1e Maran-Karlijn Toernooi zorgt voor recordbedrag Mart & Tini Fonds.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Zaterdag 7 juni was de dag waarop het voor de stichting ‘Dappere Dochters’ allemaal moest gebeuren. Weken van voorbereidingen waren vooraf gegaan aan het 1e Maran-Karlijn Toernooi. Een voetbaltoernooi ter nagedachtenis aan de twee veel te jong overleden dochtertjes van Aalderd en Mariëlle Duinkerken uit Uithuizermeeden.

          image-2014-06-13 1
      Spelmoment uit het duel Corenos-Z.E.C op het 1e Maran-Karlijn Toernooi
      Bron: Ommelander Courant        Foto: Herman Spier Bedum

Het was al voor de officiële opening een drukte van belang op sportpark ‘Meij’. Een drukte die er op wees dat er op zaterdag voor Pinksteren wat moois stond te gebeuren op het sportpark in Uithuizermeeden waar later op de dag De Heracliden en Vitesse’63 uit Koekange elkaar zouden treffen. Beide ploegen moesten onderling uitmaken wie van de twee teams naar de tweede klasse zou promoveren. Rond de klok van 10.00 uur in de morgen was daar echter nog niemand bezig want alles en iedereen kwam overdag maar met een doel naar Uithuizermeeden. Het doel om er met elkaar voor te zorgen dat het bedrag dat door de Stichting Dappere Dochters aan het Mart & Tini Fonds geschonken zou worden zo groot mogelijk zou zijn. Dat het een groot bedrag zou worden mocht Aalderd Duinkerken rond 10.00 uur al een klein beetje verklappen. ,,In de weken voorafgaand aan het 1e Maran-Karlijn Toernooi zijn er al diverse donaties binnen gekomen. Op tal van plaatsen zijn er verder spontaan acties op touw gezet met als doel geld in te zamelen voor uiteindelijk het Mart & Tini Fonds. De opbrengst zal namelijk besteed worden aan het opknappen van twee woon/slaapkamers van ouders en kind op de afdeling Neonatologie van het Martini Ziekenhuis. Helaas weten Mariëlle en ik uit eigen ervaring hoe belangrijk een dergelijke kamer voor ouders en kind kan zijn. Vandaar dat we heel erg blij zijn dat we via onze stichting wat terug kunnen doen voor alle goede zorgen die we van het Martini Ziekenhuis hebben ontvangen. We zijn dan ook enorm blij om te kunnen vertellen dat we nu al op bijna op 15.000 euro zitten en de werkelijke dag moet nog beginnen.”

 Een van de kinderartsen in het Martini Ziekenhuis, Jan Peter Rake, was naar Uithuizermeeden gekomen om de officiële opening te verrichten. In een emotioneel openingswoord vertelde de kinderarts dat hij ongelofelijk veel bewondering had voor twee ouders die vanuit een intens verdriet de kracht haalden om een evenement zoals het 1e Maran Karlijn Toernooi te organiseren. Rake benadrukte dat het niet hoort dat kinderen op hele jonge leeftijd komen te overlijden. Na deze woorden was de emotie voelbaar bij iedereen die op dat moment op sportpark ’Meij’ aanwezig was. Emoties die nog meer los kwamen toen Marieke en Sanne Scholtens het lied ‘Dappere Dochters’ over Uithuizermeeden lieten klinken. Een prachtig nummer wat er voor zorgde dat bij velen de tranen vloeiden.

Enkele momenten later was daar de eerste van de tien deelnemende verenigingen die een cheque aan de stichting ‘Dappere Dochters’ kwam overhandigen. Aalderd Duinkerken, al zijn hele voetballeven voor Corenos uitkomend, mocht van Corenos-voorzitter Henno Talsma een cheque in ontvangst nemen van 4500 euro. Een enorm bedrag waar de aanvoerder van Corenos zichtbaar geroerd door was.

Vanaf een afstandje keek assistent-trainer, en oudere broer van Aalderd, Arie Duinkerken geëmotioneerd toe. ,,We zijn qua ledenaantal misschien geen grote vereniging maar hier ben ik ongelofelijk trots op. Sportief gezien proberen we met elkaar weer uit een dal te klimmen en dat gaat stapje voor stapje. Maar als ik dit zie dan kan ik maar een ding zeggen, Corenos is een topclub.”

Alle tien de verenigingen kwamen met een financiële bijdrage naar Uithuizermeeden waar om 11.00 uur het 1e Maran Karlijn Toernooi van start zou gaan. Niemand minder dan de stadionspeaker van FC Groningen, Jan Wildeman uit Delfzijl, was bereidt gevonden om de wedstrijden aan te kondigen. De stadionspeaker van de eredivisionist was er van uit gegaan dat het alleen maar om een voetbaltoernooi voor een goed doel ging. ,,Dat had ik een beetje begrepen. Als ik echter om mij heen kijk dan denk ik dat ik vandaag onderdeel mag zijn van iets heel moois. Als ik het enthousiasme zie van alles en iedereen dat kan het niet anders of het moet wel een geslaagde dag worden”, aldus Wildeman die het dusdanig naar zijn zin had in Uithuizermeeden dat hij spontaan aanbood om ook de opkomst van De Heracliden en Vitesse’63 voor zijn rekening te nemen.

Dat het wel een geslaagde dag moest worden was ook de mening van Jan Peter Rake die samen met een grote groep verplegend personeel en andere medewerkers van het Martini Ziekenhuis naar het 1e Maran-Karlijn Toernooi was gekomen. ,,Zoals ik in mijn openingswoord al zei, Aalderd en Marielle verdienen op deze dag onze steun. Ik geef het je namelijk te doen als je in een zo kort tijdsbestek twee kinderen verliest. Daarom zijn wij hier vanuit het Martine Ziekenhuis ook met een grote groep medewerkers aanwezig. Zo gaan wij vanmiddag nog voetballen tegen een G-team uit Appingedam en een team van Kids United uit Groningen. Ik moet zeggen daar verheugen we ons echt op.”

Rake, een vervend Feijenoord-supporter, was verder blij verrast met het voorwoord van Ronald Koeman in het programmaboekje wat op het sportpark te koop was. ,,Ronald Koeman heeft heel gewonnen en is een grote meneer in de voetbalsport. Als iemand als Ronald Koeman de tijd en moeite neemt om een voorwoord te schrijven voor een toernooi als dit ben je een geweldige persoonlijkheid. Iets, en ik benadruk het nogmaals, wat Aalderd en Mariëlle voor ons in het Martini Ziekenhuis ook zijn.”

Ondertussen werd er ook gevoetbald in Uithuizermeeden waar de eerste poulewedstrijden ondertussen waren afgewerkt. Wedstrijden met veel goals waarbij de scheidsrechters, Venema, Doornbos, Zwerver, Jager en Hofman het absoluut en niet lastig hadden. Sportiviteit stond bij iedereen hoog in het vaandel. Wat dat betreft verwoordde FC LEO-spits Rowan Rozema het mooi. ,,Door een toernooi als dit weet je nog meer wat er belangrijk is in het leven. Dan weet je dat alles bijzaak is als je twee dochtertjes verliest. Wat dat betreft maken we ons soms druk om dingen waar je op een dag als vandaag weleens denkt van, waar maken we ons druk over.”

Ondertussen begon de ‘geldmeter’ al te stijgen en kon Aalderd Duinkerken rond de middag melden dat de tussenstand de 20.000 euro gepasseerd was. De inwoner van Uithuizermeeden was, samen met zijn vrouw Mariëlle, het middelpunt van de dag waar ook RTV Noord voor naar Uithuizermeeden gekomen om een reportage te maken.

Dat gold ook voor de artiesten die belangeloos hun medewerking hadden toegezegd om het publiek te vermaken. Zo was er in de morgenuren een piratenkoor dat zijn liederen ten gehore bracht en in de middag zorgde een discotheek voor een kinderdisco.

Harald Bouwman was als wethouder in de gemeente Eemsmond die onder andere sport in zijn portefeuille heeft was uiteraard ook aanwezig. Harald Bouwman was onder de indruk van alles wat zich op het sportpark afspeelde. ,,Men zegt vaak dat sport verbroederd en als ik zo om mij heen kijk is dat vandaag zeker het geval. Alles en iedereen weet waarom we hier zijn en dat zie je in de sfeer terug. Verder uiteraard een groot compliment voor de organisatie en Aalderd en Mariëlle in het bijzonder. Die hebben vanuit een intens verdriet iets fantastisch neergezet waar ik als vader van ook nog jonge kinderen heel veel respect en waardering voor heb.”

In het voetbaltoernooi kwam er ondertussen een eerste schifting en tegen 14.00 uur werd duidelijk dat NEC Delfzijl en Middelstum uit poule A en Loppersum en De Fivel uit poule B naar de kruisfinales zouden gaan.

Voordat de kruisfinales gespeeld werden waren er eerst de duels van de twee G-teams tegen een team van het Martini Ziekenhuis. Prachtige duels werden waarbij het plezier van alle spelers en speelsters van grote afstand al te zien was.

Na dit prachtig intermezzo ging het toernooi verder en keek Kees Mulder, die samen met Ronnie Medema, Bart Rogaar, Geert-Jan Zijlstra en Bart Rogaar verantwoordelijk was voor het voetbaltoernooi, al een beetje terug op een geslaagde uitvoering van het 1e Maran-Karlijn Toernooi. ,,Er is tot nu toe geen wanklank gevallen en ik verwacht ook niet dat dit nog zal gebeuren. Zo waren alle teams steeds vroegtijdig aanwezig voor hun wedstrijden en werd er sportief gestreden om de overwinning. Daarom dan lof voor alle tien de deelnemende ploegen.

Ondertussen bleef het geld maar binnenkomen en rond 16.00 werd de grens van 25.000 euro gepasseerd. Dat kon een trotse Aalderd Duinkerken meedelen waarbij de eerste sporen van een dag vol emotie zichtbaar werden bij de voetballer. Iets wat volkomen begrijpelijk was want de Corenos –man in hart en nieren had een bedrag van deze omvang niet durven dromen. ,,Onvoorstelbaar wat er vandaag allemaal gebeurt. Zo kreeg ik enkele ogenblikken geleden een cheque met daarop het bedrag van 1102 euro in mijn handen gedrukt. Een bedrag dat bijeengebracht is door de verkoop van sleutelhangers.”

Maar het ging maar door want ondertussen was ook het rad van avontuur gaan draaien en diverse sponsoren vielen er prachtige prijzen te winnen. Dat zorgde er voor dat ook via de diverse ronden de nodige euro’s binnenkwamen waardoor het totaalbedrag steeds meer naar de grens van 30.000 euro kroop.

Terwijl De Heracliden aan het duel tegen Vitesse ’63 begon werd rond de feesttent alles alweer opgeruimd wat met de braderie te maken had. Een braderie die ook als zeer succesvol beschouwd mocht worden gezien alle positieve reacties.

Hoewel De Heracliden en Vitesse’63 na enkele zinderende negentig minuten nog een half uur moesten verlengen werd in de feesttent ondertussen alles in de gereedheid gebracht voor de afsluitende feestavond. Een avond waar de bands Non Stop en Vlieg en de Meppers samen met DJ Alexander er een waar feest van maakten. Dat gold overigens ook voor zanger Arjen Boltjes die eerder op de avond het publiek al had vermaakt met enkele nummers uit zijn repertoire.

Rond half tien zou de cheque met het voorlopig bedrag bekend gemaakt worden wat door de promotie, en de gebruikelijke festiviteiten die daar op volgden, van De Heracliden allemaal iets later werd. De promotie van de thuisclub zorgde namelijk voor nog meer euforie op sportpark ‘Meij’ waar het, droomscenario’, een recordbedrag voor de stichting ‘Dappere Dochters’ en promotie van De Heracliden naar de tweede klasse, niet meer fout kon gaan. Het bedrag van 30.000 euro gonsde namelijk steeds vaker rond op het sportpark waar de spelers, technische staf en supporters van de ‘Meisters’ ondertussen door het dolle heen waren.

Door het dolle heen waren ook allen die in de feesttent aanwezig waren toen eindelijk het voorlopige bedrag bekend werd gemaakt wat bestemd was voor het Mart & Tini Fonds. Een bedrag van 30.3 13.33 mocht Jan Peter Rake in ontvangst nemen. Een bedrag wat door iedereen in de feesttent met veel enthousiasme werd ontvangen. Men wist namelijk dat ze onderdeel waren van een prachtig moment dat diende als afsluiter van een dag die de boeken in zal gaan als speciaal. Een speciale dag waarop alles in Uithuizermeeden op een perfecte manier samenkwam.