Frank Vermeulen( GVAV Rapiditas zaterdag1): Zaterdags is er veel hectiek op Kardinge

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Frank Vermeulen is aanvoerder van het eerste zaterdagteam van GVAV-Rapiditas. In onderstaand vraaggesprek vertelt Frank ondermeer over de problematiek op Kardinge wat de zaterdag betreft, de wat mindere prestaties van zaterdag 1 en wat hij en zijn team in de toekomst graag zouden willen bereiken.

Franky2 1

Frank, jij voetbalt voor GVAV Rapiditas-zaterdag. Voetbal jij je hele carrière al voor GVAV Rapiditas: ’Ik ben op mijn vijfde begonnen met voetballen bij v.v. Noordwolde. Op mijn veertiende heb ik de overstap gemaakt naar GVAV Rapiditas.”
Wat is het eerste zaterdagteam van GVAV Rapiditas precies voor een team:’ We zijn een team dat samengesteld is uit vrienden. Toen ik uit de A1 kwam wilde ik met vrienden een team op zaterdag starten.GVAV had geen zaterdagafdeling, dus boden ze ons de mogelijkheid om bij GVAV een zaterdag 1 te vormen. Toenmalig zondag 4 besloot om het tweede team op zaterdag te worden.”
Jullie zijn matig aan het seizoen begonnen. Wat is daar volgens jou de oorzaak van: ’Daar ligt een combinatie van factoren aan ten grondslag. Ik zal er een aantal uit de doeken doen. Ten eerste hebben we de eerste drie wedstrijden moeten spelen tegen de huidige nummers 1,2 en 3 uit de competitie. Tegen Mamio en Pelikaan S moet je echt stunten om punten te pakken. Als je dan na drie duels met nul punten staat zit je logischerwijs in de hoek waar de klappen vallen en speel je met minder zelfvertrouwen, wat we nu weer een beetje op proberen te krikken. Daarnaast hebben we een nieuwe samenstelling dit jaar. Voormalig zaterdag 2 is ons komen versterken en we hebben een nieuwe trainer. Dat is altijd even wennen, maar ook daar is een stijgende lijn zichtbaar. Ten derde spelen we naast de twee eerdergenoemde teams voornamelijk tegen ploegen uit de provincie, die ongegeneerd de lange bal hanteren. We gaan altijd uit van een verzorgde opbouw en het combinatiespel. Werkende vanuit die visie in de vierde klasse wil je nog wel eens een deksel op de neus krijgen in de counter. Toch zullen we hier niet snel vanaf stappen, omdat de technische staf van mening is dat je als voetbalclub ook een voetbaltechnisch-educatieve functie vervult. De ouderwetse lange peer is daar geen onderdeel van. Tot slot zijn er twee bepalende spelers (Niels Sipsma en Chendo Koene) langdurig geblesseerd, waardoor we voorin creativiteit missen.
Snap jij dat veel tegenstanders niet graag op Kardinge voetballen:’ Dat kan ik mij inderdaad heel goed voorstellen. De kleedkamers zitten vol, het is overal druk en je speelt op kunstgras. Maar ter verdediging van de club moet ik daar tevens bij opmerken dat het buitengewoon lastig is om tientallen elftallen te laten voetballen op de zaterdag, dus je ontkomt er niet aan. Natuurlijk, als je een dorpsclub bent en je hebt slechts een handjevol jeugdelftallen en pak hem beet drie seniorenelftallen, is het allemaal wat overzichtelijker en gemoedelijker. Maar GVAV is nou eenmaal een van de grootste clubs uit de provincie, dus je ontkomt niet aan een beetje hectiek op de zaterdagmiddag.”
Enkele weken geleden las ik een artikel van voorzitter Alex Huisinga die zijn afscheid aankondigde als bestuurslid. Zijn kritiek was, er zijn geen vervangers te vinden. Een ernstige zaak die je echter niet alleen bij jullie hoort: ’Het voorzitterschap en andere bestuursfuncties in het verenigingsleven worden bekleed op vrijwillige basis, terwijl je er in termen van tijd en energie dikwijls een fulltime baan aan hebt. In de hedendaagse maatschappij, waarin alles wordt gerelateerd aan economisch nut kan ik me voorstellen dat dergelijke functies weinig in trek zijn bij de gemiddelde burger.”
Er is veel te doen bij Pelikaan S waar jullie met 9-0 van verloren. Hoe kijk jij tegen de gedoodverfde favoriet voor de titel aan: ’Het is mijns inziens je reinste competitievervalsing, waarbij ik me niet zal laten verleiden tot voorbarige conclusies over het betalen/ verlenen van gunsten aan spelers. Daar heb ik immers geen kijk op. Wel kan ik zeggen dat het ronduit verwonderlijk is dat spelers die jaren bij eerste-/hoofdklassers gespeeld hebben zin hebben om vijfde klasse (vorig jaar) en vierde klasse te spelen. Maar daar zal een ieder zijn reden voor hebben. Feit is dat het voor niemand leuk is: zij gaan zeer waarschijnlijk ongeslagen kampioen worden wat iedereen eigenlijk al voor de competitie wist. Waarschijnlijk zullen ze dat daarna nog een jaar of twee gaan doen, voordat ze een beetje tegengas zullen krijgen. Dit doet afbreuk aan het Noordelijke amateurvoetbal.”
Wat is jullie doelstelling als GVAV Rapiditas-zaterdag 1:’Op dit moment moeten we gaan klimmen op de ranglijst. Vorig seizoen zijn we erin gebleven door in de nacompetitie Oosterparkers te verslaan. Hoewel de nacompetitiewedstrijden altijd prettig zijn om te spelen, hopen we deze dit seizoen te kunnen ontlopen. Op termijn, maar dan spreek ik meer namens mijzelf, zouden we graag nog een klasse willen stijgen door bijvoorbeeld een keer een periode te pakken en de nacompetitie in ons voordeel te beslechten. Maar met de huidige positie op de ranglijst kunnen we hier slechts van dromen “
Is het niet vreemd dat de amateurtak van de KNVB ruim drie miljoen schuld heeft en dat de betaalde tak gewoon rijk is: ’Ja, dat is vreemd. Hierbij verwijs ik graag terug naar bovengenoemde aantekening aangaande de hedendaagse maatschappij.”
Wie vindt jij een ondergewaardeerde voetballer in de eredivisie en waarom: ‘Ik zie te weinig eredivisie voetbal live om hier een gefundeerde mening over te kunnen formuleren.”
Als jij moet kiezen tussen op kunstgras of natuurgras spelen waar gaat jouw voorkeur naar uit: ’In het amateurvoetbal geniet kunstgras mijn voorkeur. Het veld is egaal en er kan snel combinatiespel gespeeld worden. Je komt, naast gebroken knieën en kapotte enkels, minder voor verrassingen te staan dan op dikwijls schuin lopende natuurgrasvelden met hobbels en gaten, waar ook nog wel eens een flink aantal kubieke meter zand over heen gemikt wil worden. Dan heb ik liever wat verpulverde autobanden in mijn bilspleet.”
Wat doe je in het dagelijks leven: ’Ik ben afgestudeerd Slavist en heden ten dagen volg ik een Masteropleiding Filosofie. Om toch een beetje brood op de plank te krijgen werk ik twee dagen in de week als kok in een tapasrestaurant. Tot slot probeer ik als hiphopmuzikant de stem van een generatie vorm te geven.”
Wat wil je verder nog kwijt maar is niet gevraagd:’ Laatst drukte iemand mij op het hart dat ik kapitein van een zinkend schip was. Maar weet je wat de verantwoordelijkheden behelzen van een kapitein van een schip dat ten onder gaat? Juist ja, die blijft net zo lang de storm bedwingen tot het schip het hoofd weer boven water krijgt en zich onder een stralende hemel een weg baant richting de horizon.”