Als je bij v.v.Kloosterburen komt loop je Jacob Hofman niet voorbij alsof hij niet bestaat

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Zondag staat voor mij het duel Kloosterburen-Warffum op het programma. De enige streekderby die er dit seizoen in 5D van het zondagvoetbal op het programma staat.
image-2014-10-02Jacob Hofman, met rechts op de foto oud-voorzitter Geert Timmer in de kantine van Kloosterburen.    Foto: Jan Gerdez Zoutkamp.
Zondag, zo rond 13.10 uur zal ik op sportpark Westerklooster door het draaihek lopen en is ongetwijfeld de vertrouwde rollator al te zien. De rollator van de 86 jarige vrijwilliger Jacob Hofman of zoals ik hem altijd aanspreek ‘Hofman’. Zesentachtig jaar oud en nog steeds bij iedere thuiswedstijd van het eerste elftal van Kloosterburen aanwezig. Aanwezig om  als verkoper van lootjes op zijn manier een steentje bij te dragen in het gezond blijven van ‘zijn’ voetbalclub. Zo voelen echte vrijwilligers dat namelijk. Die zien bijvoorbeeld de plaatselijke voetbalvereniging als een deel van hun leven dat gezond moet blijven. Ik heb veel respect voor de hoogbejaarde vrijwilliger waar ik trouw mijn lootjes koop. We maken weleens een grapje dat ik ze de volgende keer bij zijn kompaan Pé Bolt ga kopen omdat de lootjes die Hofman mij verkoopt weinig geluk brengen maar iedere keer weer is het Hofman waar ik mijn lootjes koop. Jacob Hofman en Pé Bolt, en dat is al eerder gezegd, verkopen al jarenlang lootjes voor de voetbalvereniging die hun na aan het hart ligt. Zaterdag hoorde ik het bedrag dat beide mannen jaarlijks door het verkopen van lootjes bijeen brengen. Een bedrag waar je met twee personen een prachtige vakantie ergens in Zuid Europa kunt beleven waarbij je niet op aanbiedingen hoeft te letten.

Doordat ik meestal vroeg in Kloosterburen arriveer komt het regelmatig voor dat ik samen met de tegentander van de thuisclub sportpark Westerklooster op kom wandelen. Bij Kloosterburen wordt er geen entreegeld gevraagd zodat meereizende supporters gratis naar binnen mogen. Dan wil het wel eens voorkomen dat iemand een paar lootjes koopt bij de 86 jarige vrijwilliger maar nog vaker gebeurt dat niet. Uiteraard weet ik ook dat als er geen entree gevraagd wordt je niemand tot iets kunt verplichten. Maar ik weet wel dat al koop je niets je iemand wel minimaal kunt groeten. Nog mooier zou zijn als de bejaarde vrijwilliger een antwoord krijgt op zijn vraag of iemand nog lootjes wil kopen.

Hier moest ik aan denken toen ik ergens op een clubsite las dat de desbetreffende club het lastig had met het vinden van vrijwilligers. Ik kon mij daar wel wat bij voorstellen door de ervaringen die ik had met een deel van de desbetreffende vereniging. Er werd namelijk nogal  smalend gereageerd op de vraag van de 86 jarige vrijwilliger, die regen en wind trotseert om zijn club tot dienst te zijn, of iemand lootjes wilde kopen. Een reactie die mij dus niet meer verbaasde toen ik de oproep op de eigen clubsite las.

Je stoort je aan dergelijk gedrag maar kunt er verder niets mee omdat een reactie vaak een reactie uitlokt die je niet moet willen. Daarom maak ik nu de opmerking: als je sportpark Westerklooster oploopt dan passeer je de 86 jarige Jacob Hofman niet alsof hij lucht is. Jacob Hofman verdient het namelijk als geen ander om met respect behandeld te worden. En laten we eerlijk zijn, wat maakt die ene euro voor een paar lootjes nu uit in een wereld waarin sommige ter plekke geil worden als er weer een nieuw mobieltje uitkomt waar je ook nog mee kunt bellen of als er een nieuwe ‘balletschoen’ uitkomt waar we op de Groninger klei onze kunsten mee kunnen vertonen. Mobieltjes en voetbalschoenen die vaak duurder zijn dan een paar dagen uitwaaien langs, de bijvoorbeeld , Zuid-Hollandse kust.