ZEC-doelman Jan Posthumus 50 jaar.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Vandaag, 11 september 2014, viert Jan Posthumus zijn vijftigste verjaardag. Dat is op zich geen wereldnieuws maar Jan Posthumus is nog steeds de doelman van ZEC uit Zandeweer die wekelijks op nu vijftigjarige leeftijd laat zien dat hij tot een van de betere keepers uit het Ommelandergebied behoort.
.image-2014-09-11
Enige jaren geleden stopte Jan Posthumus als doelman. De keeper vond dat hij ruimte moest maken voor de jeugd. Een beslissing die begrijpelijk maar jammer was. De Zandeweerster liet namelijk als veertigplusser zien dat hij nog steeds van waarde was voor de vijfdeklasser uit Zandeweer. Sterker nog, de goalie behoorde regelmatig tot de uitblinkers en pakte nog steeds belangrijke punten voor zijn ploeg. Voor aanvang van het seizoen 2012-2013 werd de toen 47 jarige keeper benaderd door de nieuwe trainer van ZEC, Dirk Vink. De in Loppersum woonachtige Vink zag in Jan Posthumus de doelman die als pijlers onder een ‘nieuw’ ZEC kwam te staan. en hoopte op een rentree van de ervaren keeper Jan kon vervolgens de lokroep van het groene gras niet weerstaan en werd weer eerste doelman in Zandeweer. Direct was Posthumus bepalend in eerste team van ZEC van Dirk Vink die zelf na een paar maanden moest stoppen i.v.m. gezondheidsproblemen.

Waar Vink moest stoppen ging de Jan door als doelman die een stille wens had. Die stille wens was dat de doelman, nadat hij zijn rentree had gemaakt, graag met zijn oudste zoon Kjell in het eerste van ZEC wilde voetballen. Dat was een extra motivatie voor Jan die ondertussen al weer aan een derde seizoen na zijn rentree is begonnen.

Dit seizoen kwam zijn stille wens uit toen de 16 jarige Kjell terugkeerde bij ZEC. De jonge middenvelder had het grootste gedeelte van zijn jeugd bij VIBOA en Noordpool doorgebracht maar wilde weer in zijn woonplaats voetballen. De terugkeer van Kjell zorgde er vervolgens voor dat Jan nu samen met zijn oudste zoon in het eerste elftal van ZEC speelt.

Er is echter nog een voetballer, Jens, in huize Posthumus. Jens zal nu B-junior zijn en zal nog even moeten wachten op speelminuten bij ZEC1. Dat is een reden waarom ik denk dat Jan Posthumus nog een tijdje doorgaat. Nog een tijdje doorgaat als keeper omdat zijn aller diepste wens nog niet in vervulling is gegaan. Die wens dat hij graag samen met zijn twee jongens in het eerste elftal van ZEC wil spelen. Jan van harte proficiat en hopelijk nog een aantal jaren in gezondheid onder de lat bij ZEC zodat jou stille wens kan uitkomen.