Harry Torrenga(Initiatiefnemer Regioteam Noord Groningen ) verongelukt

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Op woensdag 2 april werd de Noord Groninger voetbalwereld opgeschrikt door het tragisch ongeval waarbij  de 67 jarige Harry Torrenga om het leven kwam. Harry Torrenga was de initiatiefnemer van het Regioteam Noord Groningen waarmee hij jonge talentvolle voetballers tegen gerenommeerde tegenstanders uit binnen en buitenland liet spelen.
harry


In al die jaren dat Harry Torrenga actief was met het Regioteam Noord Groningen kwamen de spelers graag naar de duels die door de voetballiefhebber uit Wieringerschouw georganiseerd werden. Dat gold ook voor de periode dat hij in de zaal actief was met een team dat onder de naam Poel Keukens aan de competitie deelnam. Spelers als Jack Suiveer, Hendrikus Huisman, Ard Torrenga en Edwin Bolt zijn nog maar een paar namen die in ooit voor Poel Keukens in actie kwamen.

Maar Harry wilde meer en dat was een Regionaal getint team opzetten waarmee hij jonge getalenteerde voetballers de kans wilde geven om met elkaar tegen sterkere teams te voetballen. Velen ontvingen een uitnodiging van Harry Torrenga die pas sinds kort van het fenomeen internet had kennis genomen. Want vertelde oud-speler Jan Pier ooit, Harry was de man van het bellen want hij wilde zeker weten dat je ook daadwerkelijk kwam. Wat dat betreft liet hij niets aan het toeval over.”

Een gedrevenheid die door Pieter Woudsma uit Groningen bevestigd wordt. ‘Gedrevenheid is wel een typering die op Harry Torrenga van toepassing is. Ik heb een aantal keren met Poel Keukens mee mogen spelen en ik moet zeggen dat zijn gedrevenheid en de liefde voor het amateurvoetbal toen al veel indruk op mij hebben gemaakt. Later kwam ik hem weleens tegen bij een duel van Gruno en iedere keer werd je gegrepen door zijn enthousiasme en zijn sociale inborst.”

Dat laatste geldt ook voor Geert-Jan Zijlstra die als voetballer van Noordpool Harry Torrenga bij het Regioteam meemaakte maar privé ook nog steeds contact had met de oud-Eenrumer. ‘Mijn ouders hadden vroeger al contact met Harry wat tussen mij en Harry altijd zo is gebleven. Dat ik later voor het Regioteam mocht spelen maakte ons contact helemaal bijzonder. Dat er aan het leven van Harry op deze wijze een einde is gekomen is natuurlijk verschrikkelijk. Want naast dat hij een damesselectie had opgestart had hij ook weer plannen om het Regioteam Noord Groningen voor de heren weer nieuw leven in te blazen. Dat hem dat niet is gegund is gewoon verschrikkelijk  Als iemand mij zou vragen wat de kracht van Harry was dan noem ik het persoonlijk contact met de spelers die hij voor zijn selectie uitnodigde. Daar ging hij echt heel ver in want toen ik een paar jaar geleden in het ziekenhuis lag was daar direct een belletje en kwam er bij mijn thuiskomst een bos bloemen vanuit Wieringerschouw mijn kant op.”

Waar Geert-Jan Zijlstra warme herinneringen aan de iniatiefnemer van het Regioteam Noord Groningen heeft geldt dat ook voor Gerrit Hofman die als bestuurslid en verzorger nauw bij het Regioteam Noord Groningen is betrokken. ‘Het plotselinge overlijden van Harry is in de eerste plaats een drama voor zijn familie. Het is gewoon niet te bevatten dat iemand zo uit het leven gerukt wordt. Ook voor de Stichting Regioteam Noord Groningen is het een groot verlies want Harry was het Regioteam. Een organisator pur sang mocht hij zeker genoemd worden waarbij zijn gedrevenheid hem weleens in de weg zat. Dat wist hij zelf als geen andere en dan beloofde hij ons ook om het de volgende keer anders te gaan doen. Je kon echter nooit lang boos op hem zijn omdat bij Harry het eigen belang niet telde. Het enige wat hij wilde was het voetballen in Noord Groningen naar een hoger niveau tillen. Daar was hij wat de damesselectie al ver mee gevorderd en de plannen voor een Heren-selectie waren ook aanstaande. Maar helaas, een noodlottig ongeval maakte aan al zijn mooie plannen opeens een einde." 

In overleg met de familie van Harry hebben we echter besloten om het duel tussen de damesselectie van het Regioteam en een selectie van de dames van v.v. Helpman wel te laten doorgaan. We hopen dat de spelers en speelsters die ooit onder Harry Torrenga voor het Regioteam hebben gespeeld op woensdag 9 april naar Warffum zullen komen om Harry daar de laatste eer te bewijzen. Het duel begint om 20.00 uur. Nogmaals, we hopen dat velen gehoor aan ons verzoek zullen geven en naar Warffum zullen komen zodat we op gepaste wijze afscheid kunnen nemen van de man die veel voor het voetbal in onze regio heeft betekend."