Puurvoetbalonline in gesprek met oud-trainer Dirk Vink: In Nederland spelen we op vloerbedekking waardoor we Europees niets presteren

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Regelmatig heb ik contact met Dirk Vink, de oud-trainer van Loppersum en ZEC. Dirk is iemand die geen blad voor zijn mond neemt. Enkele weken geleden was ik op bezoek bij Dirk maar deze keer sprak hem anders.
image-2014-08-30
We weten onze plaats in Europa weer Dirk:’ Dat we weten zeker. Feyenoord deed mee aan het Europa cup-toernooi ‘Breed en terug spelen’. Wat een vertoning was dat. En de kans is groot dat ze zondag weer een tikkie oplopen tegen Cambuur op dat ‘vloerbedekking veld’ en is het dag competitie in een land waar steeds meer wedstrijden op vloerbedekking worden gespeeld.”
Klopt Dirk. Het Nederlands betaald voetbal gaat kapot aan al die ‘platicvelden’. Zie je aan Ajax en PSV: ‘ Johan, het heeft ook met mentaliteit te maken. De meeste zijn al miljonair en kunnen die weelde niet dragen. Kijk naar Ronaldo bij 5-0 wil hij nog 6-o maken. Dat missen onze ‘toppers’. En ik mag het misschien niet zeggen maar voetballers uit een andere cultuur hebben toch een andere mentaliteit. Die horen alleen maar hoe goed ze zijn. Dat is niet goed want zo, n jongen gaat dat nog geloven ook.”
Is dat in het amateurvoetbal ook het geval: ‘ Nog erger. In het amateurvoetbal heb je het probleem dat velen denken dat ze goed zijn. Maar dat hij een bal drie keer naar dezelfde kleur speelt lukt meestal niet. Wat dat betreft is het niveau matig. Kijk naar Loppersum tegen Corenos. Allemaal juichen omdat je Corenos uitschakelt, wat met alle respect hoort, maar een vierdeklasser is. Het is omdat dat ventje van Baar over schoot anders winnen ze niet eens.”
Een kreet is, een ploeg moet een paar ‘klootzakken’ hebben: Waar. Er lopen vaak jongens van 18 en 19 jaar rond die de veters van een routinier nog niet mogen strikken. Die hem op die leeftijd al niet meer respecteren. Dat moesten wij als voetballer vroeger proberen. Je werd figuurlijk, en soms letterlijk, een hoek ingeschopt. Zo van, wat wil jij nu klaarmaken. Dat is er niet meer. In veel kleedkamers is de hiërarchie volledig zoek. De hele voetbalwereld wordt steeds meer van likken of stikken. Dat is bovenin al jaren het geval en ook het amateurvoetbal ondervind dat steeds meer.”
Ben jij het eens met mijn opmerking over de aanvangstijden van amateurwedstrijden: ‘Absoluut. Te belachelijk voor woorden. En het rare is. De meesten vinden het heel gewoon. Net als wat jou vrouwtje zegt. Dat moet je bij je baas doen. Dan kun je een andere baan zoeken.”
Waar ben je gisteren geweest: ‘ Loppersum-Klazienaveen. Rudolf Hidskes en Joris Jurna maakten het verschil. Jurna speelde op het middenveld en scoorde ook. Prima speler.”
Prima overwinning Loppersum overigens: ‘ Johan, ik sprak een speler van Klazienaveen. Staan op derde plaats maar hadden bijna geen wissels mee. Dan praten we over de tweede klasse. Dat kan toch niet. Maar inderdaad, daar heeft Loppersum goed van geprofiteerd.”
Inderdaad Dirk want hoe het ook bekijkt. Loppersum pakt drie belangrijke punten: ‘Zeker weten en nu maar hopen dat die ‘Brothers’ uit Rotterdam dat ook doen tegen Cambuur. Spreken elkaar.”