‘(bijna) Geen amateurvoetbal’ met Erik Valkenborg ‘(Eenrum)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

De voor de voetbalvereniging Eenrum op het veld en in de zaal voor Potetos 6 voetballende Erik Valkenborgh vertrok halverwege het seizoen voor werkzaamheden naar Spanje. Deze week keerde hij voor even terug in Eenrum en beantwoordde hij enkele vragen en stellingen voor de rubriek ‘(bijna) Geen amateurvoetbal’.

1239641 503177229759368 1352373611 a


Eenrum heeft zich door de winst tegen Usquert definitief verzekerd van de tweede plaats en speelt dus nacompetitie voor promotie naar de vierde klasse. Is Eenrum klaar voor de vierde klasse:
Absoluut. Eenrum hikt al jaren tegen promotie naar de 4e klasse aan. We hebben al meerdere keren laten zien ook tegen clubs die op een hoger niveau spelen goed uit de voeten te kunnen. De laatste jaren is er een hechte groep ontstaan met een mix van jongere en een aantal ervaren jongens. Ik hoop dat deze groep bij elkaar blijft en volgend jaar kan laten zien dat we inderdaad in de 4e klasse thuis horen.

Jij bent op dit moment werkzaam in Spanje. Hoe denkt men daar over de kansen van de Spanjaarden op het WK: Die zijn echt hooggespannen. In Spanje leeft men, nog meer als in Nederland, helemaal voor het voetbal.

Het tijdperk Barcelona is ten einde is dat wat we steeds meer horen. Is dat ook in de Spaanse media te horen en te lezen: Mijn Spaans is nog niet zo goed dat ik de media hier op de voet volg. Wat ik wel proef is dat men hier wel een beetje klaar is met het Barcelona tijdperk. Velen hopen dat Atletico Madrid dit seizoen het kampioenschap en misschien ook nog wel de Champions League pakt.

Hoe schat jij de kansen van Nederland in als het gaat om het WK in Brazilië: Net als velen heb ik geen hoge verwachtingen. Als we geluk hebben kunnen we de poulefase overleven. Dan wacht in de 2e ronde mijn grote favoriet voor de titel Brazilië en zal het voor Nederland over zijn.

Het verhaal gaat dat men straks voor het WK 2022 in Quatar een reusachtige ‘WK-wolk’ willen produceren die het hele gebied in de schaduw zet. Geloof jij dat of denk jij dat dit onzin is: Dit heb ik nog niet eerder gehoord, maar ik hoop dat het onzin is. Als er zulke kunstgrepen aan te pas moeten komen om het WK daar succesvol te laten zijn bewijst dit eens te meer dat het WK aan Qatar verkocht is, in plaats van gegund.

Atletico Madrid wordt door velen als de ploeg van de toekomst gezien. Denk jij dat dit ook echt zo is: Nee dat denk ik niet, bij Atletico Madrid valt dit seizoen alles op zijn plaats, maar dit kunnen ze niet zoals Barcelona of Bayern München jaren lang vol houden.

Ajax wordt door velen als de kampioen van de armoede gezien. Terecht of onterecht: Het is maar hoe hoog je de lat legt. Voorafgaand aan de loting van de kwartfinale Europa League zag ik een overzicht met de begrotingen van de deelnemende ploegen. AZ was hier de hekkensluiter met een begroting van 28 miljoen, clubs als Juventus en Olympique Lyon ging ruim over 100 miljoen heen. Als je dan als Nederlander verwacht dat wij met dit niveau mee kunnen vind ik dat niet realistisch. Dus nee, ik vind niet dat Ajax de kampioen van de armoede is. Ze hebben met de mogelijkheden die ze hebben er het maximale uitgehaald.

Ik begrijp dat je rond Pasen even in Nederland bent. Wat doet je er toe bewegen om op de vrijdag voor Pasen het zaalvoetbalduel Potetos 6- Futsal Dragten 8 te bezoeken: Begin van dit voetbalseizoen hebben we met een groep vrienden een zaalvoetbalteam opgericht. Halverwege het seizoen ben ik vertrokken naar Spanje dus kon ik helaas niet meer mee spelen. Dit weekend staat de topper op het programma. Wij (Potetos), nummer 1 tegen nummer 2, Futsal Dragten en dan is het leuk om dat duel even te gaan bezoeken.

Eenrum als dorp is: Een geweldig dorp om op te groeien, nog steeds kom ik er met veel plezier even terug als ik in Nederland ben.

Als jij een dag met iemand mocht ruilen: Ehh..

Velen denken dat Louis van Gaal niet voor Wesley Sneijder gaat kiezen als een van de drieëntwintig spelers die mee gaan naar het WK. Zou jij Sneijder meenemen: Alhoewel Sneijder het niveau niet meer heeft wat hij tijdens het WK in 2010 haalde is hij nog steeds van toegevoegde waarde. Wel ben ik van mening dat je in het huidige Oranje niet met Sneijder én van der Vaart in één team kunt spelen.

FC Groningen heeft nu vier duels gewonnen en stevent af op een plaats in de nacompetitie. Denk jij dat ze Europees voetbal kunnen halen of is dit het plafond: Dit is het plafond. Helaas loopt er op dit moment geen Luis Suarez, Marcus Berg of een Virgil van Dijk rond die voor een incidentele uitschieter kan zorgen.

Wat maakt het leven in Spanje leuker dan in Nederland: Of ik het zozeer leuker in Spanje dan in Nederland vind weet ik niet. Maar het (sport)klimaat en het goede eten maken het leven hier zeker aangenaam.

Wat zijn jou drie meest memorabele sportmomenten:

1 Michael Boogerd die de koninginnerit in de tour de France naar La Plagne wint. Ik had het geluk om op de plek te zijn waar hij zijn beslissende damarage plaatste;

2 Dennis Bergkamp die Nederland naar de halve finale schiet op het WK in 1998;

3 De teen van Casillas in de WK-finale 2010 tussen Spanje en Nederland