Reinder Haaksema wil met SIOS hogerop

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Reinder Haaksema keerde voor aanvang van dit seizoen terug bij SIOS uit Sauwerd. De middenvelder kwam terug van de A-junioren van Viboa en heeft zin in het nieuwe seizoen waarin hij wil proberen om met SIOS voor een stunt te zorgen. Mocht dat echter dit jaar niet lukken dat wellicht de komende jaren want binnen drie seizoenen hoopt Reinder met SIOS zeker in de vierde klasse te voetballen.
Reinder Haaksema
Reinder jij keerde voor dit seizoen terug vanuit de A 1 van VIBOA naar SIOS. Waarom die keuze: ‘Ik ben bij SIOS begonnen met voetballen toen ik 7 was. Hier heb ik tot de C-ers gespeeld en heb toen besloten om naar Viboa te gaan. Hier heb ik veel geleerd en ik heb een goede tijd gehad. Toch miste ik het voetballen met mijn vrienden en ik wilde graag terug. Na vijf jaar bij Viboa gespeeld te hebben, heb ik dan ook besloten om terug te gaan.”

Wat voor type voetballer ben jij: ‘Ik ben een nummer 10. Bij Viboa speelde ik vaak op linksvoor, maar achter de spitsen kan ik het beste uit de voeten. Hier voel ik me op mijn gemak. Ik moet veel aan de bal zijn(soms te veel). Ik heb veel loopvermogen, een goede pass, (handelings)snelheid, inzicht en ik kan zelf ook een doelpuntje maken. Toch moet ik nog veel leren. Dit is mijn eerste seizoen in de senioren en ik kom fysiek vaak nog te kort. Ook meeverdedigen is niet mijn sterkste punt.”

 Hoe zijn de eerste weken bij jou ‘oude’ vereniging bevallen: ‘Fantastisch. Na een wat rommelig begin, waarin iedereen nog een beetje moest wennen aan elkaar, zijn we nu goed bezig. We wonnen met 9-4 van Viboa 3 en we hebben de knock-outfase van het bekertoernooi bereikt. Ik heb veel zin in het seizoen. We hebben een erg jong team, maar er zit veel kwaliteit in.”

Wat zie jij als het grootste verschil tussen een grote vereniging, wat VIBOA is, en het kleinere SIOS: ‘Het grootste verschil voor mij is de warmte binnen SIOS, die ik bij Viboa minder voelde. SIOS is een echte dorpsclub en het is er gewoon altijd gezellig. Of je nu wint of verliest, het is altijd leuk om bij SIOS te zijn. Bij Viboa was prestatie ook heel belangrijk, maar dat ging soms ten koste van de sfeer. Hier voetbal ik met vrienden en jongens die ik goed ken. Ik merk dat ik daardoor zelf ook beter speel en meer plezier heb in het spelletje.”

Jullie boekten prima resultaten in de beker. Jullie wonnen van Wagenborger Boys, speelden gelijk tegen Mamio en wonnen van GVAV Rapiditas. Was jij verrast door de bekerresultaten: ‘Ik had eerlijk gezegd geen idee wat ik kon verwachten, maar we konden wel vertrouwen putten uit de oefenwedstrijd tegen Viboa die met 9-4 werd gewonnen. Ik denk dat niemand verwachtte dat wij in een poule met twee 4e-klassers ongeslagen eerste zouden worden. Ik was dus ook wel verrast door de resultaten, al wist ik wel dat we een goed elftal hebben en zeker niet kansloos zouden zijn.”

De doelstelling van het eerste elftal van SIOS is: Een plaats in de top 5 en een periodetitel. Persoonlijk denk ik dat er meer in zit dit seizoen.

Guus Hiddink is nu ‘onze’ bondscoach. Een terechte keuze of zeg jij, ik had liever een andere gezien: ’Ik heb het niet zo met Guus...Doe mij maar Ron Jans of Erwin Koeman.”

FC Groningen staat op dit moment tweede in de competitie. Denk jij dat Groningen dit seizoen bij de bovenste vier kan eindigen: ‘Ik hoop het, maar ik denk dat ze als rond de zevende plaats zullen eindigen. Groningen heeft geen ervaring en het elftal is naar mijn mening niet goed genoeg om bovenin mee te draaien. Groningen laat te veel punten liggen in uitwedstrijden.”

Wat vind jij een ondergewaardeerde speler in de eredivisie en waarom: ‘ Er zijn genoeg overgewaardeerde spelers maar Lasse Schöne vind ik wel echt een speler waar ik niet van begrijp waarom hij al zo lang in de Eredivisie voetbalt. Naar mijn mening kan hij best bij een grotere club spelen. Hij is creatief, heeft een geweldige trap en is een echte teamspeler.”

Met Ajax, Feyenoord, PSV zijn we maar matig vertegenwoordigd in Europa. Dat is het gevolg van het grote geld dat er in andere landen wel is of heeft dat volgens jou een andere oorzaak:’ Op dit moment worden talenten van 16 al weggeplukt bij Ajax en andere clubs, zodat we niet eens de kans krijgen om écht talent te zien in de Eredivisie. Geld speelt gewoon een hele belangrijke rol in de voetbalwereld en dat vind ik wel jammer. Nederlandse clubs zijn kansloos in Europa. Toch hebben we goede jeugdopleidingen, dus misschien dat het in de toekomst beter wordt.”

Op wat voor merk voetbalschoenen speel jij je wedstrijden en is dat een bewuste keuze:’ Nike. Ik heb geen favoriet merk, wel houd ik van opvallende kleurtjes. Momenteel heb ik rode Nike voetbalschoenen.Ik geloof niet zo in de nieuwste uitvindingen van schoenen waardoor je beter dit kan of dat kan. Dat is onzin. Daf had je vroeger ook niet. Als je kan voetballen, dan kun je dat op elk paar schoenen.”

Is SIOS jouw eindstation of denk je ooit het nog eens hogerop te proberen: ‘Op dit moment ben ik he blij dat ik bij SIOS voetbal. We hebben een leuk elftal en een fanatieke trainer. Ik ben benieuwd wat dit seizoen gaat brengen. Of dit mijn eindstation wel of niet is, daar ben ik nu niet mee bezig. Ik wil alles eruit halen wat erin zit. Ik geloof dat we binnen nu en drie jaar zeker moeten kunnen promoveren met deze jongens. Dan zien we later wel weer. Ik wil eerst 150% voor SIOS gaan.

SIOS kan op termijn doorgroeien naar de vierde klasse als: ‘We volwassener worden in het veld. Minder onnodige fouten die tot doelpunten leiden. Scherper voor het doel. We creëren veel kansen, maar maken nog te weinig af.”

Wat wil je zelf nog vertellen: ‘Ik heb heel erg veel zin in dit seizoen en ik hoop dat we voor een klein stuntje kunnen zorgen in de 5e klasse.”