Een stukje nostalgie van Zeester met de hoop op meer.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Foto’s uit de oude doos, wie heeft ze niet zou je bijna zeggen. Foto’s met een verhaal zoals ook geldt voor foto’s uit het verleden van de sinds kort weer kersverse voetbalvereniging Zeester.

image-2014-05-15 1

Op de facebookpagina van de voetbalvereniging Zeester staan sinds kort een groot aantal elftalfoto’s. Foto’s met soms, althans voor mij, een hoog ‘bekendsheidgehalte’. Dat geldt bijvoorbeeld voor bovenstaande foto waar een groot aantal personen opstaan waar de namen veel voetballiefhebbers uit vooral het Marnegebied ongetwijfeld nog bekend in de oren zullen klinken.

Op de achterste rij links staat Albert Nauta. Albert was naast secretaris ook elftalleider bij het eerste zondagteam van Zeester. Een bezige bij mocht de Zoutkamper genoemd worden want naast zijn taken als secretaris en elftalleider was hij op de zaterdagen actief als KNVB scheidsrechter. Albert Nauta overleed op 2 december 1989 aan de gevolgen van een auto-ongeluk. Naast Albert Nauta op de foto staat Jan Hendrik Buikema. De lange verdediger staat in burgerkleding op de foto wat betekend zal hebben dat hij of geschorst of geblesseerd was. De volgende op de foto is Kees van Ham. Kees heeft jarenlang voor Zeester gevoetbald waarbij ik het genoegen had om met hem nog enkele jaren in Zeester zondag 3 te voetballen. Een prima voetballer, kopsterk en een sympathieke teamgenoot die op latere leeftijd aan langeafstandslopen ging doen. Iets wat hij overigens prima beheerste. Ik namelijk dat hij rond de eeuwwisseling de marathon van Rotterdam heeft uitgelopen. Kees was naast voetballer ook enkele jaren trainer van het damesteam van Zeester. Een trainerschap dat ik in 1985 van hem overnam.

Willem Pettinga is de volgende op de foto. De huidige trainer van Kloosterburen voetbalde in zijn jeugd voor de v.v. Adorp maar kwam op een gegeven moment over naar Zeester. Het hoe en waarom is mij niet bekend maar wel weet ik dat Willem binnen de gelederen van Zeester jarenlang een gewaardeerde kracht was. Naast Willem op de foto een voetballer die ik niet thuis kan brengen. Dat geldt weer niet voor de volgende. Sicco van Dijk was een voetballer die je meerdere keren in een duel tegenkwam. Onverzettelijk was een term die bij de Vierhuister paste. Nadat Zeester het prestatievoetbal op zondag achter zich liet verkaste de toen in de verdediging spelende Sicco van Dijk naar de zaterdagafdeling. Nadat hij zijn actieve loopbaan als voetballer beëindigde werd hij elftalleider binnen eerst Zeester en later VVSV’09.

Klaas de Vries is degene naast Willem. Van Klaas weet ik dat wij samen vroeger naar de LTS in Wehe Den Hoorn gingen. Klaas maakte toen onderdeel uit van een groep met, zo weet ik mij nog vaag te herinneren. Meindert Van Zanten, Jacob Bremer en Folkert van der Veen. Naast Klaas staat een voetballer waar ik alleen een voornaam bij kan plaatsen. Friso is de voornaam maar verder …. geen idee eerlijk gezegd. Wel weet ik dat Friso wel een handige dribbelaar was die zelfs nog weleens meespeelde op een zondagmorgen in Zeester 3. Bij de volgende persoon op de foto moet ik qua naam het antwoord schuldig blijven. Dat geldt niet voor de kleine man staand aan de rechterkant op de foto. Jan Hardenbol was tien jaar trainer binnen de voetbalvereniging Zeester en kwam na zijn actieve periode als trainer nog met enige regelmaat op bezoek in Zoutkamp. Jan Hardenbol kwam als actief voetballer uit voor GVAV wat uiteraard in die tijd wel indruk maakte dat een oud-speler van GVAV trainer bij Zeester werd.

Vooraan links op de foto zit de vaste grensrechter uit die periode waar ik de naam niet van weet. De volgende op de foto is een oud-teamgenoot. Met Jaap van Dijk heb ik namelijk nog even bij Kloosterburen gevoetbald. Jaap vroeg namelijk, nadat het prestatievoetbal binnen Zeester naar de zaterdag ging, overschrijving aan naar Kloosterburen. Dat kwam omdat zijn werkzaamheden soms ook op de zaterdag lagen en dat niet te combineren viel met het prestatiegericht voetballen. Dat laatste was iets wat de jongere broer van Sicco nog wel voor ogen had dus zat er niets anders op dan naar de dichtstbijzijnde zondagclub te verhuizen. Dat werd zoals gezegd Kloosterburen waar Jaap nog een groot aantal jaren in het eerste elftal heeft gevoetbald. Op dit moment is de oud-voetballer leider van de C1 van VVSV’09.

Enno Nauta staat hier als doelman op de foto maar was een echte allrounder. Als verdediger was de inwoner uit Kruisweg namelijk ook prima inzetbaar. Enno, de jongere broer van Albert, was gezegend met een prima traptechniek en had een fantastische sliding in huis. Bloedfanatiek was hij ook want later toen we elkaar bij Kloosterburen ook wel eens tegenkwamen was verliezen iets waar hij ook toen nog steeds een ‘bloedhekel’ aan had.

Hero Zwart was een spits was met knieproblemen. Hero was veelvuldig geblesseerd en dat was jammer voor Zeester maar ook voor de meestal als linkerspits fungerende Hero zelf. Zijn snelheid was een sterk wapen van de oudste van de broertjes Zwart wat ook gold voor Jan Willem Zwart. De jongere ‘JW’ had precies hetzelfde euvel als Hero, dat was problemen met het kniegewricht wat er voor zorgde dat er aan zijn carrière een vroegtijdig einde kwam. Naast Jan Willem zit Sjoerd Steegstra die tot bijna zijn vijftigste in het eerste elftal van eerst Zeester en later VVSV’09 heeft gevoetbald. Een uitstekende middenvelder die op latere leeftijd een linie terugzakte en een paar jaar geleden een punt zette achter zijn carrière in het eerste elftal van toen VVSV’09. Op dit moment is hij een bestuurslid van het opnieuw opgerichte Zeester in zijn woonplaats Zoutkamp. De laatste wordt weer een ‘huiskamervraag’ want ook daar moet ik het antwoord op schuldig blijven wie deze persoon is.

Zo werd het bovenstaande een artikel over een stukje nostalgie van een nu weer kersverse vereniging. Een stukje nostalgie waar nog meer mee gedaan kan worden. Aan de hand van oude foto’s herinneringen ophalen met een speler, of spelers, van toen is dat wat Puurvoetbalonline graag zou willen. Vandaar dit artikel waarvan ik hoop dat het zorgt dat de plakboeken, schoenendozen of kisten tevoorschijn komen die ons in de toekomst een terugblik op het amateurvoetbal van vroeger zullen geven.