Mart Hoekstra (Futsal en SV Marum): Tegenwoordig is de kleur van de voetbalschoen belangrijker dan kwaliteit

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Mart Hoekstra was een van de spelers van SV Marum B 1 die ik als jeugdtrainer in het seizoen 2006-200  onder mijn hoede had. Mart was een technisch begaafde middenvelder en daarnaast een ‘baassie’ binnen het team. Laten we zeggen, Mart was aanwezig in de groep maar niet vervelend. Mart was iemand die je er prima bij kon hebben. Ik vond het dan ook leuk dat hij aan een vraaggesprek  voor Puurvoetbalonline wilde meewerken waarin zijn activiteiten voor Futsal Marum, SV Marum en andere onderwerpen aan de orde kwamen.


Mart, jij komt uit voor Futsal Marum. Daar speel je in het eerste team. Hoe staan de zaken er op dit moment voor:
‘Het gaat de laatste weken de goede kant op, in het begin van het seizoen maakten we dezelfde fouten als vorig seizoen waardoor we verloren van Futsal Dragten en Real Camaradas. We moeten meer als team spelen dan alleen leunen op individuele acties waardoor we veel doelpunten tegen kregen in de counter. De laatste twee wedstrijden hebben we winnend weten af te sluiten waardoor we nu aangehaakt zijn bij de subtop.”
Daarnaast voetbal jij op zondag op het veld. Waarom de keuze voor de zondag: ‘De keuze voor mij om weer op zondag te gaan voetballen was niet zo moeilijk. Ongeveer 4 jaar geleden kreeg ik een baan bij Intersport Roden waardoor ik op de zaterdag moest werken. Toen heb ik de keuze gemaakt om lekker recreatief te gaan voetballen bij Marum zondag 2. Met een aantal oud eerste elftal voetballers uit zowel zondag 1 als zaterdag 1 hebben we een heel gezellig team en winnen we ook nog geregeld een potje.”
Jij bent niet alleen speler maar ook bestuurslid binnen Futsal Marum. Sinds wanneer is dat en wat is jouw specifieke taak: ‘Sinds dit seizoen ben ik terug getreden als secretaris van Futsal Marum, ik heb deze functie zes jaar gedaan. Als secretaris ben je iedere week bezig met allerlei dingen te regelen, ik was steeds meer in de pauzes op mijn werk bezig met Futsal Marum waardoor ik het naar 6 jaar wel prima vond. Nu ben ik algemeen bestuurslid en degene die de huidige secretaris een beetje op weg helpt.”
Had jij vijf jaar geleden gedacht dat jullie als Futsal Marum zo groot zouden worden: ‘Ja, voor Futsal Marum begrippen is de vereniging nu al vrij groot, eigenlijk willen we ook nog groter. Afgelopen zomer heb ik samen met Marc Boonstra geprobeerd om een damesteam op te starten binnen Futsal Marum, helaas was de animo niet groot genoeg. We zullen na de winter nogmaals een poging doen om dit op te starten omdat wij denken dat een damesteam een positieve impuls kan geven aan onze vereniging.”
Jij werkt in de sportartikelenbranche. Wordt jij niet knettergek van al die verschillende kleuren voetbalschoenen: ‘Sommige schoenen gaan echt te ver qua kleuren en daar zul je mij ook niet zo snel op zien lopen. Het ergste vind ik dat de merken alleen maar commercieel denken en niet meer kijken de kwaliteit van de schoenen. Van de jeugd begrijp ik het heel goed dat ze op dezelfde schoenen willen lopen als Messi of Ronaldo. “
Steeds vaker hoor je dat voetballers/sters hun schoenen via internet kopen. Als ex-medewerker in een sportzaak snap ik daar niets van: ‘Gelukkig zijn er nog heel veel mensen die hun schoenen in een fysieke winkel kopen. Pasvorm en dat soort dingen zijn voor heel veel mensen niet meer belangrijk het gaat meer om het uiterlijk van de schoen.
Wat deed jou besluiten om meer voor het zaalvoetballen te gaan dan het veldvoetbal. Waarom die keuze: ‘Dat heeft puur met mijn werk te maken, ook al zou ik het nog graag willen het is niet mogelijk voor mij om twee keer in de week te trainen en op zaterdag te voetballen. Helaas heeft Marum geen zondag afdeling meer want dat zou voor mij uitkomst bieden. “
Wordt jouw vriendin Maayke niet helemaal gek van jouw voetbalactiviteiten: ‘Het is niet meer zoals vroeger toen ik nog 5 a 6 keer per week op het voetbalveld stond. Dus ze heeft het er niet heel zwaar mee.”
Jij hebt een groot aantal jaren op het veld samengespeeld met Yoshua St Juste. Had jij verwacht dat hij het als zaalvoetballer zo ver zou schoppen: ‘Vroeger in de jeugd bij Marum was Yoshua klein en tenger maar had wel de beste techniek van ons allemaal. Je ziet dat hij echt volwassen is geworden en er alles voor over heeft om te slagen. Destijds was het zaalvoetbal nog niet zo bekend bij ons, maar het blijft natuurlijk een fantastische prestatie dat hij het heeft geschopt tot international. Wellicht dat hij ooit nog eens in de groene kathedraal te bewonderen is als speler.”
Wat hebben jullie als Futsal Marum voor de komende jaren als doelstelling: ‘Futsal Marum speelt altijd met jongens die woonachtig zijn in de gemeente Marum of daaruit afkomstig zijn. Ik denk dat we daardoor altijd een heel erg ons kent ons gehalte binnen de club hebben. Dit heeft wel als gevolg dat we in mijn ogen nu aan ons plafond zitten of het moet in de komende jaren nog heel erg veranderen dat er jongens zijn die terug komen naar Marum. “
Wico Besling is elf jaar voorzitter geweest. Vind jij het raar dat ik het niet vreemd vond dat hij door Daniel Dongstra werd opgevolgd: ‘Zeker is het niet vreemd dat Daniel Dongstra hem heeft opgevolgd, binnen het huidige bestuur waren wij er al snel uit dat hij de aangewezen persoon was om Wico naar elf jaar op te volgen.”
Robin van Persie is niet de juiste aanvoerder voor Oranje:’ Klopt er is maar een leider bij oranje en we weten allemaal wel dat dat Arjen Robben is.
Wie vindt jij een ondergewaardeerde voetballer in de eredivisie en waarom: ‘Ruben Schaken, het laatste jaar speelt hij niet zo goed meer maar in de eerste twee succesjaren onder Ronald Koeman was hij zeker een belangrijke pion voor Feyenoord.
Velen schilderen Erwin van der Looi af als een trainer die in uitwedstrijden zijn ploeg te behoudend laat spelen. Kern van waarheid of onzin: ‘Kern van waarheid, als jij in de laatste drie uitwedstrijden niet weet te scoren en er 10 tegen krijgt dan zegt dat genoeg.”
SV Marum gaat over een paar maand minimaal de finale van het Leekster Voetbal Gala bereiken omdat: ‘Als er als team wordt gevoetbald heeft Marum zeker een kans om het gala weer te winnen.”