Assistent-scheidsrechter in beeld: Hans Paapst De Fivel.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Assistent-scheidsrechters worden ze tegenwoordig genoemd waar vroeger clubgrensrechter het woord was. Clubgrensrechters die steeds vaker van alles naar zich toegeroepen krijgen en zelden iets goed kunnen doen. Puurvoetbalonline wil echter de assistent-scheidsrechter een podium geven. Met enige regelmaat zal op de site die alle facetten van het amateurvoetbal promoot een assistent-scheidsrechter aan het woord komen. In de eerste aflevering geven we het woord aan de assistent-scheidsrechter van De Fivel, Hans Paapst.

                                   hans de Fivel

Hans zou je ons eerst wat over je eigen voetbalcarrière kunnen vertellen: Ik was een “middelmatige” voetballer die toch nog een paar jaar in het eerste van de Fivel heeft gespeeld. Eerst in de spits en op latere leeftijd wat meer in de verdediging. Ik was niet zo’n loper in het veld en als je dan naast iemand staat die hele marathons loopt tijdens de wedstrijd word je al gauw bestempeld als lui. Dit werkte dus niet in mijn voordeel.

Sinds hoelang ben jij als assistent-scheidsrechter aan het eerste elftal van De Fivel verbonden: Het seizoen 1998-1999 heb ik halverwege het seizoen overgenomen van mijn voorganger. Die wou zelf graag weer voetballen in het vijfde elftal van De Fivel waardoor dit mijn 16e seizoen als “grens” van De Fivel 1 is.

Als assistent-scheidsrechter krijg je meer naar je hoofd geslingerd dan als scheidsrechter: Ja, dat klopt. Dat is de laatste jaren trouwens wel erger geworden. Supporters en spelers zijn veel mondiger dan in het begin van mijn “vlaggerscarriere”. Het is de laatste jaren veel persoonlijker en harder/gemener wat er tegen je gezegd wordt. Ook in de stukjes op de sites van de clubs krijg je er soms flink van langs. Je kunt je niet verdedigen tegen wat er over je gezegd word, (wat je soms heel graag wil) en dat had je toen ik in het seizoen 1998-1999 nog niet.

Vervul jij naast je functie als grensrechter nog andere taken binnen De Fivel: Nee, grensrechter zijn is meer dan genoeg.

Velen vinden dat het respect voor elkaar zowel binnen als buiten het veld steeds meer terugloopt. Hoe kijk jij daar tegenaan: Ik vind het onbegrijpelijk dat er zo weinig respect is voor elkaar. We zijn onderling met een leuke sport/hobby bezig, maar het lijkt soms net of iemands leven er van af hangt. Of de wereld vergaat, zo gaan ze soms tegen elkaar tekeer. Het is voor mij persoonlijk maar een spelletje van 11 tegen 11en op het laatst heb je gewonnen, verloren, of gelijkgespeeld. Niet meer en niet minder, nee een beetje meer respect voor elkaar kan geen kwaad.

Wat doet Hans Paapst in het dagelijks leven: Ik ben Proefbakker/Productontwikkelaar bij Bakery Academy in Winsum, we worden gevraagd door bakkersbedrijven of we nieuwe producten willen bedenken en ontwikkelen die dan later in de supermarkten komen te liggen. Ook geven we adviezen aan bakkersbedrijven over kostenreductie door bijvoorbeeld andere grondstoffen te gaan gebruiken of andere processen te volgen. Onze klanten zitten over de hele wereld met allerlei, en verschillende, problemen wat het werk zeer leuk en afwisselend maakt.

Heb je weleens overwogen om als assistent-scheidsrechter het KNVB-traject richting de top van het amateurvoetbal in te gaan: Roelf Folkersma heeft mij wel eens gevraagd of dat niet iets voor mij was. Dit kwam naar aanleiding van een gesprek dat wij hadden om eventuele partijdigheid bij clubgrensrechters te voorkomen. Ik stelde toen voor om in Friesland te gaan vlaggen, de Friezen in Drenthe, en de Drenten in Groningen te laten vlaggen. Dat zou kunnen betekenen dat je een hele zaterdag weg bent van huis, vrouw en kinderen, dus uiteindelijk was dat niks voor mij.

Let jij bij duels op TV op wat het arbitrale trio in de wedstrijd doet of volg je de beelden als een gemiddelde voetballiefhebber: Ik kijk en luister extra aandachtig naar wat er gezegd word over buitenspel en dergelijke. Ik erger mij dan vaak aan de verslaggever die na tien keer herhaling de grensrechter of eigenlijk de assistent- scheidsrechter er van langs geeft. De assistent moet het in een fractie van een seconde zien, en dan ook nog met een oog naar links en het andere oog naar rechts, ja gemakkelijk kletsen heb je dan als verslaggever.

Dat De Fivel in de derde klasse voetbalt, maakt assistent-scheidsrechter zijn makkelijker of moeilijker: Moeilijker, ik verneem dat het( in sommige wedstrijden) allemaal wat sneller gaat, maar het is nog wel bij te benen.

Doe jij als assistent-scheidsrechter ook aan trainingen of is jouw basisconditie voldoende: Mijn basis conditie is voldoende.

Dat spelers, trainers, en publiek onvoldoende op de hoogte is van de spelregels is ook jou een doorn in het oog: Ik word daar soms niet goed van, en ik moet er soms ook nog wel om lachen om die onnozelheid bij vooral de wat oudere supporters, die zijn nog gewend dat als de bal”iets” naar voren gaat je al moet gaan vlaggen voor buitenspel, ook sommige verdedigers staan met hun handen omhoog ( en stoppen met voetballen) omdat ze vinden dat je moet vlaggen voor buitenspel, terwijl de situatie soms heel anders uitpakt.

Vaak wordt er gezegd, een clubgrensrechter pakt altijd een paar punten voor zijn ploeg. Dat is een opmerking waar jij niets mee kunt: Nee, belachelijk een dergelijke opmerking, de tweeëntwintig mannen in het veld moeten het doen. Je verliest of wint in mijn ogen niet van een assistent scheidsrechter. Als je zo een wedstrijd ingaat, om punten te gaan pakken voor je club, weet je dat je van alles naar je hoofd krijgt geslingerd. Leuk om dat dan aan je kinderen te vertellen ’s avonds. Je moet zo eerlijk mogelijk vlaggen en ja ik maak fouten maar altijd minder dan de tweeëntwintig man in het veld. Daar word na de wedstrijd niet meer over gesproken waar die ene grensrechter naar mijn gevoel wel vaak het haasje is.

Wat zijn jou drie meest memorabele wedstrijden tot nu toe als assistent-scheidsrechter: De twee promotiewedstrijden tegen Pesse en Borger in positieve zin, en in negatieve zin de wedstrijd tegen De Pelikanen van een paar weken terug. Ongelofelijk wat daar gebeurde. Dan vraag je je na een dergelijke wedstrijd wel af hoe lang je nog moet doorgaan. Of je het eigenlijk nog wel leuk vind om dit te blijven doen.