Hoog indelen of logisch denken .....

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Nu het voetbalseizoen ook in het amateurvoetbal achter ons ligt breken er voor de jeugdcoordinatoren/jeugdtrainers/jeugdleiders, drukke tijden aan. Drukke tijden omdat er nieuwe jeugdteams geformeerd moeten worden.

                              voetballl
Inherent aan het jeugdvoetbal is dat er iedere zomer weer ‘gestoeid’ moet worden. ‘Gestoeid’ met spelers en speelsters die naar een hogere leeftijdsgroep worden overgeheveld. Een klus die niet altijd even gemakkelijk is omdat de prestaties van een team in het daaropvolgend seizoen voor problemen kan zorgen. Wat het jeugdvoetbal namelijk speciaal maakt is dat prestaties uit het verleden namelijk geen garanties voor de toekomst bieden.

Waar een uitstekende lichting een uitstekende prestatie heeft neergezet kan een lichting van een beduidend minder kaliber weleens in de problemen komen. Dan kan er zich een situatie voordoen dat in team in een bepaalde klasse evenveel te zoeken heeft dan een ijsverkoper op Alaska. Een team wat niets in een bepaalde klasse te zoeken heeft omdat het team daar simpelweg de kwaliteiten niet voor heeft. Dat kan op voetballend en/of fysiek gebied zijn waardoor het team tegen nederlagen aan gaat lopen die je als beleidsbepalers binnen een jeugdafdeling niet moet willen.

Gezien het feit dat het doorschuiven van spelers en speelsters een terugkerend iets is zou je mogen verwachten dat men van bepaalde beslissingen iets leert. Dat men weet dat een groep spelers die als C-junioren iedere week een flik om zijn oren kreeg dat twee jaar later als B-junior in dezelfde klasse weer gaat overkomen.

In mijn beleving, die velen met mij delen, moet je in dat geval kijken wat je aan spelers in huis hebt. Kijken naar de sterkte van een team voordat je besluit in welke klasse je in team gaat indelen. Het heeft namelijk geen zin om een team in een klasse te laten uitkomen waar ze als ‘kanonnenvoer’ voor de overige ploegen dienen.

In het artikel ‘Zo kan het ook’, diende het beleid van Gorecht en De Held als voorbeeld bij het herplaatsen van teams met te weinig weerstand. Hoe het bij De Held verder gaat weet ik niet precies. Dat inzicht in beleid heb ik wel een beetje bij Gorecht. Daar zie ik het niet gebeuren dat een team tegen beter weten in hoog wordt ingedeeld. Daar is Gorecht de club niet na om te koketteren met prestaties als titels en teams tegen beter weten in op hoofdklasse niveau indelen.

Uiteraard is het een logisch verhaal dat een club zijn jeugdafdeling op een hoger niveau wil brengen. Daar is namelijk niets mis mee. Waar echter wel wat mis mee is dat er spelers en speelsters bij verenigingen zijn die nu al tegen het nieuwe seizoen opzien. Die tegen een seizoen opzien omdat ze al weten dat hen iets te wachten staat waar ze geen trek in hebben. Die hebben namelijk geen trek om het lachertje van de competitie te worden. Iets wat helaas wel zal gebeuren omdat sommige beleidsbepalers het eigen belang, veel teams op een hoog niveau laten spelen, prevaleren boven de ontwikkeling van de eigen jeugdspelers en speelsters.