De clubcultuur van SC Loppersum.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Zaterdag 5 april 2014 stond in het teken van vroeg opstaan omdat een ruwe versie van iets eerst gereed moest zijn voordat ik de deur uitging. Want om 09.00 uur moest SV Bedum F1 voetballen tegen hun leeftijdsgenootjes van SJO vv Winsum zoals het samenwerkingsverband tussen Hunsingo en Viboa gaat heten.
scloppersum


Bij aankomst op sportpark Schilligeham werden er al de nodige intrapvormen uitgevoerd want naast dat er F-junioren moesten spelen waren ook de D-junioren van SJO v.v. Winsum en Loppersum aan hun warming-up bezig. Een van de aanwezigen bij het duel tussen de Winsumers en de Lopsters was SC Loppersum-voorzitter Rob Sleurink. Een voetbaldag noemde Rob de zaterdag want niet zelden gebeurde het dat hij als voorzitter s ’morgens in alle vroegte de deur uitging om  s’avonds rond acht uur weer terug te keren. Als vader was hij zaterdag met de D-junioren meegereisd die Rob als trainer in eerdere jaren nog had getraind. Een trainerschap dat verbonden was aan de constructie dat hij via SC Loppersum een trainerscursus had mogen volgen. Een formule, zo vertelde Rob, die men bij Loppersum nog steeds toepast. ‘Als vereniging hebben wij daar nog steeds een goed gevoel bij. In het verleden heb ik samen met Henk Buikema, Jaap Danhof op deze wijze mijn trainersdiploma gehaald en wat dat betreft herhaalt de geschiedenis zich. Want ondertussen zijn Ruben Danhof en Rik Buikema in het bezit van het diploma TC3 en heeft Ruben vorige week zelfs zijn diploma TC2 behaald. Als vereniging zijn we daar erg blij mee want dat past ook wel een beetje bij onze clubcultuur. Als je weet dat Jaap Danhof volgend seizoen aan zijn, over twee periodes uitgesmeerd, tiende seizoen als hoofdtrainer van Loppersum begint dan weet je direct hoe het bij ons werkt. Dat betekent namelijk dat er je een binding met elkaar hebt wat je ook terugziet bij de spelers van de eerste selectie. Velen zijn binnen de vereniging namelijk actief als trainer of elftalleider. Wij hebben wat dat betreft ook nooit problemen om het kader rond onze teams rond te krijgen wat in mijn ogen ook de kracht van SC Loppersum genoemd mag worden.”

We spraken nog even verder over deze heldere visie waarbij er de verbazing was dat er maar weinig verenigingen zijn die het voorbeeld van Loppersum volgen. Zelf trainers opleiden die in de toekomst misschien wel door kunnen groeien richting het hoofdtrainersschap. Want dat was bijvoorbeeld dat wat Foppe de Haan enkele weken geleden in de kantine van SC Loppersum vertelde. De oud-trainer vertelde het voorbeeld van Gertjan Verbeek die als assistent weg moest om bij een andere club, Heracles, door te groeien naar de functie van hoofdtrainer. Verbeek kwam daarna terug bij Heerenveen om daar als hoofdtrainer aan de slag te gaan. De Haan vertelde dat het niet ondenkbeeldig was dat zoiets in de toekomst weer zou gebeuren omdat men met oud-voetballer Tieme Klompe ook een aankomend talent als trainer in huis heeft. Dat voorbeeld wat De Haan vertelde is iets wat de preses van Loppersum in de toekomst ook nog wel een keer ziet gebeuren. Want binnen de jeugdopleiding van de zaterdag tweedeklasser lopen namelijk een aantal gediplomeerde trainers rond die binnen SC Loppersum absoluut kunnen doorgroeien naar de functie van hoofdtrainer.