baal er wel van."

Dan, zomaar uit het niets, gebeurd in de 38e minuut iets waarmee niemand rekening hield. De thuisclub komt op voorsprong als Louis de Blecourt een afgeslagen vrije bal vanaf randje zestien binnenwerkt. KRC op voorsprong! Gaan we hier getuige zijn van iets moois?? Tot verbazing ook van de harde kern van KRC: "We weten niet wat ons overkomt!" TEO-keeper Robert Majoor had voor de wedstrijd aangegeven een goal van KRC te zien als een afgang. Ai! Stiekem hoop ik dat KRC de voorsprong tot aan de rust kan vasthouden. Dit blijkt ijdele hoop. Op slag van rust weet Jeroen Eissens tweemaal te scoren voor TEO waardoor de verhoudingen voor KRC weer als vanouds zijn.

In de rust zijn de TEO-supporters kritisch op de verrichtingen. Spelers hadden anders moeten staan en allerlei andere kritische, tactische noten. Iets met beste stuurlui... Duidelijk is dat een 2-1 voorsprong tegen KRC niet wordt geaccepteerd door alle fans.

In de tweede helft gebeurt wat eigenlijk iedereen vreest, TEO knalt er nog even een paar goals bij en KRC wordt eigenlijk niet gevaarlijk. Slechts zes minuten hebben we mogen hopen op een wondertje. Na sommige tegengoals volgen enkele harde kritieken op spelers onderling bij KRC. Het wordt doelman Mars ook even teveel: "Het gaat elke week zo!"

Het meest hilarische moment van de wedstrijd moet dan nog komen als scheidsrechter Swart een penalty geeft voor TEO na een vermeende handsbal. Stefan Janssen had de bal inderdaad met de handen beroerd. Ware het niet dat de bal de achterlijn al lang had gepasseerd en hij deze klaarlegde voor een doeltrap. Na topoverleg met trainer/grensrechter Knapper besluit Swart toch een doeltrap te geven. Knapper is na afloop druk met het omhoog gooien van de doelnetten maar hoopt op een stunt tegen ZEC binnenkort. Oh ja, de eindstand is 1-7.  Ik besluit naar huis te gaan om op tijd te zijn voor El Clasico. Van KRC - TEO naar Real Madrid - FC Barcelona. Hoe groot kan het contrast zijn in het voetbal.