Traditie gooi je niet voor een paar strepen over boord.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Foto’s die al jarenlang verborgen liggen in een archief of een oude schoenendoos zorgen opeens weer voor verhalen als ze boven tafel komen. Verhalen over voetballers, trainers, bestuursleden of in dit geval over een hype die er vaak was, en nog steeds is, rond voetbaltenues.

                       image-2014-05-06 1

De hype rond voetbaltenues is iets wat al jarenlang speelt. Niet zoals tegenwoordig in het betaald voetbal waar er ieder seizoen een nieuw uit en thuistenue op de markt wordt gegooid maar meer iets wat men een ‘modegril’ noemt.

Op bovenstaande foto uit een duel tussen Zeester en Warffum is te zien dat de Warffumers in een voor die tijd, de jaren zeventig, modern shirt speelden. Waar Warffum als origineel shirt een geel shirt met een zwarte boord heeft was dat nu anders. Opeens verschenen er zwarte verticale strepen op het shirt van de Warffumers. Daar waren ze overigens niet de enige in want opeens veranderden veel clubtenues als een blad aan een boom. Opeens waren de shirts met de verticale strepen, zo weet ik uit eigen ervaring, niet aan te slepen. Shirts van het merk Erima waren opeens in de mode en de meeste mooie tenues waren in de folders te zien. Dat alles weet ik nog uit mijn periode bij Sporthuis Sjoerd van der Baan. Een periode waarin de ‘gewone’ kantoenen shirt van het merk Jansen en Tilanus steeds meer plaats maakte voor de sportmerken Adidas en Puma en Erima wat weer een onderdeel van Adidas was.

Een vreemde periode want iedereen wilde opeens in een modern tenue over het veld rennen. Weg met het traditionele tenue en welkom moderne uitgave mocht je wel eigenlijk wel zeggen. Er werden wat shirts in de nieuwe uitvoering verkocht want in die tijd begon de shirtsponsoring ook een beetje zijn intrede te doen. Iets wat we ons nu nog nauwelijks nog kunnen voorstellen was toen heel gewoon, je kocht je eigen shirt, broekje en kousen. Met de entree van Adidas/Erima en Puma in de wereld van de sportkleding verdween dat echter steeds meer. Vooral voor de eerste teams werd er toen al steeds meer een sponsor gevonden wat club of sponsor deed besluiten om de kleding gezamenlijk in te kopen.

Prachtige tijden waren dat voor de sportzaken en niet alleen omdat er in de meeste gevallen een aardige order uitrolde. Prachtig omdat het voor de potentiele koper voelde als liep hij of zij in een speelgoedfabriek rond. Weg waren opeens de tenues die zo traditioneel waren want het moest anders en bijna iedereen wilde meedoen. Nu zijn we jaren verder en speelt Warffum weer in een shirt met zwarte boord. Speelt Zeester volgend seizoen weer in het wit met rood. En Eenrum gewoon weer met een kraagje in het rood met zwart. Gewoon zoals het hoort want in mijn beleving, een stukje traditie gooi je niet voor een paar strepen overboord.