Scheidsrechter Anne Boomsma: De KNVB moet consequenter zijn en stoppen met de campagnes om spelverruwing tegen te gaan

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Anne Boomsma trof ik voorafgaand aan het duel FC LEO-ASC’75. Een liefhebber die nu als scheidrechter actief is in het G-voetbal. Ik nodigde Anne uit voor een vraaggesprek en bij het beantwoorden van de vragen die ik stelde nam de ervaren scheidsrechter bepaald geen blad voor de mond.

 image-2014-10-09 1
Anne, we troffen elkaar bij het duel FC LEO-ASC’75 waar je vertelde dat je al geruime tijd scheidsrechter bent. Kun je kort jouw carrière beschrijven: ’Ik ben in 1978 begonnen als jeugdleider bij de SV Marum, en in 1980 begonnen als scheidsrechter in de GVB, toenmalige onderafdeling van de KNVB. Twee jaar later promoveerde ik naar de KNVB. Heb nooit het hoogste niveau bereikt door rugproblemen, een paar jaar later ook als zaalvoetbalscheidsrechter begonnen en daar wel het hoogste niveau bereikt en door het hele land gefloten, van Den Helder tot Roermond. Sinds een jaar of zes ben ik nu voetbalscheidsrechter bij het G-voetbal.”                                                                                                                                         
Aan jouw wijze van vertellen proefde ik, dit is een echte liefhebber. Wat trekt jouw aan in het arbitreren van voetbalwedstrijden: ‘Ik denk dat je er een tik voor moet hebben om je elke keer weer te laten bekritiseren of te laten uitschelden, toch heb ik er nooit spijt van gehad, iedere hobby heeft wel eens min punten en ik geniet van de mooie momenten.”
Ik hoor vaak, sommige jeugdige scheidsrechters promoveren te snel. Deel jij die mening: ’In principe wel, maar kwaliteit en kwantiteit gaan altijd samen, omdat veel scheidsrechters stoppen vanwege de leeftijd zal de jeugd sneller gaan promoveren maar of dit altijd raadzaam is vraag ik mij weleens af.
Wat is het grootste verschil tussen toen jij als scheidsrechter begon en nu: ‘De jeugd is mondiger geworden, vroeger had men ook wel commentaar maar niet zoals het de laatste jaren gaat. Dat zie je steeds meer. Vroeger had men respect voor een politie agent nu heeft de meeste jeugd nergens respect meer voor.”
Dick Jol is van mening dat je als echte ‘kerel’ geen spuitbus nodig bent om 9.15m uit te meten. Onzin of:’ Nee, dat is waar, door woord en/ of gebaar kun je nog steeds veel bereiken.”
Het G-voetbal is sterk in opkomst. Wat zou de bond in jouw ogen moeten doen om het voor verenigingen nog aantrekkelijker te maken:’ De KNVB moet gewoon zorgen dat ze ook voor de spelers/sters die onder deze categorie vallen de zelfde regels gaat hanteren. Dit wordt voor de verenigingen een stuk duidelijker, er zijn landelijke spelregels, maar elk district hanteert zijn eigen spelregels. Zo wil noord zonder spelers passen gaan werken en ook rode en gele kaarten worden volgens de bond taboe, niet dat we er veel mee werken, maar soms is het voor deze groep duidelijker wat je bedoeld.”
Deel jij de mening dat je de verruwing op de velden niet stopt met acties en campagnes maar dat er strenger opgetreden moet worden: ‘Hier ben ik het helemaal mee eens, zolang er clubs /scheidsrechters zijn die de regels aan hun laars lappen zal het niet veranderen, ook de KNVB zal consequenter moeten zijn.”
Dat spelers in het betaald voetbal een voorbeeldfunctie heeft snappen de meeste spelers niets van: ‘Ik heb onlangs gefloten op het G voetbaltoernooi van FC Groningen en dan zie je hoe de G voetballers zich gaan aanpassen aan de spelers van de FC. Voorbeeld doet volgen. Je hoort en ziet het zaterdags op de velden als er bij het betaalde voetbal iets is gebeurd.”
Wat vind jij na Bjorn Kuipers de beste scheidrechter in Nederland en waarom: ’Ik vind dat verschillende scheidsrechters steeds beter worden, vooral onder de jeugdige, kijk maar eens naar Jochem Kamphuis. Zelfs een Kuipers heeft wel eens een slechte dag.”
Er wordt beweerd dat er veel haat en jaloezie onder de scheidsrechters is. Geloof jij dat ook: ‘Bij de jeugd komt dit inderdaad voor , vroeger trainden we als COVS  bij Groengeel , daar zag je dat de hogere en lagere scheidsrechters  in verschillende kleedkamers zaten , vooral de fanatiekelingen probeerde zich via ellebogen in de eerste kleedkamer te werken .”
Clubs zouden vaker een scheidsrechter moeten uitnodigen om zijn leden wegwijs te maken in de spelregels: ’Ja ik denk dat zal helpen, vooral bij de jeugd, denk hierbij aan de C en B junioren.
Wat was vroeger jouw voorbeeld als arbiter en waarom: ‘Ik ben opgegroeid in de tijd van de zwart-wit tv, je had toen niet zo veel voetbal op tv, je zag een Leo Horn als internationaal scheidsrechter, en zondagavond, s een half uurtje. Dus een echt voorbeeld had je in die tijd niet.”
In de eerste ronde van de Champions League zagen we de scheidsrechters in een nieuwe outfit rondlopen. Ik vond het persoonlijk helemaal niets. Hoe denk jij daarover: ‘Ik heb met afgrijzen gekeken naar de witte  broeken en sokken , dat een shirt nog wel es van kleur veranderd kan ik me wel voorstellen maar waarom die witte broek ? Ik koop wel es nieuwe scheidsrechterkleren omdat de oude bijna uit elkaar valt ( bij wijze van spreken )maar voor de rest interesseert met dat niet zoveel, terwijl er collega’s zijn die op een toernooi bij elke wedstrijd een ander tenue aantrekken.”
Jij vertelde ook iets over spelerspassen bij het G-voetbal. Ik denk, spelerspassen? Laat lekker voetballen of is dat een dom antwoord: ’Zoals ik al eerder vertelde moeten ze de G Voetballers net als ieder andere voetballer behandelen, dus als de KNVB passen verplicht, moeten ze dit ook doen bij deze voetballers, omdat de KNVB de FC LEO verkeerd had voorgelicht hadden ze daar geen passen en ik vond het jammer om de wedstrijd (de eerste thuis wedstrijd van de G voetballers) niet door te laten gaan dus is er zonder passen gevoetbald.
Wat wil je verder nog vertellen maar heb ik niet gevraagd: ‘ Het wordt G voetbal genoemd omdat het toevallig de letter was die volgde op de letter F, ik vind dit jammer omdat een ieder denkt dat het echt gehandicapten voetbal betekend, het zijn gewoon volwaardige voetballers die toevallig iets hebben waardoor ze zich moeilijk kunnen aanpassen aan het “gewone” voetbal. Ik kan elke keer weer genieten van deze spelers die zich op eigen wijze inzetten voor hun spelletje. Van iemand met ADHD of van een die in een rolstoel zit.”