Coen Smit ( FC LEO): Voetballen is nog te leuk om scheidsrechter te worden.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Coen Smit voetbalt niet alleen in het tweede team van FC LEO maar is op andere fronten ook actief bij de vierdeklasser. Coen is namelijk een van de vrijwilligers die als assistent-scheidsrechter of scheidsrechter bij de Leensters actief is en misschien op termijn de stap naar KNVB-scheidsrechter wil maken. Dat, en nog veel meer, verteld hij in onderstaand vraaggesprek dat Puurvoetbalonline met hem had.
Coen Smit

Coen jij was assistent-scheidsrechter bij het duel FC LEO-ASC’75. Jij bent echter niet de vaste grensrechter van FC LEO1: ‘Het klopt dat ik niet de vaste assistent-scheidsrechter ben van FC LEO 1. Af en toe word ik eens een keer gevraagd of ik tijd en zin heb om bij het eerste te vlaggen omdat de vaste mensen niet kunnen of noem maar een reden. Wanneer het zo uitkomt, dan wil ik best eens assistent-scheidsrechter bij het eerste zijn.”

Wat maakt het leuk om assistent-scheidsrechter te zijn: ‘Als ik eerlijk ben vind ik het niet echt leuk. Ik ben dan liever actief als scheidsrechter. Maar om het af en toe een keer te doen vind ik geen probleem.”

Jij vertelt dat je als scheidsrechter zowel jeugdduels als wedstrijden van senioren fluit. Waar gaat je voorkeur naar uit en waarom: ‘Als ik nu zou moeten kiezen zou ik absoluut voor de jeugd gaan. Als ik al een keer de senioren fluit zal dat het derde zijn (omdat ik zelf in het tweede speel). Vergeleken met de jeugd en FC LEO 3 is het bij de jeugd wat actiever en gebeurt er meer op het veld. Ik heb ook wel eens oefenwedstrijden gefloten van het eerste van FC LEO. Als ik daar tussen zou moeten kiezen ga ik voor de senioren in plaats van de jeugd.”

Als voetballer ben je actief in het tweede maar als ik eerlijk denk ik dat jou hart bij het arbitreren van wedstrijden ligt: ’Ik heb dit wel eens vaker gehoord. Net nadat ik mijn BOS cursus had gehaald heb ik er ook zeker aan zitten denken om voor de KNVB te gaan fluiten. Hoewel ik sterk twijfelde ben ik toch blijven voetballen. Dit is puur omdat ik het spelletje veel te leuk vind. Ik vind het wel erg leuk om voor of na mijn eigen wedstijden een wedstrijd te fluiten. Meestal gebeurt dit ook.”

Is het niet lastig voor iemand die nog actief is als voetballer om assistent-scheidsrechter te zijn: ’Ik kan me voorstellen dat mensen dit denken. Ik heb er zelf weinig moeite mee. Op een dergelijk moment gaat de knop gewoon om en dat moet je zo goed mogelijk de scheidsrechter assisteren.”

Ik denk toch dat jij zo ambitieus bent dat wij je over een paar jaar als KNVB-scheidrechter zien acteren: ‘Op dit moment nog niet, maar ik zal niet ontkennen dat het over een paar jaar anders zal zijn.”

Wat doet Coen Smit in het dagelijks leven: ’Ik studeer Civiele techniek aan de Hanze hogeschool in Groningen. Verder werk ik veel in de horeca.”

FC Groningen doet het volgens de een prima maar volgens een ander kan het allemaal wel wat sprankelender. Tot welk ‘kamp’ behoor jij: ‘Qua uitwedstrijden zou het wel wat sprankelender mogen. Maar als je drie van de drie thuiswedstrijden wint kun je ook zeggen dat het prima gaat. Het zou iets beter kunnen in voornamelijk de uitwedstrijden, maar ik zou, op dit moment, nog niet teveel gaan klagen.”

Jullie doelman, Marco Wichers, zei in het interview dat ik met hem had, als ze neger of zwarte zeggen doet mij dat niets. Hoe is dat voor jou als assistent-scheidsrechter: ’Als ze me uit gaan schelden kan ik daar niet echt mee zitten. Ik zal ook zeker niet ontkennen dat ik in de spelemotie ook wel eens wat zeg wat eigenlijk niet hoort. Maar er is natuurlijk wel een grens.”

Guus Hiddink kiest voor de duels van Oranje tegen Kazachstan en IJsland voor Jeffrey Bruma i.p.v. Sven van Beek. Ik zeg beide ongeschikt. Wat zeg jij: ‘Sven van Beek vind ik erg jong, hoewel dat niet altijd verkeerd is, zal ik hem toch nog even laten voetballen en over een tijdje weer kijken. Ik heb dan meer vertrouwen in Jeffrey Bruma, terwijl dat ook niet mijn speler is.”

Dat Dirk Kuyt gestopt is als international is volstrekt logisch: ‘Dirk Kuyt is een vechter in het veld die nooit op zou geven. Hij heeft natuurlijk ook een leeftijd van 34 jaar. En als de bondscoach dan tegen je zegt dat hij jou een andere rol wil geven is de keuze voor een speler met een staat van dienst zoals Kuyt denk ik snel gemaakt. “

FC LEO is voor Coen Smit: ‘Een voetbalclub waar ik al vanaf mijn jeugd speel. Vele mooie momenten meegemaakt, veel heb geleerd en waar ik niet snel zal vertrekken.”

Met wie zou jij wel een dag willen ruilen en waarom: ‘Met Zlatan Ibrahimović, dit heeft geen uitleg nodig denk ik.”