Pelikaan S door ‘mediacircus’ twee klassen gedegradeerd

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Pelikaan S is op de avond van dinsdag 15 april toch kampioen in de vijfde klasse E van het zaterdagvoetbal geworden. Opeens waren de spelerspasjes weer terecht en door snel handelen van alles en iedereen kon het duel Rood Zwart Baflo-Pelikaan S deze week toch gespeeld worden. Het duel in Baflo eindigde uiteindelijk in een 3- 1 zege voor de ploeg uit Oostwold waarmee er een, voorlopig, einde kwam aan een ‘soap’ die de Noord-Groningervoetbalwereld aardig bezig hield.
PelikaanS

Het zoekraken van de spelerspassen van Pelikaan S zorgde er voor dat zaterdag het kampioensduel geen doorgang kon vinden omdat de KNVB het niet toestond dat de spelers van Pelikaan S, die allen in het bezit van een geldig legimitatiebewijs waren, mochten voetballen. De gemoederen liepen daardoor hoog op in Baflo waar men er bij Pelikaan S eerder op de dag achter kwam dat de spelerspassen van de eerste selectie verdwenen waren.

Het hoe en waarom was niet duidelijk want alles en iedereen binnen de club uit Oostwold wees naar elkaar. Elftalleiders die hun taken niet naar behoren uitvoeren, een voorzitter die te snel wil en een gebrek aan communicatie binnen de ambitieuze vijfde klasser waren bijvoorbeeld zondagmorgen de woorden van trainer Pascal Mulder in het sportprogramma op RTV Noord. Dat niet voldoende uitvoeren van de taken was ook iets waar voorzitter Wim Bulten een dag eerder op dezelfde zender over sprak waarbij hij privéomstandigheden van een van de elftalleiders als oorzaak van de verdwenen spelerspassen noemde.

Maar spelerspassen of niet, toch wilden beide teams graag voetballen want ook Rood Zwart Baflo had er volgens speler Nico de Vries alle belang bij dat het duel doorgang zou vinden. ‘We wisten dat Pelikaan S niet compleet was. Er waren spelers op vakantie en een paar geblesseerd. Dat betekende dat wij, althans zo voelden wij het, een kans zouden maken om de punten in eigen huis te houden. Dat zou zelfs betekenen dat we nog een minieme kans op de tweede periodetitel zouden hebben.'

Nadat Rood Zwart Baflo en de scheidsrechter er mee akkoord gingen dat de spelers van de gasten zich via rijbewijs of identiteitskaart zouden legitimeren leek niets het duel in Baflo meer in de weg te staan. Maar dat was niet het geval want de scheidsrechter, die eerst akkoord was gegaan met deze oplossing, kwam op zijn besluit terug vertelt elftalleider Ard Torrenga die de hele toestand rond de verdwenen spelerspassen van dicht bij heeft meegemaakt. ‘Toen ik zaterdagmorgen rond half twaalf hoorde dat de spelerspassen verdwenen waren is er in Oostwold direct overal gezocht maar waren ze onvindbaar. Het laatste moment dat ik de pasjes gezien heb is na het duel tegen Boerakker geweest. Toen moesten er gegevens ingevoerd worden in Sportlink hetgeen erg traag verliep omdat het lang duurde voordat je uiteindelijk kon inloggen. Ik ben op een gegeven moment vertrokken en mijn collega Dennis van Dijk heeft dat toen verder afgehandeld. Ik ben vervolgens donderdag nog op de club geweest maar omdat er geen spelers van de eerste selectie bij het tweede mee zouden spelen kwamen er die avond geen pasjes op tafel en werden ze dus ook niet gemist.”

Torrenga besloot daarom eerder naar Baflo te vertrekken om Rood Zwart Baflo op de hoogte te brengen van het probleem. ‘Dat we op eigen gelegenheid zouden vertrekken was al eerder afgesproken want dat gebeurt wel vaker omdat een deel van de spelers in de stad woont, een deel in Oostwold en ik samen met mijn zoon Duncan uit Winsum moet komen. Daarnaast woont trainer Pascal Mulder in Drenthe dus vandaar dat dit wel vaker gebeurt. “

In Baflo was men er vervolgens snel uit. Wat Rood Zwart Baflo betrof zou er gevoetbald worden als de spelers een geldige legitimatie konden overleggen hetgeen door Nico de Vries bevestigd werd. ,,Dat verhaal klopt absoluut. Wij wilden niets liever dan voetballen en waren dan ook blij dat de scheidsrechter akkoord ging. Even later besloot de scheidsrechter om toch contact op te nemen met de KNVB en kwam hij op zijn beslissing terug. De bond zou niet akkoord gaan met het spelen van het duel zonder dat de spelerspassen van Pelikaan S aanwezig waren."  Een vreemd verhaal van de KNVB want een jaar geleden deed zich bij het duel Appingedam-De Pelikanen  een zelfde situatie voor en toen moest er op commando van ‘Heerenveen’ juist wel gespeeld worden. Blijkbaar waren de regels veranderd en ging het feest in Baflo niet door waardoor alles en iedereen, inclusief een equipe van RTV Noord, onverrichter zaken weer naar huis kon terugkeren.

Al op de zaterdag begon toen het grote speculeren over de  ‘verdwenen’ spelerspassen. Doorgestoken kaart omdat Pelikaan S thuis kampioen wilde worden, ongerechtige spelers die opgesteld moesten worden of bonje tussen teammanager Ard Torrenga en voorzitter Wim Bulten, alles kwam voorbij op de sociale media.  Pelikaan S was weer het gesprek van de dag. Zelfs een dag later ging het ook bij het duel Usquert-Eenrum over de verdwenen spelerspassen in Oostwold. Gelukkig niet te lang want daar was het niet belangrijk genoeg voor. En wat de KNVB liet zien toen het de strafmaat voor Pelikaan S bekend maakte. De  kampioen kreeg een punt in mindering van de KNVB. 

Dat gegeven zorgde er voor dat de ‘soap' nog wel even verder zal gaan. In Oostwold blijft men  stevig aan de weg timmeren. Op www.tweenul.nl viel te lezendat er ook richting het komende Leekster Voetbalgala goede zaken werden gedaan. Met het aantrekken van Wasim el Baroudi, die overkomt van GRC Groningen en ook uitkomt voor de Leekster Eagles, komt er een echte zaalvoetballer bij in Oostwold. Met Rafael Bianco, de broertjes Petrit en Handrit Hoxhaj en Yoshua St. Juste beschikt de toekomstige vierdeklasser al over vier getalenteerde voetballers.
Dit alles zorgt voor olie op het vuur bij de voetballiefhebbers die het ‘gedoe’ in Oostwold helemaal niets vinden. Die voorzitter Wim Bulten een brallende patser vinden die denkt dat je met een bult aan geld een kampioenschap kunt kopen. Een achterban wil zich namelijk identificeren met een ploeg maar slaagt daar niet in als er ieder seizoen een groot aantal nieuwe spelers komt opdraven.

Maar om als club door te stoten naar de hogere regionen moet je qua organisatie ook meegroeien en wat de ‘pasjesaffaire’ bewijst, zover is men in Oostwold nog lang niet. Want natuurlijk heb je alle schijn tegen met de komst van spelers als Danny Holband en Petrit Hoxhaj. Spelers die de Topklasse als bagage hebben en naar de vijfde klasse, Holband, en vierde klasse in het geval van Petrit Hoxhaj afdalen wordt als bijzonder gezien. Waar de een roept dat er grof betaald wordt in Oostwold roept de ander dat het via een andere weg gebeurt. Hoe het ook gaat  er zijn voldoende spelers die graag in Oostwold willen komen voetballen.

Ook dat is namelijk een verhaal als ik teammanager Ard Torrenga mag geloven. Toen vorig jaar het ‘project’ Pelikaan S ging spelen ontving Torrenga voldoende berichten van spelers met de vraag of er nog plaats in de selectie van Pelikaan S was. Los van alles, de ‘soap’ rond de spelerspassen was natuurlijk een regelrechte  aanfluiting en  een slechte reclame voor Pelikaan S. Een slechte beurt van de kampioen die nu wel naar de vierde klasse is gepromoveerd maar als club door het geweldig ‘mediacircus’ van de laatste dagen in de ogen van velen twee klassen naar beneden is gedegradeerd.