Marco Pesiwarissa(trainer Gorecht 2 en Helpman): Mijn vader is mijn voorbeeld

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

In februari 20 13 kwam Marco Pesiwarissa als trainer van het tweede team naar de voetbalvereniging Gorecht. Ook dit seizoen is de trainer van Molukse afkomst als trainer van Gorecht 2 en zal dat ook in het seizoen 20 14-20 15 zijn. Reden genoeg voor Puurvoetbalonline om de voetbaltrainer die verder nog bij de voetbalvereniging Helpman actief is een aantal vragen en stellingen voor te leggen.

 image-2014-05-18 2

Marco kun jij in het kort wat over je eigen voetbalcarrière vertellen: Op mijn zesde ben ik bij s.v. Jong Ambon begonnen met voetballen. Dat heb ik één jaar gedaan. Daarna ben ik een aantal jaren gestopt met voetballen. Pas op mijn elfde ben ik weer begonnen bij de plaatselijke voetbalvereniging RCS uit Oost-Souburg. Deze Zeeuwse club is later bekend geworden als de vereniging waar Danny Blind, Dennis en Gerard de Nooijer zijn begonnen. Toen we in 1990 naar Groningen verhuisden, heb ik me bij GRC Groningen aangemeld. Anderhalf jaar later kwam ik uit voor de v.v. Helpman. In die periode werd ik nog een keer gekozen voor het Moluks Elftal. Mijn hoogte punt daar was dat ik met mijn idool Simon Tahamata heb mogen voetballen in een wedstrijd tegen NEC. Bij Helpman heb ik negen seizoenen in het eerste elftal gespeeld waar ik op mijn 27e gestopt ben bij het 1e elftal. De reden dat ik stopte was omdat ik toen een meningsverschil had met de toenmalige trainer. Sindsdien pak ik af en toe mijn minuten mee bij het 2e, 3e of 4e van Helpman.

Jij bent dit seizoen voor het eerste jaar trainer van de tweede selectie van Gorecht. We mogen zeggen een succesvol eerste jaar: Eigenlijk moet ik daar ja en nee op zeggen. We zijn (helaas) op precies één punt achter The Knickerbockers geëindigd zodat we de titel op een haar na gemist hebben. Zelfs het doelsaldo was gelijk. Ik heb vanaf het begin af aan geroepen dat je ook van de “kleintjes” moet winnen, doe je dat niet, dan zul je dat aan het eind van het seizoen merken… Vorig seizoen ben ik halverwege het seizoen in februari ingestapt bij Gorecht. Dit seizoen kon ik als trainer echt mijn stempel op de ploeg drukken en mijn visie overbrengen op de groep. Dat is aardig gelukt. We domineren wedstrijden en spelen vaak aantrekkelijk, verzorgd en aanvallend voetbal.

Naast Gorecht ben je ook werkzaam bij de v.v. Helpman. Daar ben je ook tweede trainer. Doe je verder nog iets bij Helpman: Bij Helpman ben ik naast trainer/coach van het 2e ook Hoofd Jeugdopleiding. Ook bij de jeugd zou ik graag mijn stempel willen drukken. Mensen vragen mij vaak waar ik al die tijd vandaan haal Dan geef ik iedere keer hetzelfde antwoord. Ik heb een geweldige vrouw, Natascha, die mij heeft leren kennen toen ik al iedere dag bij Helpman rondliep en bezig was. Zij staat achter mijn keuzes die ik steeds maak en dat helpt mij enorm bij wat ik doe. Zolang ik er plezier aan beleef, zal ik dit daarom ook in de voetbalwereld actief blijven. Maar als mijn vrouw zeg dat ik ermee moet stoppen, zet ik er direct een punt achter. Mijn gezin is namelijk het allerbelangrijkste in mijn leven.

Ik begreep van je dat je via het CIOS de trainersopleiding UEFA B gaan doen. Dat betekent dat je ambities hebt om als hoofdtrainer aan de slag te gaan: Dat klopt. Ik ben nu al 23 jaar trainer, heb alle leeftijdscategorieën getraind, zelfs de dames. Ik loop al jaren als 2e elftaltrainer mee en wil straks ook op eigen benen kunnen staan als hoofdtrainer. Ik heb de afgelopen jaren ontzettend veel geleerd van de trainers waaronder ik getraind heb en van de trainers met wie ik samen gewerkt heb en nog steeds doe. Ik heb mij altijd dienstbaar opgesteld als 2e trainer en zou nu graag na 23 jaar aan de andere kant willen staan.

Je bent op de zaterdag en zondag actief als trainer/coach. Wat zie jij als het grootste verschil tussen zondag en zaterdagvoetbal: Het zaterdagvoetbal begint behoorlijk op te komen. De jeugd wil zaterdagavond op stap en zondag of naar de FC Groningen of uitslapen. Bij Helpman hebben we een zaterdag- en zondagafdeling. Dat maakt het wel eens lastig. Zondag 1 is bij ons het vlaggenschip. Ons streven binnen Helpman is ook om jeugdspelers uiteindelijk door te laten stromen naar de zondagselectie. We zien echter dat de laatste drie jaar maar liefst 15 A1-junioren de stap naar zaterdag gemaakt hebben en slechts 3 naar de zondag. Bij Gorecht is dat heel anders. Die hebben alleen maar een zaterdagafdeling. Komend seizoen stromen alle talentvolle A-junioren door naar de selectie. Uiteindelijk zal ook Helpman hier een keuze in moeten maken.

Jij werkt in de personen van Bert Vos en Harry Zwiers, samen met twee gelouterde namen uit het amateurvoetbal. Wat is het grootste verschil in werkwijze tussen Bert en Harry: Met beide trainers is het zeer prettig samenwerken, hoewel ik met Harrie nauwer contact hen dan met Bert, omdat we samen trainen met de selectie. Bij Gorecht trainen het 1e en 2e op verschillende dagen. Beide trainers hebben een naam in het Noorden. Daarnaast hebben ze ook bijzondere kwaliteiten als trainer. Bert is kampioen geworden met het 1e en Harrie speelt met het 1e nu nacompetitie. Dat zegt volgens mij wel genoeg over beide heren…

De mentaliteit van de voetballer van nu is anders dan vroeger wordt er vaak gezegd. Onzin of …:Absoluut geen onzin! Helaas de realiteit! Vroeger hield ik, en de meeste van mijn generatie, als voetballer rekening met de voorbereiding en de competitie. Tegenwoordig gaan spelers of tijdens de voorbereiding of tijdens de competitie doodleuk voor één a twee weken op vakantie. Of spelers zijn wel 5 a 6 keer per jaar “ziek”. Dan is er echt iets niet goed met je, hoor. Wij als trainers zijn genoodzaakt om ons aan hen aan te passen, dan andersom.

Marco, jij bent van Molukse afkomst. Dat betekent dat jij waarschijnlijk wel met racisme te maken hebt gehad. Vervelend of zeg je, laat ik bij mij langs glijden: Racisme is en blijft vervelend. Helaas zie je dat nog steeds terug in het hedendaagse voetbal. Tegenwoordig is het niet meer alleen op huidskleur. Laat alle mensen alsjeblieft in hun waarde. Ik kan me daar nog steeds kwaad om maken. Ik heb het zelf ondervonden als voetballer: “Pak die zwarte aan!” “Vieze treinkaper!” Het heeft mij in mijn carrière als voetballer wel wat rode kaarten bezorgd moet ik eerlijk toegeven. Maar helaas, ik vrees dat het nooit helemaal van de velden zal verdwijnen.

Een trainer kan spelers alleen maar handvaten aanreiken of is hij de persoon die een team kampioen kan maken: Ik vergelijk het trainerschap met het ‘Bouwen van een Huis’. Als trainer ben jij de architect. Jouw spelers, die allemaal hun eigen kwaliteiten hebben, zijn de zogenaamde schilders, stukadoors, elektriciens, loodgieters, etc… Uiteindelijk gaat het erom wat voor huis je met zijn allen bouwt. Ik ben daarom ook van mening dat een trainer een team kampioen kan maken.

Gorecht en Helpman zijn twee verenigingen die moeten kunnen doorgroeien naar een stabiele tweedeklasser: Beide verenigingen zouden kunnen groeien naar een stabiele tweedeklasser. Die kans acht ik bij Gorecht groter dan bij Helpman. Dat zit hem puur in het feit dat bij Gorecht alles gericht is op de doorstroming naar het vlaggenschip. Helpman heeft twee kapiteins op één schip en dat gaat altijd ten koste van één team.

Harry Zwiers vertelde mij enkele weken geleden dat er vaak spelers vanuit Helpman naar hogerop vertrekken. Is dat inherent aan het succes van jullie werk en verwacht je dat ook bij Gorecht: Je hoort hier en daar verhalen dat spelers voor enkele euro’s al verkassen naar een andere club. Spelen vanuit clubliefde zie je steeds minder. Spelers die willen komen, hebben nog helemaal niets gepresteerd in het voetbal, maar willen wel contributie vrij of geld hebben…waar hebben we het over? Er zijn genoeg voorbeelden van clubs die daaraan kapot zijn gegaan. Helpman en Gorecht bewijzen nogmaals dat je met een goed beleid en structuur en met eigen opgeleide spelers ook ver kunt komen.

Enkele jaren geleden waren we samen actief in Marum. Dit jaar is Marum gedegradeerd. Is Marum volgens jou ook een club die in de toekomst tot een stabiele tweede klasser kan uitgroeien: Toen wij daar als trainer actief waren hadden ze twee kapteins op één schip: Zaterdag- en Zondagvoetbal. Toen zag je al dat werkt niet. Uiteindelijk hebben ze daar een keuze in gemaakt wat een prima keuze is gebleken. Ik volg Marum nu op afstand maar is wel een vereniging die weer gaat terugkeren op 2e klasse-niveau.

Verder weet ik uit die periode dat jij heel gedreven was als trainer. Met welke trainer zou jij je qua gedrevenheid durven vergelijken: Ik zou mezelf niet willen vergelijken met een andere trainer, maar met mijn vader! Mijn vader was predikant van de Molukse gemeenschap en is helaas te vroeg gestorven. Als hij op de preekstoel zat, had hij een missie, een verhaal. En dat raakte de mensen, jong en oud. Hij was zeer gedreven, stond boven de groep maar er ook tussen, een prachtmens. Ik ben een gedreven trainer, zoals mijn vader dat in zijn werk was. Ik steek heel veel tijd en energie in het voetbal, maar er is gelukkig meer dan voetbal! En die combinatie probeer ik over te brengen op de spelers. Heb plezier in dat wat je doet dan komen de resultaten vanzelf. Trainers van tegenwoordig, zijn niet alleen maar trainers, daar komt heel wat meer bij kijken.