v.v. Gorecht en Paul van Weringh: Denken is doen.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

De voortdurende discriminatie van een 16-jarige, donkere speler uit het B-team van Eendracht Arnhem door spelers van SC Bemmel is de aanleiding geweest voor het incident op het voetbaltoernooi, zaterdag op sportpark 't Elderink in Hengelo. Dat zegt voorzitter Henk Kamerbeek van Eendracht Arnhem, nadat hij de afgelopen dagen betrokken leiders en spelers heeft gesproken. "Onze speler kreeg steeds verwensingen als 'kutaap' naar zijn hoofd. Daarop sloegen zijn stoppen door en is het opstootje ontstaan.

image-2014-04-21Op de website  www.gelderlander.nl las ik het bovenstaande over een ‘opstootje’ waar bij enkele spelers de stoppen doorsloegen. Een ‘opstootje’ wordt zoiets genoemd waar een speler bewusteloos raakte om vervolgens in het ziekenhuis terecht te komen. Ik noem, en hoop velen met mij, dit toch iets anders. Iets wat niet op een voetbalveld hoort maar nu ondertussen al tienduizend keer verteld is.

Zaterdag sprak ik Paul van Weringh die binnen de voetbalvereniging Gorecht voorzitter van de Business Club is. Van Weringh is, zoals hij zelf zegt, geen voetbaldier. Als lid van de Businessclub van BV Veendam was hij meer geïnteresseerd in het netwerken dan dat hij met het zweet in de handen de verrichtingen op het veld volgde. Dat is ook iets wat hij zaterdagsmorgens niet doet als hij de verrichtingen van zoon Thomas gade slaat. Een rustige vader die het mooi vindt dat zijn zoon graag mag voetballen.  

Vorige week kwam Gorecht, mede door Paul van Weringh, weer positief in het nieuws. De ondernemer had iets bedacht om het respect rond en om de velden nogmaals onder de aandacht te brengen. Een flyer die aan duidelijkheid niets te wensen overliet moest vriend en ´vijand´ duidelijk maken hoe men zich op sportpark ´De Koepel´ dient te gedragen.

Paul vertelde het verhaal van het tot stand komen van de flyer en de vraag die ik stelde was. ´Waarom jullie. Waarom komt Gorecht als een vereniging waar een serene rust heerst op de wedstrijddagen met een flyer zoals deze en doen verenigingen waar nog steeds van alles gebeurt te weinig."

Paul van Weringh moest het antwoord schuldig blijven en ergens was dat begrijpelijk. Er wordt namelijk maar bitter weinig gedaan om excessen zoals in Hengelo te voorkomen. Dit seizoen gebeurde het dat een assistent-grensrechter bij een thuisduel door een speler van de gasten het ziekenhuis in werd getrapt. Bij het uitduel van enkele maanden later werd hij vervolgens 'gewoon' weer bedreigd. Vreemd dat een bestuur geen maatregelen neemt om de man te beschermen. Respect, bijna overal te zien en te horen als we op een sportcomplex komen, maar in de praktijk wordt er weinig mee gedaan.

Zaterdagmorgen zag ik twee duels, SV Bedum F2-Noordwolde en OKVC D 1-Gorecht D2. Twee duels waarin het ging zoals het hoort. Een duel in Bedum waarin twee Bedumers en een speler van Noordwolde met elkaar in botsing kwamen. Een ongelukje zoals zo vaak gebeurt. Mooi was de vraag van de twee jeugdspelers van SV Bedum hoe het met hun tegenstander ging.

In Oldehove werd het een wedstrijd tussen twee teams die allebei wilden winnen. Een wedstrijd  met een fantastische scheidsrechter en twee assistent-scheidsrechters die begrepen waar het om draait. Sportief vlaggen en je niet als coach met het spel bemoeien. Dat is niet je taak als assistent- scheidsrechter. Daar zijn namelijk anderen voor aangesteld. 

In Oldehove sprak ik met Paul over de flyer van Gorecht die eigenlijk iedere vereniging zou moeten ophangen en aan de bezoekers van zijn sportcomplex moet overhandigen. Een utopie? Nee, waarom. Met elkaar willen we het voetballen schoner maken. Met elkaar vinden we dat excessen zoals in Almere en Hengelo niet thuis horen op de voetbalvelden. Tussen denken en doen zit echter een groot verschil waar Paul van Wering en Gorecht anders in zijn. Die doen op het gebied van sportpark De Koepel schoonhouden dat wat ze denken dat moet. En laat dat nu net datgene zijn waar veel clubs een voorbeeld aan kunnen nemen.