Pascal Koolhof( ZEC): Als (kw)Albert Verlinde voorbijkomt zap ik direct door.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Voor de zomer begonnen we met de rubriek ‘Geen amateurvoetbal’. In deze rubriek krijgen voetballers, trainers of spelers vragen voorgelegd die niets met het amateurvoetbal te maken hebben. Na Michel Dries beantwoord nu Pascal Koolhof een aantal vragen en stellingen. Pascal komt uit voor het eerste elftal van ZEC de vereniging waar hij ook als bestuurslid actief voor is.
Pascal Koolhof
FC Groningen komt met Erwin van der Looi als hoofdtrainer dit jaar niet in de play offs: ‘Het is allemaal niet zo flitsend als eind vorig seizoen. Toen draaiden ze ook een slechte serie maar uiteindelijk hebben ze het wel gehaald. Van der Looi is zich er van bewust dat er wat moet veranderen en het seizoen is nog lang. Als het team op korte termijn gaat draaien kan het dus nog een mooi seizoen worden.”
Als het scheiden van Albert Verlinde en Onno Hoes zelfs het NOS-journaal haalt is het triest met de nieuwsredactie van de NOS gesteld: ’Absoluut, heeft echt een nieuwswaarde van 0%. Anderzijds vind ik het mooi dat er ook eens slecht nieuws over (kw)Albert Verlinde naar buiten komt. Hij doet zelf niets anders dan over andermans problemen roddelen. Toen er vervolgens een grap met hem uitgehaald wordt door BNN (destijds met een microfoon in een zogenaamd gewonnen prijs) toonde Verlinde zijn ware ik. Vreselijk figuur. Ik zap altijd door.”
De aanstelling van Guus Hiddink als bondscoach is op een drama uitgelopen omdat: ‘ Hiddink en Van Gaal twee totaal verschillende trainers en persoonlijkheden zijn. Van Gaal zat die gasten achter de broek en hield ze scherp. Hiddink kan deze jongens blijkbaar niet scherp krijgen voor de duels. Weinig creativiteit en geen wil om te winnen. IJsland bijvoorbeeld speelde op de counter maar wel met de overtuiging te winnen. Iedere topploeg kan balbezit spelen tegen mindere tegenstanders maar het gaat toch om de doelpunten. Het tikkie-terug voetbal van dit elftal levert echt niet veel goals op.”
Als het waar is dat Van Persie zijn deel van zijn reclame-inkomsten enkele dagen geleden heeft overgemaakt is hij de aanvoerdersband niet waard:’ Miljonairs die buiten het veld ruzie maken om een betaling in de premiepot, het kan blijkbaar allemaal. Maar een aanvoerder wordt toch gekozen op basis van zijn rol in het elftal en op het veld? Op basis daarvan zou Arjen Robben de band verdienen. Arjen Robben die de jongens toespreekt tijdens het WK en Van. Persie houdt zich stil. Lijkt me dus duidelijk.”
In de stad Groningen moet men niet piepen na een lullig aardbevinkje: ‘Dat er gepiept wordt lijkt me meer dan terecht. Als je jaren hard gewerkt hebt om je huis op orde te krijgen en vervolgens buiten je schuld om te maken krijgt met schade is natuurlijk nooit leuk, of het nou in Groningen is of op het platteland. Maar hier in het “hoge noorden” hebben veel mensen soms na 1,5 jaar soms nog geen duidelijkheid over de afhandeling van de schade. Ik ben echter bang dat de invloed van de stad Groningen dusdanig is dat de mensen daar nog eerder geholpen worden dan de mensen op het platteland.”
Gele, groene, witte pieten daar heb jij niets mee. Verklaar je nader:’ Zwarte Piet was zwart van de roet van de schoorstenen, de kinderen weten niet beter en weten veelal niet eens wat racisme is. De kleine minderheid die tegen zwarte piet is misbruiken de term racisme en zijn zelf degene die het steeds over kleuren hebben. Typerend is nog wel dat in Suriname ook Sinterklaas wordt gevierd: met zwarte piet. En dat terwijl de meerderheid daar een kleurtje heeft. Je kunt het toch niet verkopen omdat je in Gouda je intocht hebt je maar kiest voor stroopwafelpiet en kaaspiet? Ook typerend is dat we niet aan de tradities van andere culturen mogen komen. Werelddierendag en het offerfeest op 1 dag, triest toch. Dacht je nou echt als wij Hollanders met een groep in bijvoorbeeld Marokko gaan wonen we daar een eigen kerk krijgen? Iedereen is wat mij betreft welkom in ons kleine Nederland, als je de wetten en tradities van het land maar respecteert.”
Frans Timmermans die, ondanks zijn belofte om te blijven, met een noodgang naar de Europese commissie vertrekt geeft op die wijze precies aan waar politiek Den Haag voor op het pluche zit: ’Geld inderdaad, maar dat doen we allemaal toch? Je kent bijvoorbeeld de praatjes van Nijland ieder jaar tijdens de transferwindow toch ook dat er niemand vertrekt? Heeft hij ooit woord gehouden? Zolang de zak met geld om de hoek komt is alles te koop. Overigens was die Timmermans nou net een persoon die wel snapt wat er leeft binnen de maatschappij. Helaas zijn we hem kwijt en je moet maar afwachten wat voor iemand er voor in de plaats komt.”
In het Drentse dorp Oranje kwam er opeens een stortvloed aan Afrikanen in het dorp wonen. Dat kon niet volgens de dorpelingen en hup de Afrikanen werden weer naar een volgende besteminning gebracht. Te gek voor woorden: ’Ik ben van mening dat deze mensen goed onderdak verdienen maar vind wel dat je vooraf moet kijken naar de impact van iets als dit. Het kan in mijn optiek niet zo zijn dat je in een klein dorp met bijvoorbeeld 600 inwoners ineens 600 Afrikanen plaatst. Dat de bewoners dan in het verweer komen kan ik me heel goed voorstellen.”
Google gaat een datacenter van 600 miljoen in de Eemshaven bouwen. Daar gaan jullie als bewoners van de gemeente Eemsmond mooi de vruchten van plukken: ‘Het zou in ieder geval mooi zijn als de bouw van het complex wordt voltooid met bedrijven uit de regio. We kennen allemaal de verhalen van de grote centrales, die grotendeels zijn gebouwd door Oost-Europeanen terwijl Grunneger bouwvakkers werkloos thuis zitten. Daarnaast komen er een aantal mensen in vaste dienst waarvan ik hoop dat ze ook uit de regio komen. Als burger van de gemeente zal ik er verder weinig van merken, al is de komst van Google voor de regio absoluut een mooie opsteker. Daarnaast hoop ik dat er meer grote bedrijven zullen volgen.”
Op 11 december wordt Standard Luik-Feyenoord gespeeld. In Rotterdam waren de trainer, voorzitter en supporters van de Belgen de weg volledig kwijt. Feyenoord moet daarom verbieden dat er ook maar een muis uit Rotterdam naar Luik gaat om het duel te bezoeken om te voorkomen dat het zelf een zware straf tegemoet kan zien: ‘Voetbal wordt nou eenmaal gespeeld met supporters. Het kan niet zo zijn dat het Legioen maar thuis moet blijven omdat de tegenstander er eerder een potje van maakte. Ik ben zelf geen Feyenoorder maar ze hebben wel een supporterslegioen waar alle andere clubs jaloers op mogen zijn. Dus wat mij betreft mooi met 3.000 man naar Luik en zorgen dat de drie punten mee teruggaan in de bus. Dat is de beste straf voor Standard.
Dat Marc Overmars van Ajax een bonus van vier ton krijgt voor zijn transferbeleid is complete waanzin: ‘Als je kijkt naar wat spelers en bestuurders verdienen is die vier ton geen waanzin. Als je kijkt naar de verhouding gedane werkzaamheden / beloning wel, maar het gaat nou eenmaal om wat het oplevert en op basis daarvan krijgt hij zijn bonus.”
Dat een noodgebouw voor onze Koning 400.000 euro moet kosten moet kunnen: ’Het is veel geld maar de winst is niet te behalen bij de verdiensten van ons Koningshuis. Er wordt door de mensen in Den Haag zoveel geld verkwanseld aan onbelangrijkere zaken waarvan die vier ton nog niet eens een promillage is.”
Dat de zorg steeds meer moet inleveren is velen een doorn in het oog. Hoe denk jij daarover:’ Ik hoorde laatst het verhaal over een avondklok in een verzorgingshuis in Limburg. De ouderen mogen na het eten niet meer naar buiten en moeten de avond op hun kamers doorbrengen. En een zo veel te veel verdienende carrièretrut durft dan nog zonder blikken of blozen voor de camera te verkondigen dat “het mooie ruime kamers zijn en ze niks te klagen hebben”. Zoals ik net al zei; er wordt in Den Haag veel te veel geld aan minder belangrijkere dingen uitgegeven en onze ouderen die veelal vanaf hun 14e tot hun 64e hebben gewerkt laten ze doodgaan op hun “mooi ruime” kamers. Als de zorg tersprake komt heb je het echter ook over onze verzekeringen. Straks is ons eigen risico dusdanig hoog dat je je moet afvragen of je beter niet verzekerd kan zijn en gewoon het geld zelf aan de kant kan zetten voor het geval dat. Op hetzelfde moment lees je dat de zorgverzekeraars weer miljarden hebben verdiend.”