Jaap van Calcar: Een toptalent kwam helaas niet tot ontplooiing

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Een ingrijpende gebeurtenis in iemand zijn leven kan een totale kentering in zijn of haar carrière betekenen.

Een ingrijpende gebeurtenis in iemand zijn leven kan een totale kentering in zijn of haar carrière betekenen

 

jaap_van_Calcar

Een foto van bijna achtendertig jaar geleden van Be Quick-aanvoerder Jaap van Calcar en zijn Engelse collega

 

Dat overkwam de nu 53-jarige Jaap van Calcar toen hij op 16-jarige leeftijd zijn allergrootste fan verloor. Nooit speelde de zeer getalenteerde middenvelder namelijk meer zoals voor het overlijden van zijn vader verteld hij 37 jaar na dato.

, Na het overlijden van mijn vader werd het voetballen nooit meer zo als het voor die tijd was voor mij. Een goed voorbeeld waren daarin de strafschoppen die ik altijd nam. Mijn vader stond dan op een bepaalde positie langs de lijn en dan hoefde ik maar even te kijken en ik wist precies hoe ik ze moest nemen." Door deze uiteraard zeer ingrijpende gebeurtenis in het nog jonge leven van de technisch zeer bekwame Jaap van Calcar veranderde zijn vooruitzichten op een misschien wel mooie carrière in het betaalde voetbal van de ene op de andere dag. De voetballer die door een verhuizing van de Florakade naar de Madame Curierstraat van GVAV Rapiditas naar Be Quick vertrok, en niet werd gekocht zoals er werd beweerd, speelde namelijk in de Noordelijke selectie met talentvolle voetballers als Hans Robben ( de vader van Arjen), Roelf Jan Tiktak, Rinie Jurna en oud-international Piet Wildschut. Dit waren allen spelers die in het betaalde voetbal terecht zijn gekomen en waar de jonge Jaap van Calcar zeker tussen paste getuige de bewaarde krantenknipsels uit de beginjaren van zijn loopbaan.

Zonder uitzondering werden daarin zijn technische kwaliteiten en inzicht geprezen met als hoogtepunt het programmaboekje wat gemaakt was rond de wedstrijd die de B1 van Be Quick speelde tegen de Engelse ploeg Croydon. Daarin werd de spelverdeler van Be Quick op een manier neer gezet waar het respect van afdroop wat hij in het duel tegen de Engelsen dan ook niet beschaamde. Een uitstekend spelende Jaap van Calcar trok de belangstelling van het gerenommeerde Crystal Palace waarbij hij in een gastgezin zou verblijven.
Dit ging echter niet door en Jaap bleef bij Be Quick bij het team waarvan de leider later een zeer bekende Nederlander zou worden.
, Wij hadden in die tijd Jacques d'Ancona als elftalleider wat ik een geweldige leider vond. Een man met een grote mensenkennis gevoegd bij zijn zeer sociaal karakter maakt hem voor mij als iemand die ik als persoon hoog heb zitten. Echt Jacques d'Ancona is een man met een hart van goud."Maar na enkele jaren vertrok Jaap echter naar GRC waar hij in een team kwam te spelen met type, s als Jan van Lier( de beste linksbuiten waar ik ooit mee heb gespeeld) en Bennie Pesman die er om bekend stonden dat het voetballen niet alleen maar als een serieuze aangelegenheid moest worden beschouwd.

Bij GRC kwam hij als trainer Simon Zoetebier tegen die door de nu in Winsum woonachtige Jaap van Calcar niet alleen als de beste maar ook als de leukste trainer uit zijn carrière wordt neergezet. Maar al snel gaat Jaap van Calcar een niveau lager spelen en gaat hij naar het vierde elftal van de vereniging uit Groningen waar hij onder andere met het huidige jeugdbestuurslid van GRC, Vally Dusing, speelde. Jaap van Calcar was in dat elftal veruit de beste voetballer die er rond liep maar als ik mij niet vergis kreeg hij toen al last van blessure, s.Dat verhaal klopte wel want nadat Jaap door zijn verhuizing naar Winsum bij Hunsingo ging spelen werden de blessures aan zijn achillespezen chronisch en moest hij noodgedwongen stoppen met voetballen., Dat vind ik tot op de dag van vandaag jammer want ook bij Hunsingo had ik het met voetballers als de helaas te vroeg overleden Albert Timmer, Kees Lanting en Ard Torrenga geweldig naar mijn zin. "

Maar het ging niet meer waardoor hij zich als verdienstelijk maakte bij Hunsingo door vier seizoenen als jeugdtrainer te fungeren en er qua trainingen een speciale visie op na hield.
, Trainingen moesten bij mij altijd in het teken van plezier staan anders vond ik er zelf al niets aan laat staan de jongens. Dat ik maar vier jaar als trainer actief ben geweest was ook een mentale kwestie want nu als trainer zou ik stapelgek worden door de totale andere mentaliteit van de jeugd. Daarmee bedoel ik niet dat alles vroeger beter was maar we hadden, de uitzonderingen daar gelaten wat nu betreft, duidelijk meer voor over.

Na ook nog even jeugdvoorzitter te zijn geweest bij Hunsingo beperkt zijn rol zich nu tot die van vader langs de lijn bij zijn twee zonen, de Heracliden-speler Jeroen en Mark die in de A1 van Hunsingo speelt waar het afgelopen seizoen het kampioenschap mee werd behaald.
Bij zijn jongens langs de lijn is Jaap van Calcar een voetbal kijkende ouder die ieder kind zich mag wensen. Geen geschreeuw langs de lijn maar puttend uit zijn rijke ervaring binnenkamers de beide jeugdige voetballers die tips meegeven die hun kan helpen tijdens hun hopelijk succesvolle voetballoopbaan.

Een voetballoopbaan die door de ingrijpende gebeurtenis in zijn leven een ander wending kreeg dan meniging had gedacht. Maar laat het een, weliswaar schrale, troost zijn dat veel van zijn oud-ploeggenoten als een Ard Torrenga  en de oud-speler van GRC, Wim Oosterveen ,zeggen dat Jaap van Calcar de beste voetballer was waar ze ooit mee in een team hebben gespeeld zoals laatstgenoemde onomwonden vaststelt.

,Japie" was een voetballer die nooit om de bal hoefde te vragen want je kon hem blind aanspelen hij stond namelijk altijd vrij. Een geweldige voetballer met een uitstekende mentaliteit die het zeker ver had kunnen schoppen wat door blessureleed helaas niet gelukt is . Privé kon ik reuze met hem overweg en dat is nog steeds zo als we elkaar tegenkomen is er nog altijd tijd voor een praatje. Als persoon een fijne vent en daarnaast was het een genot om met hem te spelen en dat velen dat zeggen verbaasd mij niets."