Jan Smit en Henk de Haan zorgen voor geslaagde avond SV Bedum

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Donderdag 2 oktober organiseerde de commerciële commissie van SV Bedum een avond voor zijn sponsoren en de leden van de club van vijftig. De gasten die de commissie had uitgenodigd waren de voorzitter van Heracles, Jan Smit en Henk de Haan. Samen met Jan Smit was Jan Medendorp meegekomen als ‘side-kick voor het tweede deel van zijn presentatie.
image-2014-10-04
Na een introductie van de voorzitter van de commerciële commissie, Martin Broekmans, begon de avond met Jan Smit. Via diverse voorbeelden liet de al 17 jaar voorzitter van Heracles de aanwezigen een kijkje in de keuken van Heracles kijken. Smit kwam met een duidelijk verhaal waarbij je tussen de regels hoorde dat de preses zich stoort aan het gedrag van veel jonge profs. Smit begon vroeger als ‘geldophaler’ voor zijn ouders die een winkel hadden. De tegenwoordig in Ommen wonende Smit woonde toen nog in Almelo waar hij korfbalde en op zondag supporter van Heracles was. Na zijn schoolperiode werd hij op 23 jarige leeftijd de jongste gerechtsdeurwaarder in Nederland. Nog steeds is Smit in die branche actief maar heeft hij zijn onderneming in 2000 verkocht. Dat betekent dat Smit niet onbemiddeld is waar hij even later van Jan Medendorp een stevige vraag over kreeg. Medendorp stelde, als je zoveel geld hebt als jij dan haal je toch een of twee spitsen op die ze er wel inschieten.” Smit reageerde toen als volgt. ‘Ik weiger om ook maar een cent in Heracles te steken. Ik declareer ook niets aan Heracles. Ik wil niets van Heracles maar ze krijgen ook niets van mij. Ik hecht totaal niet aan materialiste zaken dus wat dat betreft zou het kunnen. Ik ben er principieel op tegen dat een voorzitter met een deel van zijn eigen vermogen in de club zit.”

Zo had Smit wel meer opzienbarende uitspraken zoals het salarisplafond wat Heracles hanteert. De beste speler bij Heracles verdient 200.000 euro en meer wordt er in Almelo niet betaald. Daarnaast kwamen de tegenvallende prestaties van Heracles aan de orde. Een situatie waar je van het gezicht van Smit af kon lezen dat hij daar niet blij mee was. Als belangrijkste oorzaak zag de voorzitter de hiërarchie in de kleedkamer. De voorzitter zei het niet met dezelfde woorden maar eigenlijk ontbreekt het Heracles aan een paar ‘klootzakken’ in het team. Spelers die de baas in de kleedkamer zijn en de ‘jonkies’ aanpakken als ze niet doen wat het groepsproces vraagt.”

Dat zorgde later nog voor een discussie waarbij de voorbeeldfunctie van clubbestuurders en spelers aan de orde kwam. De zelf nog zeer sportief zijnde Smit, golfen en mountainbiken zijn nog maar twee sporten die hij leuk vind, was het daar roerend mee eens maar verwoordde precies zoals het er in het betaald voetbal aan toe gaat, iedereen is tot op zekere hoogte een beetje lief voor elkaar want je komt elkaar altijd weer tegen.

Na de pauze kwam Henk de Haan voor de komische noot. De Haan, oud-speler van Veendam en FC Groningen, ‘broezde’ door de kantine van SV Bedum al waande hij zich in een van de Europese stadions waar hij met FC Groningen heeft gespeeld. De verhalen over Fandi, promoties, degradaties, niet over de middenlijn komen gingen in een bij Henk passend tempo de zaal waarbij zijn enthousiasme wijze van vertellen de toeschouwers regelmatig liet lachen. Nadat Henk de Haan klaar ‘broezen’ was dankte Martin Broekmans de aanwezigen voor hun belangstelling maar gaf ze ook een raad mee. Broekmans hoopte dat alles en iedereen binnen SV Bedum zijn of haar schouders onder de club wilde zetten. Iets waar de oud-voorzitter van CVVB een goed gevoel bij had. ‘ Het was een zeer geslaagde avond. En daarom ook mijn oproep. We moeten het samen doen want niemand kan iets alleen. Ik hoop dat mijn boodschap is overgekomen maar gezien de reacties ben ik daar eigenlijk wel van overtuigd.