Sommige supporters Vitesse'63 moeten niet alleen op zondag naar de Almachtige luisteren

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Jaarlijks bezoek ik namens de Ommelander Courant of Oostermoer minimaal vijftig voetbalwedstrijden per seizoen. Dat betekent dat ik in zes seizoenen ongeveer 300 keer ergens langs de lijn heb gestaan. Nog nooit heb ik mij zo geërgerd als zaterdagavond in Uithuizermeeden waar de ‘supportersschare’ van Vitesse’63 uit Koekange aanwezig was.
johan20staal20puurvoetbalonline

Uit zeer betrouwbare bron had ik vernomen dat Vitesse’63 over een fanatieke aanhang beschikt. Een aanhang die ook graag mee naar uitduels trekt om hun favorieten aan te moedigen. Dat moest in Uithuizermeeden wel voor een leuke sfeer zorgen want ook binnen ‘Hera’ weten ze wel raad met sfeeracties.

Waar bij de opkomst van de beide teams het sportpark in Uithuizermeeden blauw kleurde deden de gasten uit Koekange het echter anders. Bij de gasten stond een deel van de supporters wat op een tafel te springen en rare liederen te zingen terwijl twee volwassen mannen zich bij de Dug Out van De Heracliden posteerden.

Dat werd als vreemd ervaren omdat de rest van de supporters van Vitesse’63 zich aan de overkant bevond. Niemand begreep deze actie van het duo dat gezien het dialect wat ze spraken toch duidelijk uit Drenthe kwam. Wat volgde was structureel ‘gezeik’ tegen alles wat maar iets positiefs over De Heracliden of het arbitrale trio zei. Irritant gedrag waar de kleinste van het duo van zei dat het heerlijk was om een wedstrijd op deze wijze te volgen.

We hebben duizenden adressen in Nederland waar mensen met problemen terecht kunnen en duidelijk was dat dit exemplaar daar rijp voor was. Een volwassen vent die puur naar een amateurvoetbalwedstrijd gaat om rotzooi te trappen. Het moet toch niet gekker worden.

Ongetwijfeld zal hij vrijwilliger binnen Vitesse ’63 zijn zodat er niet ingegrepen wordt door het bestuur. Dat moet bijna wel want tijdens mijn zes jaar langs de lijn heb ik veel meegemaakt maar dit nog nooit. Alleen maar goed vinden wat de eigen spelers doen kan als je een supporter met oogkleppen op bent. Maar als je het prima vindt als een deel van jouw mede-supporters vuurwerk tussen kinderen gooit dan mag je toch vraagtekens zetten bij wat er bij iemand onder zijn hersenpan zit.

Dit gedrag heeft niets met fanatiek zijn te maken. Iets waar ze in het overwegend christelijk Koekange dus anders over denken dan personen die het kerkelijk gebeuren liever buiten de deur houden. Die het niet begrijpen dat iemand zich op zaterdag als een dwaas gedraagt en zondags als eerste in de kerk is om zijn Almachtige eeuwig trouw te beloven.

Helaas was het wel de realiteit, iemand die op zondag de vrome jongen uithangt was op de dag voordat hij weer vroom in het bankje plaats nam steeds onderweg naar ruzie. Iets wat een paar keer dreigde te gebeuren. Dat zou niet goed te praten zijn geweest omdat hij dat niet eens waard was. Uiteraard gunde ik het De Heracliden meer om te promoveren dan Vitesse’63. Een club uit het verspreidingsgebied van de Ommelander Courant heeft altijd mijn voorkeur als er tegen een vereniging buiten de regio gespeeld wordt. Als een van die clubs echter supporters van het kaliber weinig onder de hersenpan, zoals een aantal uit Koekange, zou hebben bedacht ik mij wel drie keer voordat ik hoopte dat die ploeg zou winnen. Als je als vereniging dit type ‘supporter’ namelijk tolereert is het niet best gesteld met de normen en waarden in een dorp waar zondags een vredige rust heerst omdat de Almachtige ze op die dag wel in zijn grip heeft.