Assistent-scheidsrechter in beeld: Grico Wieringa Z.E.C.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Assistent-scheidsrechters worden ze tegenwoordig genoemd waar vroeger clubgrensrechter het woord was. Clubgrensrechters die steeds vaker van alles naar zich toegeroepen krijgen en zelden iets goed kunnen doen. Puurvoetbalonline wil echter ook de assistent-scheidsrechter een podium geven. Met enige regelmaat zal op de site die alle facetten van het amateurvoetbal promoot een assistent-scheidsrechter aan het woord komen. In de tweede aflevering geven we het woord aan de assistent-scheidsrechter van Z.E.C.: Grico Wieringa.


 1511738 548928455215341 1038030264 n

Grico zou je ons eerst wat over je eigen voetbalcarrière kunnen vertellen: Ik ben vanaf dat ik mocht voetballen bij v.v. Z.E.C. gaan voetballen. Daar heb ik alle jeugdteams doorlopen. Vanuit de jeugd kwam ik in het tweede elftal terecht. En verder heb ik nog twee jaar in het eerste elftal gespeeld.

Sinds wanneer ben jij als assistent-scheidsrechter aan het eerste elftal van ZEC verbonden: Sinds het seizoen 1999-2000 ben ik assistent scheidsrechter van het eerste elftal.

Als assistent-scheidsrechter krijg je meer naar je hoofd geslingerd dan als scheidsrechter: Ben ik het mee eens. Wat je soms hoort achter je rug is niet normaal. Maar het gaat mij meestal het ene oor in en aan de andere weer uit. Maar ik moet eerlijk zeggen, dat is wel tot een bepaalde hoogte. Als er teksten voorbij komen waarin een bepaalde ziekte benoemd wordt is dat voor mij de limiet. Dan gaat de vlag omhoog richting de scheidsrechter om hem er op te attenderen dat ik dat niet pik.

Vervul jij naast je functie als grensrechter nog andere taken binnen ZEC: Jazeker, ik ben sinds twee jaar bestuurslid en sinds 2006 ben ik ook consul.

Velen vinden dat het respect voor elkaar zowel binnen als buiten het veld steeds meer terugloopt. Hoe kijk jij daar tegenaan: Daar ben ik het helemaal mee eens. Als je soms hoort of ziet wat er zowel binnen als buiten de lijnen gezegd of gedaan wordt dan schrik je gewoon. Ik heb soms het gevoel dat het steeds erger wordt. Dat was in het begin toen ik begon te vlaggen duidelijk anders. Wat dat betreft mag van mij de sfeer van vroeger terugkomen al vrees ik dat het nooit meer wordt zoals het vroeger was. De maatschappij is verhard en dat zie je terug in de voetbalsport.

Wat doet Grico Wieringa in het dagelijks leven: Ik ben werkzaam als productiemedewerker bij Offringa's gort en graanproducten in Groningen.

Heb je weleens overwogen om als assistent-scheidsrechter het KNVB-traject richting de top van het amateurvoetbal in te gaan: Nee, dit bevalt mij goed zo, ik hoef niet in de top mee te draaien. Ik ben een clubman en heb op dat gebied totaal geen ambities.

Let jij bij duels op TV op wat het arbitrale trio in de wedstrijd doet of volg je de beelden als een gemiddelde voetballiefhebber: Ja, daar let ik wel op. Je kunt er altijd wel iets van opsteken. Maar voor de rest volg ik gewoon de wedstrijd.

Dat ZEC in de vijfde klasse voetbalt, maakt assistent-scheidsrechter zijn makkelijker of moeilijker: Ik denk niet dat het veel verschil maakt. We hebben met Z.E.C. een seizoen in de vierde klasse gespeeld en de rest in de vijfde klasse en zoals ik al zei, toen merkte ik eigenlijk geen verschil.

Doe jij als assistent-scheidsrechter ook aan trainingen of is jouw basisconditie voldoende: Dat spelers, trainers, en publiek onvoldoende op de hoogte zijn van de spelregels is jou een doorn in het oog: Ik volg geen specifieke trainingen. Maar ik zorg er wel voor dat ik er conditioneel goed voor sta.

Vaak wordt er gezegd, een ‘goeie’ clubgrensrechter pakt per seizoen een paar punten voor zijn ploeg. Dat is een opmerking waar jij niets mee kunt: Daar kan ik inderdaad niets mee. De spelers weten namelijk wat ze aan mij hebben. Dat geldt echter ook voor de scheidsrechters. Ik ben geen vlaggenist die punten pakt voor het elftal.

Wat zijn jou drie meest memorabele wedstrijden tot nu toe als assistent-scheidsrechter: De twee promotie wedstrijden van vijfde naar vierde klasse tegen Smilde en de wedstrijd tegen Pelikanen S thuis dit seizoen. In dat duel had Pelikaan S meer moeite met ons dan ze verwacht hadden. Ik vond dat persoonlijk, ondanks dat we verloren, het mooiste duel van het seizoen.