Geen amateurvoetbal met de oud-doelman van Ezinge, Dirk-Johan Ritzema.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

De volgende hoofdpersoon in de rubriek ‘geen amateurvoetbal’ is Dirk-Johan Ritzema, de vroegere doelman van Ezinge. ‘DJ’ staat tegenwoordig onder de lat bij zondag derdeklasser Leovardia uit zijn woonplaats Leeuwarden.
                    image 9
 

Verbaasd het jou dat Marco van Basten twijfelt over een voortzetting van zijn trainerscarrière: Nee, eigenlijk niet. Voor zover dat ik weet heeft hij nog geen andere club na dit seizoen, misschien dat er wel dingen spelen natuurlijk, maar als je eind maart nog geen nieuwe club heb staan ze volgens mij niet om je te springen. Wat denk ik ook wel terecht is want qua carrièreplanning is hij niet de sterkste gebleken. Uiteindelijk staat er weinig goeds op zijn CV en dan staan de clubs blijkbaar niet voor je in de rij. Dat snapt hij zelf ook wel denk ik en daarom zal hij wel twijfelen. Een naam als van Basten krijgt vast wel weer een club, al zal dat geen topclub zijn.

Deze week werd bekend dat onze regering Cuba 38 miljoen heeft kwijtgescholden. Begrijp jij iets van deze actie: Wat ik begrepen heb is dat de Nederlandse bank wel het oorspronkelijk uitgeleende bedrag terug gaat krijgen en dat dit eigenlijk de renteboete is die kwijtgescholden wordt. Wat moet je er van zeggen, ben er totaal niet in thuis maar het zal wel een gevalletje “van een kale kip kan je niet plukken” zijn. Blij zijn dat je dan nog IETS terug krijgt en je verlies maar nemen, dus ik kan er niet zo mee zitten.

Er is veel opwinding over het feit dat de openbare aanklager Ajax niet zal gaan vervolgen voor het spandoek wat tijdens Ajax-Feyenoord te zien was. Terecht of klassenjustitie: Ik denk dat je moeilijk elk spandoek uit kunt gaan rollen bij de ingang van een stadion om te kijken wat er op staat. Dan zijn de laatste mensen in de rij niet voor de rust binnen. Maar er zijn altijd malloten die het in hun hoofd halen om zulke dingen op te gaan hangen. Totaal respectloos maar ik vind dat Ajax toen gelijk dat doek weg had moeten halen en in dat opzicht zwaar heeft gefaald. Het heeft er de hele 2e helft gehangen terwijl in de rust iedereen nog op stond tegen die verschrikkelijke ziekte bij de oproep van Edwin van der Sar: Sta Op Tegen Kanker. Dus ik vind het raar en onterecht dat er geen straf komt in welke vorm dan ook. Twente kreeg een paar week eerder een fikse boete voor een spandoek wat niet provocerend was en niemand rechtsreeks op de persoon kwetste. Dat ruikt zeker naar klassenjustitie, al zal men dat in het mooie Zeist natuurlijk nooit toegeven!

Dat Nederland nog steeds aan het Eurovisiesongfestival meedoet, is totale waanzin: Laat de mensen die het een schitterend evenement vinden lekker hun ding doen en tegen beter weten in hopen dat we ooit nog eens gaan winnen. Ik heb wel eens ergens gelezen dat het budget van het songfestival € 250.000 aan overheidsgelden en subsidie is en om echt mee te gaan doen om de prijzen er dubbel zoveel geld moet komen. Dan kun je er beter mee kappen, niemand wordt er beter van en dan kun je die kwart miljoen wel aan andere dingen gaan besteden wat mij betreft.

De ouderenzorg staat in Nederland zwaar onder druk en dat is iets waar ook jij je zorgen over maakt: Mijn oude dag is gelukkig nog wel even weg en heb eigenlijk op dit moment geen familie of wat dan ook die deze zorg nodig heeft maar de aandacht de laatste maanden op TV heeft de ogen denk ik wel geopend. Wat je af en toe hoort en ziet hoe mensen hun oude dag door moeten brengen is natuurlijk niet best. Ik denk trouwens wel dat dit de hele extreme gevallen zijn die ze er dan extra uit lichten want er zijn vast ook heel veel plekken waar alles door vrijwilligers en werknemers top geregeld is. Toch moet je er zelf niet aan denken om zo de dagen door te moeten komen straks. Blijkbaar is dit wel aan de orde en dan moeten we ons daar wel zorgen over maken. Laten we hopen dat straks de economie zo aan trekt dat er weer mensen in de zorg aangenomen kunnen worden, al heeft een oudere daar nu natuurlijk niet zoveel aan!

Dat BVO’s met overheidsgeld in stand worden gehouden moet per direct stopgezet worden: Uiteindelijk is een voetbalclub natuurlijk gewoon een bedrijf en als je de kop zelf niet meer boven water kan houden ga je failliet. De plaatselijke stratenmaker krijgt bij faillissement ook geen subsidie als hij er om vraagt. Een keer een beetje geld toestoppen is niet zo erg als ze het kunnen terug betalen, maar clubs als bijvoorbeeld NAC en NEC hebben al structureel aan moeten kloppen bij hun gemeente. Als er vervolgens geen enkele verbetering komt en nog steeds stelselmatig geld nodig hebben moet je er gewoon een keer mee kappen. Het houdt een keer op.

Dat FOX tijdens Eredivisieduels met duo-presentatie werkt doet afbreuk aan het kijkplezier: Laat ik eerst zeggen dat ik geen abonnement heb op Fox en dat ik misschien niet de juiste man ben om te oordelen. Op de voetbalclub staat wel vaak de tv aan op vrijdagavond en zondag dus ik zie redelijk wat voorbij komen. Wat ik ervan zie en dan vooral aanhoor maakt me niet aan het twijfelen om het thuis ook aan te schaffen. Stuk voor stuk vind ik dat er maar weinig zinnigs uitkomt en dat vind ik helemaal van Jan van Halst in combinatie met wie dan ook. Alleen om hem zou ik al geen abonnee worden. In mijn geval is het antwoord dus JA. Ik vind het toch ook nog steeds leuker om pas de beelden te zien met “het bord op schoot” op zondagavond om 19:00 uur.

Dat er in sommige gemeenten in Nederland stemmen geronseld zijn voor de gemeenteraadsverkiezingen verbaasd jou niet: Gemeentepolitiek heb ik helemaal niets mee en landelijk vind ik het helemaal een grote poppenkast. Ik stem wel altijd maar dat is eigenlijk omdat ik dat van huis uit mee heb gekregen dat het belangrijk is, en dan vaak op de partij waar ikzelf op dat moment heel misschien wel beter van kan worden. In Leeuwarden moesten we vorig jaar oktober al naar de stembus dus hier is het nu minder actueel.

Nederland is qua voetballand minimaal een B-land geworden en dat gaat voorlopig ook niet meer veranderen: Dat denk ik ook niet. Als het Europees zo door gaat speelt straks de kampioen van Nederland voorronde Champions league met als gevolg dat we daar stranden tegen een ander B land. Ajax heeft het goed gedaan in de CL, zegt te gaan voor het Europa League-toernooi, en als je ze dan tegen Red Bull ziet spartelen zijn Barca en Milan dus gewoon een incidentje geweest. Straks op het WK zal het ook wel pijnlijk duidelijk gaan worden ben ik bang. Ik hoop natuurlijk op een maand feest tot de finale aan toe, maar dat gaat niet gebeuren.

Vaak wordt er gezegd dat kinderen op de basisscholen te weinig uren aan sport besteden. Deel jij die mening: Je zult met deze stelling indirect ook wel het obesitas probleem van kinderen aan de kaak willen stellen denk ik. Als ik naar mijn eigen zoon (groep 3) zijn school kijk heeft hij 2 x per week gym en af en toe ook nog themaochtenden om kennis te maken met verschillende sporten. Ik denk dat je kinderen op school moet stimuleren om na schooltijd te gaan sporten bij een club of vereniging. Door ze op school te laten kennismaken met verschillende sporten kun je ze enthousiast maken voor het beoefenen van sport buiten schooltijd om. 2 x in de week gymles en kinderen laten proeven aan verschillende sporten, zoals bij mijn zoontje op school gebeurt, is wat mij betreft wel het minimum. Bewegen is gezond en kan vaak veel meer gebeuren dan nu het geval is.

Frank de Boer vertrekt na dit seizoen als trainer van AJAX omdat: Als hij het zelf al niet weet. Ajax hoopt op een Wenger carrière zoals bij Arsenal en ik geloof het wel dat hij niet zomaar weg zal gaan als dat niet hoeft. Vier keer kampioen worden is een topprestatie natuurlijk en als hij denkt dat nog eens te kunnen herhalen moet hij dat vooral doen. Als Barcelona of Manchester langskomt wijs je als trainer een dergelijke club niet af.

Na het duel tussen FC Groningen en Feyenoord was er veel te doen rond de supporters van Feyenoord. We moeten in Nederland geen uit-supporters meer bij Eredivisieduels toestaan: Het lijkt mij niet te voorkomen dat er geen uit supporters meer in de buurt van een stadion kunnen komen. Buscombi’s zijn denk ik vrij goed te organiseren en te beveiligen om de boel in goede banen te leiden. Helemaal verbieden maakt het misschien juist alleen nog maar erger! Er zal namelijk altijd een groep zijn die ik trouwens geen supporters noem, die of via internet of via duistere zaakjes aan kaarten kunnen komen. Ze kunnen natuurlijk overal in Nederland komen met de auto, trein of wat dan ook. En daar kom je pas achter als ze al in het stadion zitten. Je kunt nou eenmaal niet aan de kleur ogen zien of iemand kwaad wil of niet. Zolang er voetbal in de wereld is zullen er altijd wel incidenten zijn.

Over enkele maanden mogen we Goor en Geer en al degene die er geen verstand van hebben weer welkom heten in allerlei praatprogramma rond het WK. Leuk of waanzin: Ach, het serieuze en inhoudelijke geneuzel is bij de NOS te zien en daar zijn weer analytici bij die zichzelf soms een tikkie te serieus nemen en er verstand van denken te hebben. Het lossere en vermakelijke zal weer bij RTL zijn. Ik ben wel fan van Rene van der Gijp en VI op maandagavond, ik vindt die wat lossere ” kantine” praat wel leuk. Maar als daadwerkelijk Geer of Goor daar gaat zitten straks, haak ik ook af. Zo is er voor iedereen wat wils en hou je iedereen tevreden.

De Rolling Stones komen naar Pink Pop en dat was ook voor jou groot nieuws: Als je het nieuws niet hebt gehoord, heb je twee weken de televisie en radio niet aangehad en geen kranten gelezen. Dus het is wel groot nieuws. Eerlijk gezegd heb ik weinig met the Stones. Natuurlijk ken ik nummers van the Rolling Stones en vind ik die ook wel goed maar ik heb geen CD’s van ze en ben geen festivalganger dus voor mij persoonlijk geen groot nieuws.

Bayern Munchen-voorzitter Uli Hoeness zit ondertussen in de cel wegens belastingontduiking. Een incident in de wereld van het betaald voetbal of de eerste van vele zaken die gaan volgen: Waarschijnlijk volgen er nog wel meer, ik kan me niet voorstellen dat dit eenmalig is. Had het alleen niet als eerste bij een club als Bayern München verwacht. Maar dat is een gevoelskwestie en nergens op gebaseerd. Clubs met miljoenenschulden zoals Real Madrid en AC Milan doen ook ongetwijfeld aan creatieve boekhouding en vroeg of laat zal men ook daar wel door de mand gaan vallen.