Martin Woltman: Zoals het bij Gorecht allemaal is geregeld is geen vanzelfsprekendheid

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen


Martin Woltman kwam in de zomer van 2013 als trainer van het MD 1-team naar Gorecht. Daarvoor was hij ruim zeventien jaar bij de voetbalvereniging Eenrum in die functie actief geweest waar echter door een verhuizing een einde aan kwam. Martin beantwoordde voor Puurvoetbalonline enkele vragen en stellingen die betrekking hadden op Gorecht, Eenrum, het meidenvoetbal totaal en de naderende bekerfinale op zaterdag 3 1 mei als Gorecht MD 1 op de Esserberg tegen SJO RVC speelt.


image-2014-05-21

 

Martin Woltman,rechts op de foto, met het MD1-team wat zich heeft weten te plaatsen voor de bekerfinale.


Martin jij bent dit jaar voor het eerst trainer bij het meisjesteam MD1 van Gorecht. Kun je eerst wat vertellen over je trainersactiviteiten bij Gorecht:
Ik verzorg zowel de trainingen op de maandag en woensdag en doe de coaching op de zaterdag. Dit overigens niet alleen maar met Martin ter Haar, we doen dit met ons tweeën. Overigens is MD1 voor wat betreft de competitie inmiddels MC3 geworden, in de beker spelen we uiteraard nog wel als MD1-Elftal.

Vanwaar de keuze om bij op Gorecht te gaan solliciteren als trainer van een meidenteam: Ik ben 17 jaar leider/coach geweest bij verschillende meidenteams van VV Eenrum en speelde vrijwel elk seizoen wel tegen Gorecht. Dit waren altijd mooie en sportieve wedstrijden op een behoorlijk niveau en het was (ook voor de speelsters) altijd leuk om tegen Gorecht te spelen, wij werden altijd netjes en hartelijk in Haren ontvangen. Het is gewoon een club met een prima uitstraling en na mijn verhuizing van Eenrum naar Groningen afgelopen jaar heb ik gevraagd of er wellicht plaats was voor een trainer en/of leider. Na een aantal gesprekken kon ik bij Gorecht aan de slag, als coach bij MD1, een leuke en heel talentvolle groep.

Wat zie jij als het grootste verschil tussen een kleine dorpsvereniging en een grotere vereniging als Gorecht: Het grootste verschil is de organisatie en de structuur. Bij Eenrum is het allemaal veel kleinschaliger en moest er veel door slechts enkele personen gebeuren. Bij Gorecht heb je een groot aantal commissies, diverse coördinatoren en een algemeen technisch jeugdcoordinator. In principe heeft ieder team minimaal een coach als een leider. Ook is er een groot verschil qua opleiding. De coaches zijn bijna allemaal gediplomeerd met minimaal TC3. Verder heeft de vereniging ook veel scheidsrechters (ook bij de jeugd) met een officieel KNVB-diploma. Verder valt mij ook de goede sfeer en de positieve betrokkenheid van iedereen op en dat er regelmatig en goed wordt gecommuniceerd. Verder is de accommodatie natuurlijk prachtig en kan er bijvoorbeeld in de winter op de kunstgrasvelden gewoon worden doorgetraind.

Wat opvalt, is de rust die er heerst op de Koepel. Is dat iets wat jij ook in Gorecht terugvindt: Dit klopt inderdaad, dit komt natuurlijk doordat de club goed is georganiseerd met daarbij de punten die ik zojuist noemde.

Ik heb Gorecht leren kennen als een actieve vereniging waar veel georganiseerd wordt. Dat moet jou als een van de drijvende krachten achter een groot meiden/dames toernooi wat jaarlijks in Eenrum werd georganiseerd erg aanspreken: Dat klopt, Gorecht is ook op dat gebied ook een hele actieve club. In juni is er bijvoorbeeld een groot interregionaal meidentoernooi wat redelijk vergelijkbaar is met de grote internationale meidentoernooien zoals die in Eenrum werden georganiseerd. In zowel de herfst- als voorjaarsvakantie worden er ieder jaar meerdaagse-voetbalkampen voor jongens en meisjes. Ook zijn er diverse cursusavonden (bijvoorbeeld voor blessurebehandelingen en –preventie) en maakt de club goed gebruik van cursussen die de KNVB biedt.

Wat maakt het voor jou speciaal om je als trainer specifiek te richten op een meidenteam: Bij Eenrum ben ik daar in 1997 min of meer ingerold en heb het altijd leuk en bijzonder gevonden. Er zijn toch wel enkele duidelijke verschillen met jongens, het sociale aspect is bijvoorbeeld belangrijk evenals goede sfeer en communicatie (geldt uiteraard ook voor jongens maar bij meiden zeker).

De bekerfinaledag komt er binnenkort aan en waar jullie je voor hebben weten te plaatsen. Wie is de tegenstander en weet je al een beetje van de opponent: Op 31 mei spelen we de bekerfinale voor MD-Elftallen op de Esserberg tegen SJO RVC (Renado uit St. Nicolaasga en V.V.I uit Idskenhuizen voetballen samen in de Renado VVI Combi). Veel weten we niet van dit team, alleen op basis van de uitslagen in de beker- en reguliere competitie kunnen we ons een indruk vormen. Maar we gaan van ons eigen kracht uit, we zullen in ieder geval vol aan de bak moeten om de finale te winnen.

Velen vinden damesvoetbal niets. Waarom is dat in jou ogen onzin: Ik vind dat een vreemde en onbegrijpelijke opvatting. Misschien heeft het er mee te maken dat mensen meteen de vergelijking trekken met herenvoetbal. Maar de vergelijking gaat om diverse redenen compleet mank. En het lijkt er wel eens op dat voetbal de enige sport is waarbij de vergelijking wordt getrokken met mannen. Bij schaatsen, wielrennen, hockey of volleybal gebeurt dit nauwelijks. Ik heb al diverse meidenteams van jongensteams zien winnen in dezelfde leeftijdsgroep. Zo won onze MD 1 dit seizoen bijvoorbeeld oefenduels van Gorecht D3 en Haren D1/2. Mijn gewaardeerde collega Reinder Wierenga heeft weleens gezegd dat dames/meiden belangrijk zijn voor de sfeer en organisatie binnen een vereniging en daar heeft hij zeker een punt. Bovendien is voetbal de grootste teamsport voor meiden in Nederland (en heeft dus een belangrijke sociale functie) en groeit de KNVB qua aantal leden alleen maar door het meiden-/damesvoetbal. Dus redenen te over om meiden-/en damesvoetbal voor vol aan te zien en er veel aandacht aan te besteden wat ook inderdaad gebeurt bij veel clubs. Voorafgaand aan de interland Nederland-België onlangs in het stadion van Zwolle was er een symposium specifiek over het meidenvoetbal en dan merk je dat ook de bond er goed de aandacht voor heeft en de focus er ook meer op gaat liggen. Maar het kan zeker nog beter in vergelijking met landen als bijvoorbeeld Amerika, Duitsland en Zweden.

Wat doet Martin Woltman in het dagelijks leven: Ik ben commercieel medewerker bij UTS Van Hoek Verhuizingen in Groningen. En verder heb ik als hobby’s, naast het voetballen en wielrennen, de motorsport hoewel ik zelf geen motor rijd. Ik zet mij in voor de motorsport (baansport; gras-/langbaan, speedway, ijsracen enz.), ik ben nl. bestuurslid bij Motorclub Eenrum & Omstreken (op 17/08/14 organiseren wij overigens een GP om het WK Langbaanracen) en heb zitting in de baansport-werkgroep PR& Communicatie bij de KNMV, de landelijke motorsportbond.

Gorecht 1 promoveerde naar de tweede klasse. Hoe belangrijk is dat volgens jou voor de rest van de vereniging: Allereerst is een promotie natuurlijk een mooi stuk promotie voor de hele vereniging. Daarnaast is het voor de ontwikkeling van de spelers en de talentvolle jeugd een goede zaak. Wellicht trekt dit ook weer nieuwe spelers van buiten aan. Bovendien geeft het ook aan dat er een goede structuur staat en er een duidelijk beleid ligt.

Ik weet dat jij verbaasd was over de warme manier waarop je bij Gorecht ontvangen werd. Is het niet verbazend dat jij je daar over verbaasd: Ik werd hier inderdaad meteen leuk ontvangen door de speelsters, collega-leiders, ouders en het bestuur en kreeg in het begin ook steeds meteen ondersteuning en antwoorden op vragen wanneer ik hier om vroeg. Misschien is dat binnen Gorecht vanzelfsprekend maar wat niet zo is. Ik loop ondertussen zelf al wat jaren mee en het is echt niet overal zo goed geregeld als bij Gorecht.

Wat zou je verder nog willen vertellen maar heb ik niet gevraagd: De meidenafdeling binnen VV Gorecht heeft momenteel en opvallend sterke en talentvolle lichting, zeker bij de MD’s en de MC’s. MD2 is deze reeks kampioen geworden. MD1 is vorige reeks kampioen geworden en “dreigde” ook in de huidige reeks kampioen te worden door de wedstrijden bijna allemaal met dubbele cijfers te winnen. Maar we hebben ervoor gekozen om (t.b.v. de ontwikkeling en uitdaging) tussentijds over te stappen en deze reeks als MC3 te gaan spelen en dan ook nog in de 1e klasse bij de MC’s waarin we nu keurig in de middenmoot (4e) staan. Onze MC2 is in de vorige reeks kampioen geworden. Onze MC1 wordt in deze reeks waarschijnlijk kampioen en hadden zich ook bijna geplaatst voor de bekerfinale (vorige week helaas nipt de halve finale uit in Genemuiden met 4-3 verloren). Tevens speelt er nog een meisje mee bij het D1-Jongensteam van Gorecht dat in de hoofdklasse uitkomt. Vandaar dat ik ook graag zeg. Meiden of dames uit Haren, Groningen of omgeving kom voetballen bij VV Gorecht, bij alle leeftijdscategorieën kun je bij ons terecht. En verder hoop ik dat er veel supporters het MD1-Elftal van VV Gorecht aanmoedigen tijdens de bekerfinale op 3 1 mei op de Esserberg waar overigens de D2 van Gorecht op dezelfde dag zijn bekerfinale zal spelen.