De KNVB nam het duel De Heracliden-Vitesse'63 niet serieus

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Zaterdag werd het duel tussen De Heracliden en Vitesse’63 gespeeld. Een duel wat de beslissing moest brengen wie van beide ploegen naar de tweede klasse zou promoveren.

voetballl
Voor aanvang van het duel werd al duidelijk dat de scheidsrechter die de bond naar Uithuizermeeden had gestuurd een ‘verleden’ had bij de thuisploeg. Het duel De Heracliden-De Fivel stond eerder dit seizoen onder leiding van dezelfde scheidsrechter en de thuisploeg had daar een nare smaak aan over gehouden.

Dat zorgde voor een beeld van, hier zijn we op voorhand niet blij mee. Misschien niet goed te praten maar het was wel de realiteit.

De scheidsrechter werd geassisteerd door twee neutrale assistent-scheidrechters die ook in tot de categorie ‘jong’ behoorden. Velen vonden dat geen slimme zet van de bond want het duel tussen De Heracliden en Vitesse ‘63 kon wel een geroutineerd arbitraal trio gebruiken.

Maar niet alleen bij de leeftijd van het trio hadden velen vragen. Er was ook nog een ander aspect wat aan de orde kwam. Waarom geen scheidsrechter naar Uithuizermeeden sturen die beide teams dit seizoen nog niet had gefloten. Dan omzeil je het hele gedoe van vooroordelen en staat iedereen blanco in het duel was een mening.

Velen noemen het en het zou weleens de waarheid kunnen zijn. De bond neemt zijn talenten teveel in bescherming. De KNVB geilt op zijn talentenklas maar verliest daarbij wel de realiteit uit het oog. Er had namelijk een scheidsrechter naar Uithuizermeeden moeten komen die alles in het amateurvoetbal al heeft meegemaakt. Een type Henk Steenhuis die in woord en gebaar duidelijk maakt wie de baas in het veld is.

Hier mee wil ik de prestatie van de scheidsrechter en de assistenten niet onderuithalen. De bond had echter moeten voorkomen dat de scheidsrechter al met een achterstand aan het duel begon. Ze kon in ogen van velen binnen ‘Hera’ niets goed doen en dat verdiende ze absoluut niet.

Kortom, een regelrechte blunder van de KNVB die wel meer blunders in de nacompetitie heeft begaan. Waarom bijvoorbeeld niet bij alle nacompetitieduels een neutraal arbitraal trio. Waarom stonden bij de duels van Kloosterburen tegen SVMH en Eenrum-SPW wel clubgrensrechters langs de lijn en in Uithuizermeeden niet. Een opmerking t die viel was, dat heeft met het niveau te maken had. Een opmerking die alles vertelt hoe een bond met zijn leden omgaat. Serieus nemen is namelijk een kreet die daar niet dagelijks door de kantoren gaat.

Ik vind het allemaal prachtig hoor een talentenklas maar geef mij maar de scheidsrechter die op hun gevoel fluiten i.p.v. dat ze als de dood zijn dat ze naast de looplijntjes lopen. Dat is namelijk volgens velen het probleem. Bang om te worden afgestraft voor iets wat je even anders doet dan er op de voorgeprogrammeerde chip staat.

Iedereen begrijpt dat een talentvolle scheidsrechter met ambitie wel uitkijkt wat hij of zij doet maar misschien is hier voor de coaches van de scheidsrechter een belangrijke rol weggelegd. Misschien moet een coach wel de bevoegdheid krijgen om in te grijpen.

Een coach die zelf actief is geweest weet wat een beladen duel betekent en moet tegen een bobo van de bond kunnen zeggen, dit gaan wij niet doen want daar is deze scheidsrechter nog niet klaar voor.”

Het arbitrale trio sloeg zich manmoedig door het duel in Uithuizermeeden heen. Daar verdienen ze een groot compliment voor. Wat er namelijk allemaal geroepen werd zullen we hier maar niet herhalen maar het vrouwelijk geslachtdeel stond met stip op 1.

Dat hoort niet zo te zijn en nogmaals dat had voorkomen kunnen worden als de KNVB eens wat meer zou nadenken. Op alle niveaus wordt in de nacompetities ergens om ‘gevochten’. Promotie of lijfsbehoud kunnen voor verenigingen cruciaal zijn. Voor een club kan niet promoveren betekenen dat het met een leegloop geconfronteerd wordt. Dat moet je als bond serieus nemen. Helaas ook in deze nacompetitie zijn er voorbeelden genoeg te noemen waar dat niet is gebeurd waar het duel De Heracliden en Vitesse’63 er een van was.